Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skaparna: ”Har varit en sex år lång resa”

Historien bakom Riot Games
”Arcane”-skaparna Christian Linke och Alex Yee i intervju med SportExpressen.
”Arcane”.
Foto: Riot Games
Jinx.
Foto: Riot Games
Vi.
Foto: Riot Games
Foto: Riot Games

Det är tv-serien som League of Legends-spelare har sett fram emot i åratal.

Nya ”Arcane” släpps på Netflix i dag. 

Skaparna bakom serien berättar för SportExpressen om passionsprojektet.

– Det känns otroligt, säger Alex Yee.

– Det har varit en sex år lång resa, säger Christian Linke.

Väntan har varit lång, men nu är Netflix-serien ”Arcane” här. 

För League of Legends-spelare blir det en chans att äntligen få lära känna några av sina favoritkaraktärer från spelet. För många andra blir det en första inblick i en helt ny värld.

Den animerade serien skapades av duon Christian Linke och Alex Yee, som berättar för SportExpressen om projektet – som blev ett koncept redan för sex år sedan. 

Nu kan den till slut ses av av alla.

– Det är svårt att tro, säger de båda unisont.

Ett frö av en idé såddes redan 2014 efter att Imagine Dragons hade producerat den populära VM-låten för League of Legends, ”Warriors”.

– Den naturliga frågan blev: Vilken är den naturliga riktningen att gå härifrån? Det förtjänade att vara större, finnas på en större skärm och det blev ett uppenbart val, säger Linke.

Jinx och Vi huvudkaraktärer

Totalt 157 olika karaktärer, eller champions, finns i spelet. Ett enormt urval att ta av till ”Arcane”. 

I slutändan var de karaktärer som skulle hamna i fokus ändå uppenbara, då systrarna Jinx och Vi har varit centrala i många av spelutvecklaren Riot Games videor och liknande kring spelet.

De får också sällskap av andra populära champions som bland annat Caitlyn, Jayce och Viktor.

Jinx.
Foto: Riot Games
Vi.
Foto: Riot Games
Caitlyn.
Foto: Riot Games
Jayce.
Foto: Riot Games
Viktor.
Foto: Riot Games

– Det var första gången vi fick se våra champions prata, och att få föra ner kameran från 12 meters höjd, som i spelet, till ögonnivå och se deras vardag, deras mänskliga sida. Det var något vi alltid velat se, säger Alex Yee.

Yee och Linke berättar att det var med skräckblandad förtjusning som de tog sig an att ge karaktärerna sina personligheter och bakgrundshistorier. Det har alltid funnits teorier och uppfattningar bland fans om hur karaktärerna egentligen är.

Nu tvingades man sätta stora delar av det i sten.

– Man vill hittat något som känns äkta för karaktären, men också något som är oväntat, säger Yee.

”Vet aldrig vad man kommer få”

Ett stort fokus hamnar på Jinx, som ofta har liknats vid andra explosiva och oberäkneliga karaktärer i populärkulturen, som Harley Quinn eller Tank Girl.

– Det galna och högljudda är det som är på ytan, och det är svårt att kommunicera mer i ett spel med så många karaktärer. Så för oss var en intressant fråga, är den där ytnivån allt, eller gömmer det sig andra lager mellan systrarna och vem hon är?, säger Linke.

Han menar att det räckte att titta på hur karaktärerna ser ut i dag för att kunna tänka sig hur extrem deras uppväxt måste ha varit. Något som behandlas i Netflix-serien.

Dragningen till karaktären tror han handlar om just det oförutsägbara och galna karaktärsdraget.

– Man vet aldrig vad man kommer få.

De bådas passion för projektet lyser starkt under videomötet. Nu hoppas de att såväl rutinerade League of Legends-spelare som oinvigda tittare kommer uppskatta serien.

”Är det bästa jag kan höra”

För Christian Linke känns det extra viktigt att kunna visa upp sitt intresse för vänner och familj – på ett helt nytt sätt.

– Vi bor i en fantastisk tid där spel blir mer mainstream, vilket innebär att vi får mer resurser för att visa resten av världen varför vi tycker nåt är så häftigt. Det bästa jag kan höra av någon är när de säger: ’Jag kan äntligen visa min familj och vänner som inte spelar spelen varför jag älskar det här’. Det är en väldigt viktig aspekt, många av oss har varit ”nördarna” som levt i vår lilla bubbla, säger han.

Alex Yee fyller i:

– Vi tar mycket inspiration från vårt community och deras reaktioner ända sedan början. När jag vill visa någon vem en karaktär är så behöver jag bara visa upp fan art och och det blir uppenbart att det här är kärleken för karaktärerna, det här är vilka de är. Så fortsätt ge oss era idéer och var ärliga, det är därför karaktärerna är vilka de är. 

De första sex avsnitten av första säsongen av ”Arcane” går nu att se på Netflix. De sista tre släpps sedan den 20 november.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Se det bästa från VM i League of Legends

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.