Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Spela inför publiken i Sverige är drömmen”

Här visar NiP:s nya Dota 2-lag upp sig
Adrian ”Era” KryeziuFoto: Ninjas in Pyjamas.
Charlie ”Charlie” Arat.Foto: Ninjas in Pyjamas.
Globen.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

The International i Stockholm spås bli historiens största e-sportturnering.

Ninjas in Pyjamas tar nu sikte på jättetävlingen med sin helt nya Dota 2-uppställning, med svenska duon Era och Charlie.

– Det hade varit helt sjukt, säger Charlie.

– Det är ju det jag spelar för, att få spela världsmästerskapet framför hemmapubliken, berättar Era.

Världens största e-sportturnering, Dota 2-världsmästerskapet The International (TI), ska hållas i Stockholm och Globen. Turneringen har däremot flyttats från sommaren till nästa år på grund av coronavirusets spridning.

Den tros bli historiens största e-sportturnering – och slå förra årets prissumma på drygt 337 miljoner kronor.

Svenska organisationen Ninjas in Pyjamas har nyligen värvat ihop ett helt nytt lag och siktet är inställt på jätteturneringen. I laget finns bland annat de svenska spelarna Adrian ”Era” Kryeziu, 24, och Charlie ”Charlie” Arat, 22.

De båda spelade sedan innan tillsammans med de övriga tre i laget under Chicken Fighters fana. Och har imponerat. Nu får de alltså chansen att representera svenska jätten NiP, dit Era återvänder efter två tidigare sejourer.

– Det känns väldigt bra. Jag tänkte lite att det är tredje gången gillt, min senaste tur i NiP var ganska kortvarig så jag hoppas verkligen på att göra den här mer betydelsefull, säger han.

Hur tycker du att det har gått för er under tiden ni spelat tillsammans i Chicken Fighters?

– Det har gått förvånansvärt bra, när jag kom in i laget så spelade jag en ny roll och det var lite halvbökigt för mig att vänja mig med och jag har ju inte spelat med någon av de andra innan heller. Så det var fyra nya människor att lära känna, en ny dynamik och en ny roll. Men med mycket jobb så lyckades vi med ganska mycket, så jag är väldigt nöjd.

”Då kan vi ta oss till The International”

Med sig i laget har de två unga spelare från Tjeckien, Supream och Saberlight, samt lagkaptenen Sonneiko. Era berättar att han var förvånad över hur bra det gick för laget direkt.

– Allt gick förvånansvärt smort för oss, vi kom in i ligorna och fyra i ESL Online-formatet. Så förväntningarna höjdes desto mer vi spelade. 

Hur stora chanser har ni att ta er till TI tror du?

– Fortsätter vi så här så tror jag definitivt att vi kan ta oss dit. Systemet har ju ändrat på grund av coronaviruset, så allt är fortfarande väldigt oklart om hur det kommer bli med DPC-poängen (kvalpoängen reds. anm.) för att ta sig dit. 

24-åringen medger att laget kan ha gynnats av att The International har flyttats fram, vilket medför att de nu får mer tid att spela ihop sig. Era hymlar inte med hur stort det hade varit att få spela turneringen inför hemmapubliken i Sverige.

– Det vore drömmen, herregud. Det är ju det jag spelar för, att få spela världsmästerskapet framför hemmapubliken. Det hade varit drömmen.

Hur skulle du beskriva TI för de som kanske inte har koll på det?

– Det är ju verkligen världsmästerskapet, så det är ju enormt. Att vi ens har det i Globen speglar ju hur stort det är, e-sporten är ju ett enormt växande fenomen. Jag skulle gå så långt som att säga att det är som VM i andra sporter.

Spelar mot sina idoler

Nya Ninjas in Pyjamas har redan hunnit med att imponera efter att ha anslutit i slutet av april. I Weplay Pushka League som just nu spelas har de tagit sig till slutspel efter att ha mött några av världens största lag som OG, Nigma och Team Secret.

För Charlie, som ännu är oerfaren vad gäller de allra största scenerna, har det varit en speciell upplevelse.

– Jag är ganska lugn och sansad när vi spelar. Men när vi möter de stora lagen, jag har ju inte varit med på scenen så länge, så då är det inte så lätt för mig och jag kan bli rätt nervös, säger Charlie.

– När man spelar mot stora namnen som Secret och OG, som har spelat hur länge som helst, så har jag stor respekt för alla spelarna. Så det är rätt tufft att spela mot de som har varit idoler för en ganska länge, och fortfarande är det.

Han beskriver det som att man alltid har en uppförsbacke mot lag som Team Secret, trots att man får en bra draft och spelar bra, eftersom de alltid vet vad de behöver göra vilket sätter stor press på motståndarlag. 

När Ninjas in Pyjamas plötsligt ville värva honom tillsammans med lagkamraterna kom det som en chock.

– Det var ganska konstigt när det hände för att det kom ganska plötsligt. Ppd som var i NiP innan gick i pension – vilket så klart var väldigt tråkigt – och vi var ju ett lag ganska länge och spelade bra i senaste kvalen. Så jag tyckte det var välförtjänt för oss. Så det var riktigt nice att bli en del av NiP, man har ju följt dem i CS och så. Det är ju en stor organisation.

”Hade varit helt sjukt”

Charlie själv är mest känd för sitt spel med Lycan, som motståndarlagen i de allra flesta fall bannar i draften för att slippa möta. 

– När jag spelar Lycan så är jag aggressiv och folk vet inte hur de ska hantera det. Om du kollar på alla bans från de vi möter så är Lycan bannad i 95 procent av dem. Om jag får spela den så är det lättare för oss och vi har många strats med honom.

Men får ni fördelar i draften av att motståndarlagen alltid bannar Lycan?

– Ja, vi får ju en fri ban för att Lycan alltid är bannad, så det hjälper draften ganska bra.

Även Charlie ser optimistiskt på chanserna till att kvala in till The International och är nöjd med lagets placering inom Europarankningen. 

– TI i Globen hade varit helt sjukt. Det har varit som en dröm att få spela där. 

Under fredagen spelar Ninjas in Pyjamas kvartsfinal i Weplay Pushka League mot Hell Raiser. Matchen sänds på Twitch med start klockan 13.00.

 

Se highlights från Ninjas in Pyjamas matcher i WePlay Pushka League säsong 1 här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.