Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spelaren: ”Ångrar att jag litade på honom”

Se höjdpunkter från Blast Showdown
Nikolaj ”Niko” Kristensen får förmildrat straff.
Foto: OG / Youtube
Sparkade tränaren Hunden.
Foto: TV2 Danmark / Skärmdump

Danske Nikolaj ”Niko” Kristensen, 23, straffas nu efter den stora fuskskandalen i CS:GO.

Men han får ett förmildrat straff – på grund av sin funktionsvariation.

”Jag ångrar att jag litade på Hunden”, skriver Niko själv på Twitter

Det är en av de största skandalerna i CS:GO-historien. 

Förra året uppdagades att en bugg i spelet som tillät lagens tränare att se motståndarnas positioner under matcher. Videoinspelningar visade att flera stora tränare använt sig av buggen för att fuska.

Det mest uppmärksammade fallet är tidigare Heroictränaren Nicolai ”Hunden” Petersen, som stängdes av. När han kom tillbaka efter avstängningen tidigare i år så hamnade han i ännu en skandal, denna gång för att ha läckt strategier till danska rivallaget Astralis.

Efter att ha sparkats av laget anklagade han spelarna för att ha varit delaktiga i fuskandet.

Nu publicerar e-sportens integritetskommission, Esic, sin dom i ärendet.

Hunden har bland annat bidragit med ett ljudklipp till utredningen som implicerar förre Heroicspelaren Nikolaj ”Niko” Kristensen – som i dag spelar för OG. 

Förmildrat straff

Spelaren själv erkänner i utredningen att han vetat om sin tränares fuskande, och han anses därför ha deltagit.

Men han får ett förmildrat straff, då det framgår av rapporten att han har fått diagnoserna adhd och Aspergers syndrom, som tros ha påverkat hans beslut i fallet. Straffet blir en ”strikt offentlig tillrättavisning” samtidigt som han varnas för framtida överträdelser.

Spelaren ska också genomgå två utbildningssessioner med en Esic-anställd. Niko tvingas också ge uppdateringar till Esic en gång i månaden under ett halvår.

Han tar samtidigt ansvar för sitt agerande, och berättar i rapporten att han inte velat tala om sin okända diagnos tidigare. Nu väljer han däremot att berätta om den.

”Förstod inte allvaret”

Han skriver själv på Twitter:

”För stunden förstod jag inte vad det innebar och hur allvarligt Hundens agerande var. Jag ångrar att jag litade på Hunden och att jag inte förstod innebörden av hans agerande tidigare.”

Heroics ägare Joachim Haraldsen släppte ett uttalande efter Esics rapport – efter att tidigare ha kritiserats för sin tystnad i ärendet. Han menar att det berott på den då pågående utredningen.

– Lagmedlemmar drogs in i det baserat på information från någon som redan erkänt sig vara en lögnare och fuskare. Vi bestämde oss för att inte delta i lerkastningen i medierna som Hunden startade, säger Haraldsen.

Han fortsätter:

– Det pågår ett civilrättsligt mål i Danmark som kräver ytterligare diskretion och medgörlighet. 

https://twitter.com/OfficialnikoCS/status/1450031574251151362
Se de sju mest ikoniska ögonblicken i CSGO

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.