Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan är friad efter ”fusk”-avstängningen

Fnaticstjärnan Freddy ”Krimz” Johansson är en av de felaktigt avstängda.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Hans avstängda konto.
Foto: Steam/Skärmdump
Esportal.

Svenska Fnaticstjärnan Freddy ”Krimz” Johansson är en av alla som stängts av för fusk felaktigt.

Nu berättar Esportal om de enorma problemen, som löstes under måndagsnatten.

– Det som hänt är djupt beklagligt, säger Philip Berman, produktchef på Esportal.

Mängder av CS:GO-spelare som har spelat på svenska tjänsten Esportal fick sina konton avstängda genom speltillverkaren Valves egna anti-fusksystem ”Vac”. Orsaken är att Esportals egen klient har registrerats som otillåten programvara från en tredje part av Vac – och de som använt den har därför stängts av från spelet. 

Förenklat har anti-fusket felaktigt uppfattats som ett fusk.

En av de drabbade som SportExpressen har varit i kontakt med berättar att många är oroliga för att förlora sina konton permanent – där de har skins till ett värde av tusentals kronor. Hundratals personer uppskattas vara drabbade.

– Att det inte lagts större fokus på att säkerställa medlemmarnas konton är lite skrämmande, säger personen som vill vara anonym.

Hur tycker du att det har hanterats av Esportal?

– Att inte gå ut i sociala medier och kommunicera mycket snabbare till alla drabbade är ett jättemisstag. Nu finns det felaktiga rykten, folk som tror de kommer förlora en mindre förmögenhet i skins och ingen vet när det kommer bli löst.

Personen menar också att Esportals påstående om att det ”förmodligen snart är löst” känns påhittat för att lugna medlemmarna, även om han medger att Esportal förmodligen är lika chockade över situationen som alla andra.

Esportal: ”Tog kontakt med Valve”

Philip Berman, produktchef på Esportal, menar däremot att plattformen var snabba med att få ut informationen om avstängningarna på sociala medier.

Han förklara vad det är som har hänt.

– Det verkar som att det är liknande det som hände en annan aktör i oktober, dvs någon form av kompatibilitetsproblem mellan vår klient och Vac. Så fort vi vet mer specifikt kommer vi att implementera en lösning som är kompatibel med Vac, säger han.

Esportal vet i nuläget inte hur många som har drabbats, men plattformen har stängts ner av säkerhetsskäl tills det är löst. De har varit i kontakt med speltillverkaren bakom CS:GO, Valve, sedan det inträffade.

– Så fort vi upptäckte och förstod problemet tog vi kontakt med Valve som bad oss skicka in underlag rörande vår klient. Vi arbetar just nu intensivt för att hitta en lösning tillsammans med dem, sa Philip Berman under måndagen.

Esportal: Problemen är nu lösta

Bland de som stänges av finns svenske Fnaticstjärnan Freddy ”Krimz” Johansson som under tisdagen möter Dignitas i den stora turneringen Flashpoint. 

Under natten mot tisdag fick han till slut sin avstängning hävd, precis som många andra av det drabbade, meddelar Philip Berman.

”Vi har också tillsammans med Valve identifierat vad som orsakade konflikten, och gjort en uppdatering av klienten som kommer att förhindra att liknande situationer uppstår igen. Eftersom våra spelares (och deras kontons) säkerhet är absolut viktigast för oss inväntar vi just nu Valves bekräftelse på att allt ser bra ut från deras sida. Esportal kommer att fortsätta vara offline tills det att vi får deras bekräftelse”, skriver han i ett mejl till SportExpressen.

Kan ni garantera att Esportal är säkert att använda framöver? Vad kommer förändras?

– Vårt mål är att Esportal ska vara och upplevas som en plattform som är trygg och säker. Just nu fokuserar vi på att lösa situationen så att användare får sina konton upplåsta och att vi kan öppna upp Esportal för spelande igen. När vi har löst det kommer vi att ta en dialog med Valve om hur vi undviker att den här typen av situation uppstår igen i framtiden.

Kommer avstängda spelare kompenseras på något sätt?

– Eventuell kompensation kommer vi att utvärdera och ta ställning till i nästa steg.

https://twitter.com/esportalcom/status/1333585219992096769

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.