Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så bra är nya Harry Potter-spelet ”Hogwarts Legacy”

Se trailern för ”Hogwarts Legacy”
”Hogwarts legacy” släpps 10 februari.
Foto: Avalanche Software
Foto: Avalanche Software
Foto: Avalanche Software
Foto: Avalanche Software

Den 10 februari släpps ett av årets mest efterlängtade spel.

Expressens Sebastian Parkkila har testat nya ”Hogwarts legacy”.

Är det spelet som alla Harry Potter-fans har väntat på?

Nu snart släpps ett av årets allra mest efterlängtade spel. 

I ”Hogwarts legacy” får alla Harry Potter-fans leva sin barndomsdröm: att vara en student på den berömda Hogwartsskolan, lära sig magi och ge sig ut på ett stort äventyr.

Ett flertal Harry Potter-spel har gjorts innan, men inget har riktigt tagit fart. Så frågan alla ställer sig nu är, är det här spelet vi har väntat på?

I korthet så ja, det känns verkligen så efter att ha spelat ”Hogwarts legacy” under en veckas tid.

Det är, och ursäkta uttrycket, en helt magisk känsla att – efter ett mindre äventyr – anlända till Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Spelet har gjort ett enastående jobb med att bygga upp skolan så som vi känner igen den från filmerna.

Var du än går kommer du springa in i platser du känner igen, som de evigt föränderliga trapporna eller den ikoniska matsalen. Lärarna och alla eleverna är däremot helt andra än de vi känner igen, då spelet utspelas på 1800-talet.

Du får skapa din egen häxa eller trollkarl och det finns en mängd alternativ när du skapar karaktären. Spelet har inte lika många detaljalternativ som andra RPG-spel, men nog många för att göra de flesta spelare glada. 

En aspekt som spelstudion Avalanche Software verkligen har fått till är stridssystemet. På Playstation 5 används R2 för att få tillgång till alla trollformler, och i kombination med en av knapparna väljer du vilken du vill använda.

Det går också att med ett enkelt knapptryck välja om du vill sikta fritt eller ha en ”tab”-variant av striderna. Det finns också en hel del bossar och andra starka fiender som kommer vara utmanande att ta sig förbi.

Enorm värld

Vad gäller världen så är den enorm. 

Även efter 40 timmar spel känns det häftigt att se Hogwarts krypa fram i horisonten när man har varit ute på ett äventyr. Även om ett fast travel-system finns så går man miste om mycket om man överanvänder det.

Både skolan och området runtomkring är fyllt av hemligheter och pussel. Världen känns verkligen levande, mycket tack vare en stor mängd röstskådespeleri. 

Världen kan man med fördel ta sig fram i med hjälp av en flygande kvast – eller varför inte en flygande best som du har fångat? Du kan på så sätt enkelt besöka platser som byn Hogsmeade eller Förbjudna skogen.

Spelets HUD (minikartan, trollformellistan med mera) stör däremot ofta vyerna. Det finns inget alternativ för att enkelt ta bort och aktivera med ett knapptryck på konsol. Vill du ha en utsikt utan störmoment måste du gå in i inställningarna och trycka ur alla alternativ en efter en.

När vi ändå är inne på spelets baksidor så är den största definitivt avsaknaden av quidditch. Att inte göra den fiktiva, omåttligt populära, sporten en del av spelet känns som en enorm miss. Bland annat gör det att vilket hus man väljer (Ravenclaw, i mitt fall) får ännu mindre betydelse. 

Det är mycket möjligt att det läggs till i en framtida uppdatering, och det hintas om det även i spelet. Men nog skulle det ha varit med i grundspelet.

Ja, man får så klart väljer vilket hus man vill tillhöra med hjälp av sorteringshatten. Dessvärre spelar huset man tillhör ingen jätteroll i spelet.

Andra elever hänvisar ibland till ditt hus och du får tillgång till sällskapsrummet som tillhör ditt hus. Det är däremot ingen plats där man spenderar många minuter.

Spela som ond trollkarl

Det är inte sannolikt att många kommer spela om spelet enbart för att testa på ett annat hus. Att välja ett annat hus kommer inte ändra upplevelsen nämnvärt. 

Genomgående finns också bara två svarsalternativ i alla konversationer: ett positivt och ett lite mindre positivt. Man forceras ofta till ett moraliskt val, vilket gör att rollspelsaspekten lider något. 

Med det sagt så går det att använda de ”onda” trollformler som Voldemort själv gjorde berömda i böckerna. Och ja, dödsförbannelsen ”avada kedavra” finns tillgänglig.

I stället för sällskapsrummen är det i ”the room of requirement” som mycket av det roliga sker. 

Där får du ett eget utrymme som du kan möblera och ändra fritt – och det finns otroligt många alternativ. Dessutom kan du där föda upp de magiska djur du fångar in, med allt från små hårbollar till stora mytomspunna bestar. Dessa fyller också olika funktioner, som riddjur eller genom att kunna använda dess päls till trollbrygder som du kan skapa.

Vad gäller spelets handling så är det en formel fantasyfans känner igen. Just vår trollkarl eller häxa är speciell och har tillgång till en forntida, bortglömd, typ av magi. Med hjälp av den ska ett stort hot mot Hogwarts stoppas.

Tack vare intressanta karaktärer, häftiga miljöer, roliga pussel och utmanande strider blir det en resa värd att ta.

Runtom hotet finns också en massa mindre uppdrag som går att göra, om man vill. Många av dem ges av skolans lärare eller de som driver butiker i Hogsmeade. Eller så är det någon i en av de mindre byarna som behöver hjälp att få tillbaka sin självgående vagn.

J K Rowling-kritiken

Inför spelets släpp har många fans manat till en bojkott av spelet på grund av Harry Potter-författaren J K Rowling. Hon har fällt en drös uttalanden som har gjort att hon anklagats för transfobi. Hon har inte själv varit inblandad i spelet och utvecklaren har inte uttalat sig om det hela. 

I ”Hogwarts legacy” finns det flera hbtq-karaktärer, bland annat minst en transperson. Om det är ett direkt svar på kritiken eller inte är oklart.

Under vår resa fann vi bara ett fåtal buggar som inte störde nämnvärt. Flera av dem kan också komma att fixas till släppdagen. 

”Hogwarts legacy” kommer med ett prestationsläge och ett läge som maximerar grafiken. Spelaren får en betydligt bättre FPS (bilder per sekund) i prestationsläget. Ibland dyker en laddningssymbol upp när man ska öppna dörrar, framför allt när man rör sig från insidan till utsidan av slottet. Det sker däremot betydligt mer sällan i prestationsläget, varför jag föredrog det.  

Summerat är ”Hogwarts legacy” nästan allt man hade vågat hoppas på. Nu kan vem som helst få chansen att antas till Hogwartsskolan, gå på lektioner, lära sig trollformler och bege sig på ett äventyr som liknar Harry Potters eget.

Nu väntar vi bara på quidditch.

Hogwarts Legacy

Getingbetyg:

Testat på: Playstation 5

Utvecklare: Avalanche software

Släppdatum: 10 februari

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.