Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Splittrade världens bästa lag: ”Var väldiga problem”

Foto: BILDBYRÅN
Olofmeister intervjuas av SportExpressens reporter.
27-åringen har spelat in ungefär åtta miljoner i prispengar.
Olofmeister. Foto: LIQUIPEDIA

Han har tjänat åtta miljoner på e-sport och prisats som världens bästa spelare.

I en längre intervju berättar Olof ”Olofmeister” Kajbjer, 27, om knäskadan som stoppade fotbollskarriären, dödshoten och när världens bästa lag – Fnatic – splittrades.

– Vi hade väldiga problem inom laget, säger han.

Det är runt lunchtid när vi möter upp Olof Kajbjer på Scandic Anglais i centrala Stockholm. 

27-åringen, som är mer känd som Olofmeister, har precis kommit hem från Berlin där han har deltagit i en av årets största turneringar – en major – i Counter-Strike: Global Offensive.

Ungefär som man tänker sig ett e-sportproffs kommer han ledigt klädd i huvtröja och jeans. Och relativt nyvaken.

Efter flera veckor i den tyska huvudstaden får han tre veckor hemma i Sverige. En ovanligt lång tid för honom att vara hemma. 

Sedan bär det av igen. 

Polen. Sen New York. Sen Kina. 

– Ibland åker man i väg i en hel månad, men oftast är man borta minst två veckor i sträck och sen är man hemma i en eller två veckor, säger han.

Olofmeister är en världsstjärna inom e-sporten och tävlar med sitt lag Faze Clan på alla de största scenerna inför fullsatta arenor, miljontals tittare och med miljoner i prispotten.

Han växte upp i Tyresö, utanför Stockholm, där han skyndade hem från skolan för att antingen spela fotboll eller datorspel. Counter-Strike var det första spel som han fastnade för redan i nioårsåldern, då han satt bredvid sin bror och tittade på medan han spelade.

– Han är nio år äldre än mig, så han satt och spelade hemma och jag satt alltid bredvid och kollade. Han tyckte inte alltid att det var kul, men farsan tvingade honom att låta mig sitta bredvid, berättar Olofmeister.

Tuffa skadan satte stopp

När storebrodern tog pauser så passade Olofmeister alltid på att spela i smyg. Men han hade inga tankar på att göra en karriär inom e-sport – fotbollen var nummer ett.

Men efter en knäskada när han var 15 år så fick Olofmeister det tuffa beskedet att han inte skulle kunna spela igen på ett helt år. Det var då som han fastnade på riktigt för datorspelandet, och tillbringade timme efter timme framför datorn.

– Farsan har alltid sagt att det är okej så länge jag kan sköta skolan, säger han och fortsätter:

– Sedan när det blev mer seriöst så sa han att ”du ska alltid göra det du vill göra”. Visst, du måste få en inkomst och allt sånt där. Men jag har alltid varit väldigt uppbackad.

Trots när han insåg att han hade en talang för spelet så kände han en osäkerhet. Han började studera ekonomisk historia på Stockholms universitet trots att han inte hade något intresse för kursen. 

Samtidigt hade Olofmeister blivit upptäckt av de svenska storlagen Fnatic och NiP, som båda hade gett honom erbjudanden medan han spelade med ett kompisgäng i laget LGB. Ett lag som han beskriver som ”oseriöst”, även om de nådde stora framgångar.

Bestämde sig för att satsa på CS-karriären

Till slut bestämde sig Olof Kajbjer för att på allvar satsa på Counter-Strike och skrev på för Fnatic sommaren 2014. Han lyckades övertala laget att även värva vännen Freddy ”Krimz” Johansson. De blev den sista pusselbiten i ett lag som i dag räknas som ett av de mest framgångsrika någonsin.

Men i början av resan var verkligheten en annan.

– Jag var skitnervös i turneringar i början, det tog ett tag innan jag blev lugn. Jag hade skitsvårt att prestera. Nu är man ju van, så nu blir man lite smånervös innan match om man ska spela inför publik och så där. Men då var det skitsvårt, säger han.

Laget fick en raketstart och blev snabbt ett av de allra bästa, men fick snart utstå fuskanklagelser från både fans och profiler inom Counter-Strike. Hatet kulminerade efter en omtalad händelse under vintern 2014. 

Fnatic använde sig av en så kallad ”boost”. De ställde sig på varandras huvuden för att nå en annars otillgänglig plats på banan, där Olofmeister fick översyn av stora delar av kartan (Overpass). Kritiker menade att han fick ett orättvist övertag gentemot sina motståndare.

Boosten bedömdes strida mot reglerna i efterhand och beslutet blev att matchen skulle spelas om. Men Fnatic vägrade och åkte i stället ur turneringen.

Fick utstå dödshot

Det ledde till starka reaktioner mot Olofmeister och hans lagkamrater. Själv blev han känd som ”boostmeister”.

– Det är klart att man fick mycket skit. Det var mordhot och allt möjligt. Sen brukar jag vara rätt bra på att skita i att ta sånt, men det är till en viss grad av hur många som skriver till en, säger han. 

– Jag tror att jag lärde mig väldigt mycket och jag tror faktiskt att vi blev världens bästa lag på grund av det, för att vi fick så mycket hat. Vi bestämde oss för att inte bry oss så mycket om vad andra tycker. Man får stå för vem man själv är och lita på att man förhoppningsvis är en bra människa i grunden, säger han.

Hur hanterade du situationen där och då? Fick du stöd av folk i din närhet?

– Brorsan och jag hängde väldigt mycket då, för han fattade vad som hände. Jag stängde bara av mig från spelandet och gjorde en massa andra grejer med polare och familj. I början så tog man det hårt, men sen insåg jag att det inte är hela världen.

Vilka är det som har varit de tuffaste perioderna i din karriär?

– Det är väl den, och sen när jag skadade mig 2016 med handleden. Det var tufft att inte få någon diagnos på någonting.

– I början så var det rätt lugnt, för jag tänkte att jag får väl helt enkelt vila och att det kommer komma tillbaka liksom. Jag var helt stensäker på det. Sen i dag så blev det väl inte så tyvärr. Men det är något man har lärt sig spela med och man får ta det som det är.

Även om det var en tuff tid för laget efter ”boostskandalen”, så var det ingenting som märktes utåt. Inom kort tid var Fnatic ohotad världsetta, så till den grad att de övriga lagen under 2015 tycktes tävla om andraplatsen i de stora tävlingarna. Fnatic vann också två raka majors, vilket aldrig hade gjorts tidigare av något annat lag.

Utsedd till världens bäste i CS:GO

Samma år – 2015 – utsågs Olofmeister till världens bästa spelare av HLTV. Själv säger han att han aldrig har varit helt bekväm med titeln.

– Att bli kallad världens bästa spelare... det är klart att det är kul att bli kallad det, men jag tycker nästan vem som helst i vårt gamla lag just då hade kunnat vara världens bästa.

Framgångarna till trots så växte problemen under ytan. Plötsligt, sommaren 2016, så splittrades laget i två. Nyheten kom som en stor chock för CS-världen.

– Vi hade väldiga problem inom laget. Vi klickade kanske inte allihop med varandra i laget. Sen tror jag att vi reste för mycket under en viss period också. Då blir det mer irriterat än vad det kanske hade behövt bli. Vi var väldigt mycket med varandra under den perioden, berättar han.

– Det var väl ingen som trodde att det skulle gå som det gick efteråt. Det gick ju inte bra för någon av oss. Vi skulle kanske försökt att kämpa, och hade nog behövt ta in lite hjälp utifrån, och vara mer öppna för det.

Hur är relationerna med dem nu då?

– I dag är det lugnt. Jag har inte problem med någon av dem, och jag tror inte att någon har problem med mig heller. Vi snackar ju på tävlingar och så där och försöker hålla god ton. Jag tror det nästan att det är bättre i dag än vad det var då.

Pengarna inom e-sporten har blivit väldigt stora. Hur stämmer bilden av alla miljoner i sporten överens med hur mycket man faktiskt tjänar som e-sportstjärna?

– Jag gillar inte att prata om pengar, det har jag aldrig gjort. Men visst, du tjänar bra med pengar. Det var inte så i början, när jag började spela. Man hade knappt en heltidslön då. Men i dag så är det ju väldigt skilda världar jämfört med hur det var då. Det är klart att man kan tjäna väldigt mycket pengar på e-sport.

Vad spenderar du dina pengar på?

– Jag försöker hålla lite i mina pengar. Jag har köpt min lägenhet och sen försöker jag bara spara mer pengar. Sen är det klart att man spenderar lite pengar, men det mesta försöker jag spara.

I dag spelar Olofmeister för Faze Clan, som ses som det första superlaget inom CS:GO. I laget finns några av de största stjärnorna i de olika rollerna med spelare från Norge, Polen, Slovakien och Bosnien. 

Blandade framgångar för laget

Laget har däremot haft blandade framgångar och ännu inte vunnit en major. Förlusten i majorfinalen mot amerikanska Cloud9 nämner Olofmeister som sin tyngsta förlust i karriären. Han har än i dag inte sett en repris av matchen.

De dramatiska matcherna blir dessutom för mycket för hans pappa, som sällan ser sonen spela.

– De är ju väldigt stolta i min familj. Jag tror att de är mer stolta över mig än vad jag själv är. Farsan är bara glad över att det går bra liksom. Men han kan knappt kolla på matcher. Han har varit på nåt event här i Stockholm och så där. När brorsan har varit hemma har han försökt få honom att kolla med honom, men han blir för nervös och kan inte kolla.

– Syrran blir också väldigt nervös, och hon fattar kanske inte jättemycket, men hon försöker hålla koll lite. Brorsan är helt inne i CS och han tycker det är skitkul. Han har alltid koll på alla matcher och skriver sms hela tiden när jag är borta på events. Det gör alla i familjen.

Du tog ju en paus förra sommaren på grund av personliga skäl – kan du berätta något mer om vad som föranledde det?

– Jag hade mina anledningar och jag hade tagit det breaket i dag igen om det var så. Men jag hade annat att fokusera på. Det var annat jag behövde lägga min tid och energi på och det är någonting som jag är glad över att jag gjorde.

Med allt resande, är det svårt att att ha en partner som e-sportproffs?

– Det är rätt svårt, men det är klart att man måste ha någon som förstår vad man gör. Sen är det nog lättare att ha någon som håller på med något liknande som man själv gör. Det är väl inte riktigt så jag vill ha det. Jag skulle vilja vara med en person som man kan prata med om annat, så det inte blir e-sport hela tiden. Ska jag vara helt ärlig så kanske det skulle vara någon som inte bryr sig om e-sport.

Olofmeister om fördomarna mot e-sporten

För Olof Kajbjer och Faze Clan slutade det med en rejäl missräkning i den senaste majorn. Nu omgärdas laget av mängder av rykten om spelarbyten. Svenske stjärnan själv har trots sin – med e-sportögon mätt – långa karriär inga som helst planer på att sluta. Han har varit en av lagets mest framstående spelare under säsongen. 

Han medger att livet som e-sportstjärna är att vara ifrågasatt. Trots att e-sporten har växt till en miljardindustri där lagen har tränare, PR-avdelningar, egna mentala tränare och fystränare, så möts Olofmeister av fördomar om sitt arbete.

– Jag kan förstå att om de som inte är med i e-sportscenen tänker att man bara spelar datorspel. ”Hur kan du ha det som jobb?”, ungefär. Att de tänker att man inte har ett schema som många som har vanliga jobb.

Han fortsätter: 

– Nu när jag är hemma så jobbar jag nio timmar per dag med att slipa på taktiker, att spela mot andra motstånd, träna och utvärdera vad vi har gjort för fel. Och så lägger vi upp en game plan för kommande matcher. Vi gör det sex dagar i veckan, nästan varje vecka. Och så reser man till tävlingar. Vissa anser inte att det är ett jobb, men om man jobbar nio timmar per dag och sen sköter en individuell träning utöver det så blir det ganska mycket.

Själv har han spelat in närmare åtta miljoner kronor i rena prispengar. Trots det menar Olofmeister att det finns vissa missuppfattningar vad gäller prispengar inom e-sporten.

– Folk har nog inte så stor koll på prispengarna inom e-sporten, och att man faktiskt kan tjäna rätt bra på det. När de får höra om prispengarna, speciellt äldre personer, och man får berätta lite om hur det går till och vilka organisationer man spelar för... Att det kan vara 12 000 på plats i en arena och i andra e-sporter kan det vara ännu mer. I League of Legends de hade nästan 30 000 eller 40 000 under en stor turnering. I The International i Dota 2 så var det 30 miljoner dollar i prispotten. Nästa år kommer det till Stockholm.

15 bästa värvningarna innan fönstret stängde

Johan Svensson rankar • ”Kommer avgöra mycket” • ”Enskilt viktigast” • ”Coolt efternamn”

Hoppas han slipper gå samma öde till mötes

MATS OLSSON: Vi har Isak, vi har Quaison - men det finns alltid en norrman.

Miljonregnet: ”Nu öppnas kranarna”

Prisas med miljonbelopp efter succéveckan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.