Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ska ta död på fördomar som finns om e-sporten”

Karl Sergel.Foto: Privat
Foto: Esporthall
Foto: Esporthall
Foto: Esporthall

En historisk idrottshall öppnar portarna i Sverige. 

Esporthall i Uddevalla blir landets första träningsanläggning för e-sport – och förväntningarna är stora.

– E-sporten har väldigt många fördelar, men man har varit väldigt dåliga på att belysa det, säger projektledaren Karl Sergel.

– Vänta lite jag ska bara skruva i de sista två skruvarna här... det var en. Nu är jag klar.

För eldsjälen Karl Sergel, 34, pågår arbetet fortfarande inför fredagens öppning när SportExpressen når honom per telefon. Han är projektledaren bakom nya Esporthall i Uddevalla, som blir Sveriges första träningsanläggning för e-sportutövare.

Men fler är redan på gång.

– Dialogen finns med ungefär tolv kommuner som är i olika faser för att förankra arbetet i de olika förvaltningarna. Det är ju svårt att inte bli uppbromsad av covid-19 som för alla andra. Men det är fler på gång och jag tror att så fort andra kommuner som vi inte har en dialog med ser vad Uddevalla vågar göra så kommer de inte att vifta bort det, utan våga engagera sig, berättar Sergel.

Han har under större delen av sitt liv arbetat inom olika samhällsprojekt, och berättar att han där har sett hur engagemanget bland barn och ungdomar för gaming och e-sport har exploderat de senaste åren. 

Den enda sport som konkurrerar med e-sporten sett till antalet utövare är fotbollen, berättar han.

– Under den andra halvan av 2018 så blev det ganska tydligt att kommuner behöver jobba mer med e-sporten på samma sätt som man arbetar med fotbollsplaner och idrottsplatser. Så där föddes idén.

Hur svårt har det varit att få med sig kommun och näringsliv för att öppna hallen?

– Det har varit förvånansvärt lätt. De flesta kommuner förstår att e-sport är något de behöver engagera sig i, hittills har det saknats något konkret att gå in i och det hoppas vi ändra på. Det är viktigt att lyfta fram samhällsvärdet som e-sporten bidrar till. Där tittade vi på hur verksamheten kan förankras i kommunens arbete med bland annat uppfångande verksamhet, föreningsdeltagande och ökad delaktighet i samhället.

Ingen godis och läsk

Det är flera saker som skiljer den nya hallen från de befintliga internetkaféer och gamingcenter som finns i landet. Fokus ligger på träning inom e-sport och i hallen uppmuntras fysisk aktivitet och hälsosam kost, med en policy där varken godis eller läsk tillåts. Dessa ersätts i stället med exempelvis hälsosmoothies och fullkornssmörgåsar.

Visionen med e-sporthallarna är att etablera en infrastruktur med träningsanläggningar över landet, engagera föreningslivet och överföra kompetensen hos eliten ner till gräsrötterna. 

Kommunen ser optimistiskt på hallen.

– E-sport kan vara väldigt bra och nyttigt för många ungdomar. Det handlar inte bara om att spela på nätterna och föräldrar som tycker det är jobbigt. Det finns väldigt många fördomar som vi behöver bryta, säger Annelie Högberg på Uddevalla kommun till SVT.

E-sporthallen ligger strategiskt belägen dörr i dörr med en idrottshall där medlemmar kan delta i bordtennis och andra fysiska aktiviteter.

Karl Sergel berättar att intresset har varit stort inför öppningen.

– Det har varit fantastiskt. Vi hade en pilot 2019 med Västsvenska idrottsförbundet, Uddevalla kommun och Netonnet bland annat som var en jättesuccé. Där hade vi konceptet med fysisk aktivitet och hälsosam kost och e-sport. 

Föräldrarnas respons

Han berättar vidare om hur responsen har varit bland föräldrar.

– E-sport och föräldrar är ju en intressant mix, men så fort de inser att det här är en plats där mitt barn kan träffa andra, röra på sig och få en hälsosam kost samtidigt som det finns vuxna personer i rummet och de kan utveckla sin passion så har det varit en överväldigande positiv respons.

Förhoppningen är också att projektet ska hjälpa talanger att fostras. Ofta har föräldrar inte samma relation till ett barn som är en e-sporttalang som till exempelvis en hockeytalang, menar Sergel. 

– Så där kan det finnas en dialog från vår sida där vi kan förklara att det faktiskt går att leva på e-sporten och göra en karriär av det, så de får stöttningen även hemifrån.

Samarbetar med bilsportförbundet

I princip all sport drog i handbromsen när covid-19 bröt ut, men – ironiskt nog – så tog samtidigt simulerad racing samtidigt över e-sportvärlden. De motorsportförare som plötsligt inte kunde utöva sin idrott vände sig till till det som kallas ”sim racing” för att både träna och tävla.

Karl Sergel lärde under året känna rallystjärnan Mattias Adielsson och tillsammans fick de med bilsportförbundet på tåget.

– Det faller sig ganska naturligt att när vi bygger infrastrukturen för e-sporten i Sverige så får vi med sim-racingen och bilsportförbundet. Vi kommer ha fyra unika motion-riggar som rör sig på när du kör och som simulerar hur det verkligen är att köra en rally- eller formel 1-bil.

Nu är alla samarbeten på plats och två års hårt arbete är över. Under fredagen öppnar Esporthall dörrarna. 

– Tillsammans med svenska kommuner, våra samarbetspartners och eldsjälar ska vi visa vad e-sporten kan erbjuda ur ett bredare perspektiv – och ta död på några av de fördomar som finns. Vi ligger några år bakom våra grannländer, men Sverige har en ljus framtid inom e-sport.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.