Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Splittrade världens bästa lag: ”Det blev lite otrevligt”

Se hela intervjun med Patrik ”f0rest” Lindberg
f0restFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
f0rest rankas som en av tidernas främsta Counter Strike-spelare. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: LIQUIPEDIA
f0rest inför en match mot Fnatic på Dreamhack Masters 2019. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Patrik ”f0rest” Lindberg.Foto: Instagram
1 / 7

Svenske Patrik ”f0rest” Lindberg räknas som historiens bästa CS-spelare.

I en intervju med SportExpressen berättar den nyblivna pappan om splittringen med världens bästa lag, dotterns betydelse för karriären och att behöva vara ifrån familjen så ofta.

– Man är lite mer orolig över alla flygen nu, säger han.

Vi träffar Patrik ”f0rest” Lindberg i en stimmig kontorslokal på Södermalm i Stockholm där Ninjas in Pyjamas hyr in sig tillsammans med en mängd andra företag.

Det enda som hörs är fingertoppar som slår mot tangentbord i ett öppet kontorslandskap, och det hade varit svårt att gissa att en av världens mest framgångsrika e-sportorganisationer håller till här.

Det är däremot bara en temporär lösning – om ett par veckor senare flyttar laget in i nya, stora, helt nyrenoverade lokaler runt hörnet.

F0rest dyker upp på avtalad tid i sin ikoniska bakåtvända keps, som nu i princip har blivit en del av hans silhuett, och hälsar glatt.

31-åringen ses av många som historiens bästa Counter-Strike-spelare och hans karriär sträcker sig över 15 år – en oerhört lång karriär med e-sportmått mätt. 

Nu har han fått något av en papparoll inom laget, där han är den enda kvarvarande av de fem från Ninjas in Pyjamas storhetstid. 

Men framför allt så är ”f0rp”, som han kallas, numera pappa till dottern Vera. Tidigare i år så fick han och frun Sandra – hans partner sedan mer än tio år – sitt första barn tillsammans.

– Det är en sjukt mäktig känsla att bli förälder. Både jag och Sandra har en väldigt öppen dialog om att jag reser väldigt mycket. Men man är lite mer orolig över flygen, det är ju inte bara jag och Sandra nu. Man vill ju finnas där för Vera också. Man ser många saker annorlunda, berättar han.

Det är stressiga tider för stjärnan. Samtidigt som han förbereder sig för att resa till USA för nästa turnering så har han också köpt en villa tillsammans med sin fru, dit de snart äntligen får flytta in. 

Han har en familj, är en av de mest framgångsrika stjärnorna i sin sport och har fans världen över.

Men det har krävts en lång resa för att ta sig dit han är i dag.

”Jag blev helt hänförd”

En av e-sportens längsta framgångssagor började i Stockholmsförorten Upplands Väsby. F0rest beskriver det själv som ”inget superhäftigt ungdomsliv direkt” – men där han genom en av sina vänners pappor upptäckte CS.

– Han spelade Counter-Strike på datorn. Sen gick vi förbi rummet och fick en glimt av vad han höll på med och frågade ”kan man få prova”. På den vägen var det.

– Jag blev helt hänförd, för jag hade aldrig spelat något liknande där man mötte andra personer. Jag blev helt bortblåst av grejen av att möta andra och tävla. Och jag har alltid varit väldigt tävlingsinriktad, så då försökte jag att få i gång CS hemma. 

Till slut så lyckades han och snart kom CS att bli en allt större del av hans liv. Sonens nyfunna intresse fick inte föräldrarna att jubla, direkt.

– Mina föräldrar var väl som de flesta... Det var mycket att ”du sitter för länge framför datorn” och ”stäng av datorn nu ska du sova, du ska till skola imorgon”. Jag var väl kanske inte den snällaste och bästa av barnen, jag var väldigt fast i datorspelandet. 

F0rest berättar att han byggde en större vänskapskrets där han samlades med vänner runt ett gemensamt intresse i form av gamingen.

– Just den biten tror jag var svårt för mina föräldrar att förstå. Det var inte nödvändigtvis bara spelandet, det var gemenskapen som var viktig också, säger han.

Spelandet blev allt seriösare och 2004 så började han spela med Väsbylaget VxO, som hade etablerat sig på den svenska scenen. 

– Sen efter VxO så hade vi en ganska bra framgång i svenska ligan, och jag tror att mitt namn började dyka upp väldigt ofta, att jag var väldigt ung och talangfull, säger han.

Gav upp gymnasiet för första turneringen

Snart upptäcktes han av ett helt nytt lag: Begrip. Beslutet att skriva på för laget skulle förändra den då 16 år gamla f0rests liv helt. 

Det första hans nya lagkamrater sa till honom var att de direkt skulle åka till Sydkorea tillsammans för en stor turnering. De skulle behöva vara där i tre månader.

– Det var inte det lättaste, för då hade jag precis börjat gymnasiet också. Så att försöka säga till mamma och pappa att ”vet ni vad, nu har jag gått med i det här laget och nu är det så att vi ska till Sydkorea i tre månader. Så jag kommer skita i skolan, bara så ni vet”. 

Han fortsätter:

– Det gick ju inte hem hos dem. Jag har inte riktigt pratat med dem om det, jag kan tänka mig att det måste ha varit sjukt läskigt, men de gav mig ändå chansen. Båda godkände det, och sa att ”om du tror på det här så gör din grej”. Men samtidigt måste det ha varit sjukt svårt för dem att släppa sin 16-åriga unge i tre månader till Sydkorea. 

Vann 50 000 dollar som 16-åring

I dag är han väldigt tacksam för att han fick chansen, och det blev en jättesuccé direkt. Begrip gick fram som en ångvält och tog hem förstapriset på 50 000 dollar i f0rests första internationella turnering.

Själv blev 16-åringen ett av de mest omtalade namnen på världsscenen efter uppvisningen.

– Jag fick spela mot världens bästa spelare, mot världens bästa lag. Och så går vi och vinner hela skiten. Det var så mäktigt. Sen när jag kom hem och pengarna hade kommit in på kontot så kunde jag visa mamma och pappa att ”här har ni, det här lyckades jag skrapa ihop på tre månader”. 

Att sätta in pengarna på ett sparkonto fanns inte en tanke på för honom.

– Det var ju en stor summa pengar för mig att ha på den tiden. Jag körde vilt på mitt pojkrum, jag köpte den första plasma-tv:n man kunde köpa när de kom, jag köpte bio-system, jag köpte grymmaste soffan från Ikea. Jag pimpade upp mitt pojkrum så mycket jag kunde.

– När jag kom hem från Korea så var jag bland de populäraste killarna att hänga med för att jag hade det senaste.

Genombrottsåret 2005 så blev han nominerad till Årets CS-spelare och Årets nykomling.

Splittrade laget och gick till Fnatic

Efter segern i Sydkorea blev det skakigt i laget. Andra spelare i laget, som var nästan tio år äldre än f0rest, ville inte fortsätta med att resa runt för olika tävlingar. Det blev bara en till tävling för laget i Dallas som slutade i ett fiasko. 

Men större organisationer hade fått upp ett öga för f0rest och lagkamraterna Kristoffer ”Tentpole” Nordlund och Robert ”RobbaN” Dahlström. 

Valet föll på Fnatic och resultatet blev historiskt.

De dominerade snart CS 1.6 i vad f0rest beskriver som en ”spännande” tid med mängder av lag på den absoluta toppnivån, varav många var svenska. 2006 så utsågs f0rest till Årets spelare.

De två följande åren blev tuffa för Fnatic som inte lyckades vinna någon större titel. 

Titeltorkan fortsatte ända till 2009 när en ung jättetalang anslöt till laget: Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund. Det blev starten för den ikoniska duon som skulle hålla ihop i tio år, och Fnatic blev återigen världens bästa lag.

– Spelmässigt så var han ju den individuellt bästa spelaren som jag har sett, och även mitt lag. När vi såg möjligheten att ta in honom så var det en jackpot för oss. Vi såg potentialen, sedan när vi tog in honom så märkte vi ju att han kommer bära oss till vinster, säger f0rest om GeT_RiGhT.

”Det blev otrevligt”

Privat så klickade den i dag ikoniska duon däremot inte direkt, utan det var en relation som kom att utvecklas genom åren. Men i spelet var de ostoppbara. Tids nog så kände de tillsammans med lagkamraten Gux att de två övriga i laget – cArn och dsn – inte längre höll måttet.

– Vi bestämde oss för att prata med organisationen och sa att vi skulle vilja plocka bort dem. Sedan pratade vi öppet om det, och de två höll inte med. Fnatic valde ju att behålla cArn och dsn, och jag och GeT_RiGhT gick till SK med de vi hade tänkt spela med. Och Gux valde att inte hänga med oss, utan stannade i Fnatic.

– Det blev lite otrevligt. Alla höll ju inte med varandra.

2011 så var SK det näst mest framgångsrika laget i världen, efter en tung start för det nya laget. Men det gamla spelet Counter-Strike var på nedgång, vilket oroade f0rest.

– Jag tyckte att 1.6 var inne på sina sista andetag. Utöver det så hade jag ett förhållande också, och pengarna fanns inte riktigt där heller. Lönerna var inte alls lika stabila, utan var väldigt låga. Jag hade hyror att betala, och mat. Jag fick det inte att funka helt enkelt. Så jag var tvungen att chansa på någonting nytt.

Chansningen var den helt nya versionen av spelet, Counter-Strike: Global Offensive (2012). Tillsammans med GeT_RiGhT bestämde han sig för att överge 1.6, vilket väckte raseri hos många fans som kallade dem ”svikare”. 

Fick ett år på sig att lyckas

F0rest började studera och jobba på sidan av för att säkra sin egen framtid. Att ge sig in i ett helt nytt spel var en chansning, han visste inte om han skulle kunna vara lika framgångsrik i en helt ny spelmotor. 

– Då pratade jag mycket med Sandra, min fru, och försökte diskutera fram hur vi skulle göra med framtiden. Men någonstans sa jag att ”ge mig ett år så får jag se vart det kan leda”. Hon sa: ”kör på, du får ett år”. Och nu är vi här.

”Här” innebär i det här fallet att spelbytet blev en osannolik succé. Tillsammans med GeT_RiGhT så återupplivande han klassiska laget Ninjas in Pyjamas, som en gång i tiden startades av Potti och HeatoN. De tre övriga lagmedlemmarna blev Xizt, Friberg och Fifflaren.

Resultatet? 87 raka kartsegrar utan förlust och en evig plats i historieböckerna. Det är en bedrift som inget annat lag kommit i närheten av, och som sannolikt aldrig kommer slås.

– Jag skulle säga att det var för lätt, säger f0rest och fortsätter:

– Det var över förväntan för oss alla. Vi hade ju kanske vågat hoppats på tio raka matcher, absolut, men 87 matcher, där någonstans blir det ju löjligt. Även för oss.

Men det skulle dröja innan NiP vann sin första major, de tog sig till de första två finalerna men åkte på tunga förluster mot bland annat svenska rivalerna i Fnatic. Men i den tredje majorn så fick de sin revansch i tyska Köln och besegrade just Fnatic i finalen.

– Det var otroligt skönt, och det kändes som ”rättvisa” för vårt lag att vinna en major med den femman.

När Robin ”Fifflaren” Johanson lämnade laget i slutet av 2014 så vållade det stora problem för laget som under flera år hade jätteproblem med att hitta en femte spelare som passade in i laget.

Ninjas in Pyjamas var nära att splittras 2015

Det blev allt tuffare tider för laget som hade vitt spridda framgångar. Fifflaren berättade tidigare i år om hur bland annat NiP hade stora ekonomiska skulder till honom. Ninjas in Pyjamas fick utstå hård kritik, även om den nuvarande ledningen friats från ansvar.

– Det är klart att det är tufft att spela i ett lag som får så mycket kritik. Men sen är det ju inte mina bitar att ta heller. Jag försökte fokusera på mitt, vilket är att spela, säger f0rest.

Var du drabbad själv?

– Det finns säkert saker som, förr i i tiden för länge sen, har luskats upp med allt det här. Det är absolut saker som jag har varit med om och upplevt. Men nyare saker kan ju inte jag ta ställning till, det involverar inte riktigt mig.

Problemen fortsatte hopa sig och 2015 så var det nära att att fansen fick sätta kaffet i halsen: det ikoniska och framgångsrika Ninjas in Pyjamas höll på att splittras.

– Det faktum att vi inte vann någonting på samma sätt som vi gjorde tidigare började förstöra folk lite. Vi visste inte hur vi skulle behandla varandra, hur vi skulle vara. Så då började folk tänka på alternativa lag, berättar f0rest.

GeT_RiGhT var nära att komma överens med amerikanska Cloud9 medan Xizt och f0rest förde samtal med G2. 

– GeT_RiGhT var först med att börja försöka ta sig ur. Så när han började så bestämde vi någonstans att vi hoppar skepp här, vi provar någonting nytt allihopa. Då började jag och Xizt prata om att göra någonting annat. Men sen så vet jag inte vad som hände, men alla de här möjligheterna rann ut ur händerna på en. Då bestämde vi att vi kör på.

CS-stjärnan ”f0rest” om nya livet som förälder

Separerades från GeT_RiGhT

NiP körde vidare, men så småningom föll stjärnorna ur den ikoniska uppställningen av en efter en. I september i år så splittades till slut f0rest och GeT_RiGhT efter totalt 3 902 dagar tillsammans.

– Det var lite tufft, jag ska inte ljuga. När vi spelade vår första turnering utan honom så var det ju väldigt annorlunda att inte höra hans röst när man sitter och spelar, och high-fivea honom. Det är ju honom jag har varit med de senaste tio åren, så det är klart att det var skumt.

– Jag tycker hela resan med honom har varit helt fantastisk, det är ingenting jag ångrar.

Det ”nya Ninjas in Pyjamas” har hyllats för sina prestationer med bland andra 17-årige Nicolas ”Plopski” Gonzalez Zamora, som bara var ett par år gammal när f0rests karriär tog fart.

– Jag tycker Plopski är en otroligt talangfull kille som nu får chansen att visa upp sig. Han var ju ett fan när han var liten, han har ju bilder med Friberg och så. Så det är en väldigt rolig historia och han är otroligt duktig. Jag är imponerad över att han är 17 år och kan prestera på den nivån. Han påminner lite om en själv.

F0rest beskriver sina lagkamrater

Rez: Han är väldigt tillbakadragen, lugn och tar inte så mycket plats.

Lekr0: Han är en rolig, lättsam kille som gillar att skoja runt och busa med folk och får upp stämningen. Han har väldigt bra humör hela tiden.

Twist: Han är också väldigt rolig. Men han har också lite mörkare sidor där han blir väldigt arg väldigt fort.

Plopski: Han är väldigt ung, så han är väldigt försiktig och försöker fortfarande hitta sin plats.

Counter-Strike fyller 20 år i år och har sedan begynnelsen varit bland de allra största e-sporterna, och där räknas f0rest ofta som den bästa genom historien.

”Det är lite som med Messi och Ronaldo”

Fansen tycks ofta delas upp i två läger; f0rest-förespråkarna och de som anser att polske Filip ”NEO” Kubski är den bäste någonsin. Som alltid så är svensken ödmjuk när han får frågan.

– Jag är ju smickrad, jag ska inte ljuga om det. Men det är svårt för mig att se mig själv som den bästa genom tiderna. Det är svårt för mig att ta in det.

– Det är kul att folk tycker det, men sen om jag ska välja honom eller mig så kommer jag alltid att välja honom för att jag tyckte han var så otroligt duktig i 1.6. Men det är väl som Messi eller Ronaldo, folk kommer alltid välja det ena eller det andra. Det är väl lite så diskussionen går här också. Men smickrad är jag.

Han är i dag 31 år och trött på frågorna om huruvida han planerar att pensionera sig, som han har fått senaste fem–sex åren. Han har inga planer på att hänga headsetet på hyllan och är fortfarande en av de mest pålitliga spelarna i världen, känd för sina iskalla nerver i de tuffaste situationerna.

F0rest medger att resandet är mycket tuffare sedan han blev förälder. Men på köpet har 31-åringen fått en helt ny motivationskälla.

– När min dotter växer upp så vill jag att hon ska kunna se att ”fan, din gubbe han var kvar länge. Han spelade mot ungdomarna och var fortfarande bra”, säger han.

TV: Här tar f0rest ut sitt drömlag – av alla han spelat med

Här tar f0rest ut sin drömfemma

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.