Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket kostar deras utrustning

REZ.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Golden.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

De största stjärnorna i spel som Counter-Strike tävlar om miljontals kronor.

Nu visar en undersökning hur mycket de spenderar på sin datorutrustning.

– Att spendera sådana summor är absolut inte nödvändigt om man är i början av karriären, säger Ninjas in Pyjamas-spelaren REZ.

De största stjärnorna i e-sporten kräver den bästa utrustningen. Skärmarna ska ha höga hertzantal, mössen erbjuda höga dpi-alternativ och ens headset ska tillåta en att höra minsta fotsteg.

Men hur mycket har proffsen i CS:GO egentligen spenderat på sin datorutrustning? Det har Prisjakt undersökt genom att gå igenom utrustingen som spelare i lag som Ninjas in Pyjamas, Astralis, Team Liquid och Faze Clan använder.

Om man bortser från själva datorn så lägger proffsen i snitt 8 825 kronor på tillbehör men allt från skärmar till tangentbord och möss. Den som spenderat mest är brasilianske Faze-stjärnan Marcelo ”coldzera” David vars utrustning gick på 10 924 kronor.

”Inte nödvändigt om det är en hobby”

Svenske Ninjas in Pyjamas-stjärnan Fredrik ”REZ” Sterner anser däremot inte att det är ett måste att lägga sådana pengar.

– Att ha bra produkter är viktigt som e-sportproffs, men att spendera sådana summor är absolut inte nödvändigt om man är i början av karriären eller om spelandet bara är en hobby. Till de som behöver köpa ny utrustning skulle jag fokusera på produkternas specifikationer och hur de upplevs, snarare än att bara kolla på priset, säger Fredrik ”REZ” Sterner i ett pressmeddelande.

Bland de 60 proffs som är med i undersökningen så har alla utom två en 240hz-bildskärm och samtliga använder mekaniska tangentbord. Trådlösa produkter har däremot inte fått fäste i CS:GO och bland de 60 proffsen så är det endast en som använder en trådlös produkt, ett headset för 3 000 kronor.

I uppstickarspelet Valorant så använder däremot hälften av spelarna trådlösa produkter. 

Spelarna med dyrast utrustning

Coldzera som spelar för FaZe Clans CS-lag (10 924 kr)

GeT_RiGhT som spelar för Dignitas CS-lag (10 624 kr)

Bjor som spelar för Immortals Valorant-lag (10 542 kr)

Niko som spelar för FaZe Clans CS-lag (10 483 kr)

Plopski som spelar för Ninjas in Pyjamas CS-lag (10 209 kr)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.