Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi är chockade över tränarens beteende”

Nicolai ”Hunden” Petersen, Heroic.
Foto: eSport-Mania/Youtube
Patrik ”Carn” Sättermon, Fnatic.
Foto: Twitter / Fnatic

Han har nyligen återvänt efter sin fuskavstängning.

Nu anklagas Heroic-tränaren Nicolai ”Hunden” Petersen för att ha gett bort lagets strategier till rivaler – av det egna laget. 

”Vi är chockade över hans agerande”, skriver Heroic i ett uttalande.

Det tog inte lång tid innan den danske Heroic-tränaren Nicolai ”Hunden” Petersen blev centrum för en ny kontrovers.

Han återvände nyligen till tränarrollen i laget efter att ha stängts av i den stora tränarskandalen i CS:GO förra hösten. Hunden ertappades med att fuska mot danska rivalen Astralis, genom att använda en bugg i spelet.

Tränaren blev däremot kvar i laget, under nya titeln ”analytiker”, till det att hans avstängning löpte ut.

Men nu anklagas han för att ha delat lagets strategier med rivallag. På Twitter bemöter han anklagelserna.

”Jag kan kategoriskt förneka det. Jag har den största respekten för Heroic, och skulle aldrig vilja skada laget på något sätt”, skriver han.

Men han erkänner samtidigt att han har delat visst material med motståndarna.

”Materialet jag delade var anti-strat-material för motståndare. Materialet delades med kolleger från andra lag i en sparringkontext. Kunskap är av stor betydelse för mig som tränare för att hålla mig svängen och utvecklas.”

Kritiseras av Fnatic-chefen

Uppgifterna har blivit föremål för stor diskussion. Att dela materialet kritiseras av bland andra svenske Fnatic-chefen Patrik ”Carn” Sättermon.

”Jag hade inte varit särskilt glad om våra tränare aktivt delade vår information om andra lag med andra lag, punkt”, skriver han på Twitter.

”Jag ser det faktiskt som väldigt oetiskt eftersom du bygger din playbook på träningsmatcher lika mycket som på officiella matcher.”

Sättermon menar vidare att lag är väldigt selektiva med vilka de tränar mot inför turneringar för att inte visa sina strategier. Men förgäves om någon delar informationen från träningsmatcherna.

Enligt egen utsago har Hunden nu bestämt sig för att lämna Heroic när hans kontrakt löper ut. Han menar att det handlar om viljan att hitta en ny utmaning.

Heroic: Hunden svek laget 

På torsdagen släppte Heroic däremot själva ett uttalande kring det hela. Där anklagar de tränaren för att ha missbrukat sitt förtroende i laget. De berättar bland annat att Hunden inte fick delta i IEM Cologne på grund av problemen.

Därefter ska tränaren ha blockerat övriga i laget från att få tillgång till strategimappen.

”En utredning visade att Mr Petersen hade delat hemlig och känslig information från vår strategimapp med en nyckelperson hos en stor rival inför turneringen”, går det att läsa.

Laget berättar också att en rättsprocess har inletts efter händelsen i Danmark, där två domstolar uppges ha hittat nog med grund för att inleda en bevisinsamling. Något som har ägt rum.

Det hela har också rapporterats till turneringsarrangören ESL samt e-sportens integritetskommission ESIC. Hundens kontrakt med Heroic har rivits upp.

”Heroic är chockat av Nicolais agerande och djupt ledsna över sättet han har svikit sina lagkamrater på. Särskilt efter det svåra beslutet vi tog när vi gav honom en andra chans.”

https://twitter.com/heroicgg/status/1420731014662524928https://twitter.com/hundencsgo/status/1420367122782429192

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.