Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelare får träna som proffs i SVT-program

Simon Engstrand, SVT.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

SVT har stora e-sportplaner.

Första steget blir ett nytt program där fem CS-spelare får chansen att träna som världsstjärnorna – och ansökningarna är öppna.

– De kommer få träna som proffsen, säger Simon Engstrand på SVT.

E-sporten tar allt större plats i SVT framöver och satsningen inleds med programmet ”Esportsaga” som spelas in under våren inför en premiär i höst. Counter-Strike: Global Offensive-spelare kan nu ansöka om att medverka i programmet där de tillsammans kommer bilda ett lag.

Inte nog med det. 

De kommer också tränas av en stor svensk CS-profil, som däremot inte har tillkännagivits än. Programmet kommer till stor del att sändas på finska då det blir en del av SVT:s minoritetsprogram. Därmed är det också först och främst finsktalande spelare som eftersöks. 

Spelarna kommer under ett par månader att få leva och träna som världsstjärnorna i CS:GO och även tävla och spela matcher tillsammans.

– Tillsammans med coachen sätter vi ihop ett träningsprogram som ska efterlikna hur proffsen lever och tränar. Så de får förutsättningarna som proffs har under den här perioden kan man säga, berättar Simon Engstrand, redaktör för programmet på SVT.

– Vi siktar på att få fem spelare med ganska hög nivå. Kanske inte att de behöver spela elitseriefinal, men de ska ändå vara duktiga och helst vara ”global elite” utan problem. Så det ska ändå vara ganska hög nivå och som yngst får de vara 16 år. Vi får se vilket typ av lag vi får ihop, det kan ju hända att några har högre nivå än andra.

”Inte en dag för sent”

Utöver fokus på spelet och lagsamarbetet kommer även bland annat kost och fysisk träning vara en del av programmet. Det blir den första e-sportsatsningen som SVT gör sedan public service-kanalen sände Dreamhack Winter 2017. 

– Det är inte en dag för sent enligt mig. Jag har länge arbetat med och velat att få in mer e-sport i public service och att vi ska bevaka det. Så för mig är att jobba med det här en dröm som går i uppfyllelse, säger Simon Engstrand.

Totalt kommer åtta avsnitt att göras till höstens program och på SVT finns planer på mer utbud för e-sportälskare i framtiden. Kanalens förhoppning är också att kunna sända fler evenemang, även om inga sådana planer är sjösatta ännu.

– Jag upplever ändå att det finns en vilja bland beslutsfattarna att göra mer e-sport och vi som försöker driva det framåt har en vilja av att sända e-sport på något sätt. Så vi tittar på det även om inga beslut är fattade. Men jag tycker att i en e-sportbevakning i public service så borde man också kunna täcka turneringar mer.

Vill utbilda tittarna

Förutom att de fem som medverkar i programmet ska vara duktiga CS-spelare så är målet att få ihop ett lag med alla beståndsdelar med en lagkapten, en sniper och en supportspelare bland annat. 

Förhoppningen är att programmet inte bara ska vara en lärorik upplevelse för laget, utan även för tittarna.

– En viktig grej är att man som tittare på programmet kommer få en inblick i hur proffsen lever och kan få lärdomar av hur man anpassar sina egna träningar och tänker. Att tittarna kan lära sig något av det. Det känns jätteviktigt att kunna sprida den här kunskapen till andra intresserade.

Ansöka till programmet

Kraven:

God erfarenhet av CS:GO

Över 16 år gammal

Finsktalande


Mejla till: esportsaga@svt.se

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.