Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utreds för matchfixning – efter fusk-anklagelserna

Akuma misstänks för matchfixning.
Dmitriy "SENSEi" Shvorak.
Foto: Youtube
SENSEi svarar på anklagelserna om matchfixning.

Först anklagades det ukrainska laget Akuma för fusk.

Men det stannar inte där.

Nu misstänks de även för matchfixning av Esports Integrity Commission – som de nekar till.

Det ukrainska CS:GO-laget Akuma fortsätter att sno åt sig rubriker. Efter EPIC CIS League Spring 2021 anklagades de för fusk efter att de andra deltagarna misstänkte Akuma för att ha kollat på en andraskärm som streamade turneringen i realtid. Efter turneringen skrev 15 lag på ett öppet brev där de vill att arrangören vidtar åtgärder för att liknande händelser inte ska upprepas.

Nu misstänks de även för matchfixning och spelfusk av Esports Integrity Commission (ESIC), som är kommissionen som övervakar det inom E-sport.

ESIC misstänker Akuma för spelfusk

Misstankarna grundar sig i att vd:n för den numera nedlagda organisationen Project X, Oleksandr Shyshko, har lagt flera misstänkta spel på Project X. Tre av spelarna från den organisationen gick sedan med i Akuma och Shyshko har även lagt spel på att Akuma skulle skrällvinna mot Virtus Pro, den matchen som de har anklagats för att ha fuskat i.

https://twitter.com/ESIC_Official/status/1402603836619968517?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1402603836619968517%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fdotesports.com%2Fcounter-strike%2Fnews%2Fesic-evidence-potential-match-fixing-betting-fraud-project-x-akuma-matches

Turneringen arrangeras dock av EPIC, som inte är en medlem i ESIC-organisationen. Vilket innebär att ESIC inte kan fatta beslut eller ge ut straff, utan de kan endast rekommendera åtgärder samt framföra sina bevis.

ESIC har skickat bevisen vidare till Valve och rekommenderar att inga turneringar ska bjuda in Akuma eller spelare som är kopplade till Shyshko, innan saken är utredd.

– Om ESIC hade jurisdiktion skulle vi ha inlett en fullständig utredning baserat på vad vi redan vet. ESIC har därför hänvisat de tillgängliga bevisen till Valve för vidare övervägande, säger Ian Smith, kommissionär på ESIC, i ett uttalande. 

Akuma nekar till spelfusk

Efter ESICs uttalande svarade Akuma-spelaren Dmitriy ”SENSEi” Shvorak och nekade till alla anklagelser. Han tillägger även att de är villiga att samarbeta med ESIC.

”Vi vill göra ett uttalande att ingen av Akuma eller före detta Project X-spelarna var inblandade i spel på våra egna matcher. Vi vill även hävda att vi inte kan hållas till ansvar för vår före detta vd Alexander Shyskos aktiviteter på spelsidor. Vi är redo att samarbeta med ESIC och tillhandahålla all nödvändig information.”, skriver han på Twitlonger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.