Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Shroud: ”Esportare kan hålla på till de är 50 år”

Shroud menar att e-sportaren kan hålla på till de är 50.
Foto: Twitch
33-årige F0rest spelar än i dag.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Det är väldigt få e-sportstjärnor som fortsätter efter 30 år fyllda.

Men enligt streamingstjärnan Shroud kan de hålla på långt längre än så.

– Kanske 50 är max, jag tror verkligen det, säger han enligt Dexerto.

E-sporten, och framför allt spel i kategorin förstapersonsskjutare (FPS), domineras till stor del av talanger som inte ens fyllt 20. Många av de största stjärnorna i spel som CS:GO har lagt spelet på hyllan när de fyllt 30.

Svenske League of Legends-stjärnan Martin ”Rekkles” Larsson ses som en av Europas största veteraner vid bara 24 års ålder.

Men enligt en av tidernas mest hyllade FPS-spelare, kanadensaren Michael ”Shroud” Grzesiek, kan de hålla på mycket längre än så.

– Om du började tidigt, vid 16 eller 17, att spela professionellt och du spelade professionellt till du var 50, så skulle du fortfarande spela på en hög nivå, säger Twitchstjärnan enligt Dexerto.

Han fortsätter:

– Visst, du kanske förlorar lite i reaktionstid. Men jag menar, du kommer fortfarande vara på den där höga nivån om du har samma passion, driv och motivation för att förbättra dig. Du kommer fortfarande nå dit, du kommer fortfarande ha det.

29-åringen vann jätteturnering

Exemplen på spelare som i dag har är runt 30 och spelar på den allra högsta nivån i de största e-sporterna är däremot få.  Super Smash Bros-legendaren Joseph ”Mang0” Manuel Marquez, 29, vann däremot nyligen Smash Summit 11 efter en otrolig uppvisning.

I Sverige representerar CS:GO-ikonen Patrik ”F0rest” Lindberg fortfarande sitt Dignitas. 33-åringen och hans lag besegrade tidigare i år storlag som Evil Geniuses och Team Liquid.

Enligt Shroud kan den stora erfarenheten vara avgörande för att hänga med i toppen som äldre spelare. Så länge man fortfarande känner en passion för det.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

TV: Se stora intervjun med f0rest från 2019

Se stora intervjun med Patrik ”f0rest” Lindberg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.