Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ska få mental coach för att arbeta med det”

Hosana ”TinyLady” Kmiecik, Godsent.
Foto: Twitch
Foto: Twitch

Svenska Godsent blir världens första kvinnliga proffslag i Valorant.

Lagkaptenen Hosana ”TinyLady” Kmiecik berättar om steget till att bli proffs, att möta världsstjärnan s1mple och pressen laget möter.

– Vi ska få en mental coach som börjar arbeta med oss nästa vecka för att ta itu med det, säger hon till SportExpressen.

TinyLady har tillsammans med sina fyra lagkamrater blivit ett av de allra första lagen i Valorant sedan de värvades av svenska Godsent i veckan.

Spelet släpps inte förrän i sommar, men sedan en tid tillbaka så har många spelar fått tillgång att spela det genom dess stängda betaversion.

– Jag tror att vi är ett av de första proffslagen i Valorant överlag, det är ju väldigt tidigt och inga organisationer har värvat professionella lag än. De är nog osäkra över vad som kommer hända, men Godsent såg att det här kommer bli stort. De är självsäkra och litar på oss när det kommer till att göra det här, så det känns bra, säger hon.

Hon är född i Brasilien och växte upp i Spanien där hon nu har sin bas. Hon har en bakgrund främst som CS:GO-spelare, men hade aldrig någon tanke på att bli professionell. 

– CS var alltid min bebis, jag älskade spelet men jag blev lite trött på det för att det är så väldigt toxic. Det kommer inte så mycket nytt heller, allt är redan etablerat med proffslag och så vidare, du har G2, Cloud9 och så vidare.

”Gillade inte kvinnliga scenen i CS”

Det var först när Apex Legends kom ut som hon testade på proffslivet och blev en del av laget Halocline Gaming med två av sina lagkamrater i Godsent, Juju och nCL. Hon berättare vidare om beslutet att nu satsa på Valorant.

– Jag gillade inte den kvinnliga scenen heller i CS:GO, för jag gillade inte att spela mot bara tjejer. För att bli proffs i CS så måste man spela i tjejturneringarna och jag gillar det inte. Valorant är nytt, alla startar från början, och första gången jag spelade det så kändes det som CS. Men med alla abilities känns det tio gånger roligare tycker jag. Det har allt och jag älskar det. Till och med mer än CS just nu.

Hur kändes det när Godsent ville värva er?

– Vi var fem tjejer som spelade hela tiden, men hade ingen tanke på att skriva på för ett lag, för vi var inte säkra på om vi var redo eftersom vi bara spelade ranked mot randoms. Jag var redan en streamer för Godsent och en annan organisation, en väldigt stor som jag inte kan säga namnet på, tog kontakt med oss för att fråga om vi ville bli deras Valorant-lag. Eftersom jag arbetade för Godsent så blev jag tvungen att berätta för dem vad som skedde.

Men Godsent sa ”vänta en sekund nu”. De berättade att de i hemlighet själva hade sökt efter ett Valorant-lag, och det var så femman bestående av Alicia ”alikea” Boina, Julia ”Juju” Steffen, Lilly ”Katti” Lucas, Nicole ”nCL” Hanser och TinyLady blev organisationens uppställning.

– Jag såg det komma lite grann, för Henrik (Denebrandt, vd för Godsent reds. anm) frågade hela tiden om hur det gick för oss och var väldigt intresserad.

Ska träna i Malmö

Själv spelar hon mest agenten Raze som passar hennes aggressiva spelstil. Hon håller dock med om den stora kritik som riktats mot att karaktären i dagsläget är alldeles för stark och hoppas att det fixas av speltillverkaren Riot Games.

På grund av coronaviruset så har hon fortfarande inte kunnat sitta i samma rum som sina lagkamrater, men planer finns redan sjösatta.

– Det är så jobbigt för vi har ett bootcamp planerad redan för nästa månad, för jag kan börja flyga igen då som de andra tjejerna i laget. Godsent har fixat ett hus klart åt oss där de vill att vi ska vara under en vecka för att träna tillsammans. Så det blir vår första gång som vi bootcampar med laget.

Det kommer att ske i Malmö. Laget kommer dessförinnan delta i flera turneringar online, varav den första ägde rum redan förra lördagen. Under den här helgen så ställs de dessutom mot en av världens bästa CS:GO-spelare, ukrainske Oleksandr ”s1mple” Kostyliev, i en turnering. 

Något som så klart känns spännande.

– Självklart, men han är inte så bra i Valorant, så vi ska spöa honom. Jag har några klipp där han gör konstiga grejer som jag ska visa laget före matchen och säga ”kolla, det här är vad vi spelar mot”, säger hon och skrattar.

Får hjälp av mental coach

Men samtidigt så försöker TinyLady att hålla sina förväntningar realistiska.

– Vårt problem är att vi är bra och självsäkra, men när vi vet att det är en officiell match och att många förväntar sig det värsta från oss så blir pressen vår värsta fiende och vi spelar som sämst. När vi kommer över det mentala hindret så kommer vi kunna visa vad vi är kapabla till. Till hundra procent.

Hon berättar att motståndarlagen har stor erfarenhet av turneringar och de förolämpningar som ofta kommer med rampljuset. Något Godsent-laget inte har än.

– Vi känner oss lite stressade just nu. Men vi ska få en mental coach som börjar arbeta med oss nästa vecka för att ta itu med det.

Men det måste bli ett bra tillfälle att lära sig hur det än går?

– Så är det, det är därför vi spelar. Vi tänker inte bara på att vinna utan vi spelar för erfarenheten och att bli vana med den här typen av matcher, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.