Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skatteverket: ”Främst unga som inte förstår”

Så mycket tjänar de svenska e-sportstjärnorna
Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Foto: Jeanette Andersson
Populära streamern Ninjas livesänder när han spelar Fortnite.
Foto: Twitch

Stora summor från streamingplattformar som Twitch kan varje år undgå att beskattas.

Enligt Skatteverket beror det sannolikt på att unga människor inte vet att de ska deklarera inkomsterna.

– Det är den stora problematiken, att man inte funderar på att man har några skyldigheter med pengarna, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Fenomenet kring att livesända när man spelar tv- och datorspel är ett relativt nytt fenomen, där många tjänar jättesummor på plattformar som Twitch och Youtube.   

Pengarna tjänar man genom exempelvis prenumerationer och donationer på sina kanaler.

Dessa pengar går i dagsläget raka vägen in på personernas konton, utan några uppgifter från streamingjättarna kring hur mycket de har tjänat. Detta har blivit en huvudvärk för Skatteverket, som misstänker att okunskap leder till att många inte beskattar sina inkomster.

– Det är framför allt att många unga människor kanske inte förstår. Det är den stora problematiken, att man inte funderar på att man har några skyldigheter med pengarna. Det är svårt att nå ut till målgruppen, berättar Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

– Många tror att det finns särskilda regler för de som tjänar pengar på plattformar, men så är det ju inte. 

Hon menar att det delvis kan bero på den förenklade processen när det gäller att deklarera. Det har gått från att man själv fyller i en tom blankett till att i dag kunna godkänna sin deklaration med ett enkelt sms, för att få skattepengarna lagom till påsk.

– Då blir det ju helt ofattbart för många att man inte bara kan trycka på knappen, utan att du måste gå in själv elektroniskt och lägga in alla uppgifterna i systemet.

Nytt EU-direktiv på väg

Det är däremot inte bara ett svenskt problem. Problematiken kring betalningsuppgifter från plattformsföretagen är något som EU behandlar – och om två år förväntas lagändringar träda i kraft.

– Det finns väl anledning att tro att det är svårt att nå ut med budskapet. Det är därför man inom EU arbetar med direktiven för att det ska lämnas uppgifter från plattformsföretag. Och det är ju en större fråga än Sverige, det blir en internationell fråga. Vem ska betala skatt var och för vad? 

Det nya EU-direktivet, där syftet är att göra det obligatoriskt för plattformsföretag att lämna uppgifter om utbetalningar, ska träda i kraft 2023. I Sverige ligger det på finansdepartementets bord.

– Och det väntas en proposition i oktober 2022, för det krävs omfattande lagändringar också inför det, säger Pia Blank Thörnroos.

Som det ser ut i dag, tror du att många också fuskar med sina deklarationer?

– Det är svårt att säga om unga fuskar medveten när det faktiskt är okunskap också. Man kan ju tycka att stora plattformsföretag ska informera mer, de har ett ansvar att upplysa. Det är som med företag som skickar gåvor till ”influencers”, många av dem unga, och det är också skattepliktiga inkomster. Där kan man också tycka att stora företag som väljer att marknadsföra sig genom unga människor ska ta ett ansvar för att hjälpa unga människor att göra rätt. Så jag tror mer att det är okunskap, och glädjen över att få pengarna i handen.

Vad har du för budskap till alla unga som streamar på plattformar som Twitch?

– Börjar du tjäna pengar, ring Skatteverket och kolla hur du ska göra.

SportExpressen har sökt Twitch för en kommentar.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Lista: Så mycket tjänar världens sju största streamers

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.