Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Självklart coolt att vara den enda tjejen”

Sveriges 7 bästa League of Legends-spelare någonsin
Foto: Privat

Svenska Maya ”Caltys” Henckel, 19, har tagit steget upp till Balkan-ligan EBL.

Hon blir därmed toppligornas enda kvinnliga spelare.

– Det är självklart coolt att vara den enda tjejen som spelar i någon förstadivision just nu, och jag blir lite nervös av den extra uppmärksamheten. Men det är något jag försöker att inte tänka på ofta, berättar hon.

Den nya League of Legends-säsongen har kommit i gång efter vinteruppehållet. Med det har flera svenskar gjort uppmärksammade byten. 

Storstjärnan Martin ”Rekkles” Larsson spelar nu i franska ligan LFL och Finn ”Finn” Wiestål har återvänt till LEC efter ett äventyr i USA.

Esports Balkan League (EBL) får också en svensk.

Inför säsongen värvades ADC-spelaren Maya ”Caltys” Henckel av kroatiska Valiance. Det innebär att 19-åringen är den enda kvinnliga spelaren i någon av de högsta divisionerna av League of Legends.

– Att få spela i första divisionen av någon region är ett väldigt stort steg för mig. Sedan jag började tävla med killar har jag aldrig haft chansen att spela i en högre division eller ens fått träna regelbundet i ett lag. Jag ser detta som en chans att äntligen utvecklas och bli en bättre spelare, säger hon till SportExpressen.

”Finns ingen skillnad”

Hon medger att uppmärksamheten som hon får av att vara den enda kvinnan medför lite extra nerver. Men i spelet spelar ens kön ingen roll.

– Det finns egentligen ingen skillnad. När alla spelare är på samma nivå handlar det bara om olika personligheter och spelstilar. Att spela med män innebär mycket större konkurrens vilket gör att nivån kan bli betydligt mycket högre, det är vad som skiljer tjejlag från blandlag.

Valiance tog en skakig seger i premiären mot Nexus KTRL. Sedan dess har det däremot blivit två förluster för laget som siktar på att vara med i tabelltoppen.

– Vi är verkligen inte nöjda med hur vi spelat de första tre matcherna. Målet är att vinna ligan och kvalificera till EU Masters, det behövs stora förbättringar från oss. Det har varit svårt att hitta vår lag-identitet, men det viktiga är att vi vet vad problemet är så att vi kan lösa det. Jag tror på att vi kan visa bättre resultat senare in i säsongen, både som lag och mig själv som individ, säger Caltys.

Vad är största skillnaden vad gäller att möta bot lanes på den här nivån mot tidigare?

– Jag har aldrig varit särskilt imponerad av bot lanes i någon liga jag har spelat i hittills. Den här ligan är bättre individuellt och gör därför färre misstag. Det är nivån på lag i helhet som gör stor skillnad.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Så mycket tjänar de svenska e-sportstjärnorna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.