Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir nya Alliance: ”Ett extremt bra lag”

The International till Stockholm: "Otroligt stort"
Fata, Limmp ,Nikobaby, 33, Handsken
Foto: Tobias Martinsson
Loda
Foto: Alliance

För en vecka sedan kom chockbeskedet att Alliance släpper hela sitt lag.

Nu kan SportExpressen berätta att en helt ny femma är klar.

– Målet är så klart att ta sig till The International i Stockholm, säger Jonathan ”Loda” Berg. 

Allting tycktes peka på att svenska storlaget Alliance skulle fortsätta med sitt Dota 2-lag även nästa säsong, trots det tunga uttåget ur The International i Shanghai.

I stället kom beskedet att hela laget släpps, efter att själva ha velat lämna organsationen. Ett besked som kom som en stor chock för e-sportvärlden.

Nu kan SportExpressen berätta att Alliance har gjort klart med fem nya spelare som kommer få uppgiften att ta laget till The International igen nästa år. Denna gång inför hemmapublik i Globen i Stockholm.

Den svenska duon Simon ”Handsken” Haag och Linus ”Limmp” Blomdin återvänder till Alliance efter att ha spenderat de senaste två åren i andra organisationer. 

– Limmp är en av Sveriges bästa midspelare, han har spelat i USA ett tag. Han och Simon brukade spela tillsammans förr och var lite av ett radarpar. Det känns gött för jag tror att de spelar väldigt bra ihop, säger coachen Jonathan ”Loda” Berg.

I övrigt så satsar Alliance på internationella spelare då Neta ”33” Shapira (Israel), Nikolay ”Nikobaby” Nikolov (Bulgarien) och Adrian ”Fata” Trinks (Tyskland) ansluter till laget.

– Det känns bra, på papperet är det ett extremt bra lag. Det är många spelare som har mer i sig än vad resultaten de har haft visar. De har inte varit i lag som har passat dem perfekt, säger Loda.

Alliance laguppställning

Position 1: Nikolay ”Nikobaby” Nikolov

Position 2: Linus ”Limmp” Blomdin

Position 3: Neta ”33” Shapira

Position 4: Simon ”Handsken” Haag 

Position 5: Adrian ”Fata” Trinks

Tränar inför majorkvalet

Spelarna har redan börjat träna tillsammans sedan ett par dagar tillbaka på lagets högkvarter i Göteborg, där de håller bootcamp inför majorkvalet som börjar redan den 5 oktober. Coachen är optimistisk till lagets chanser, även om han medger att det är svårt att sia kring ett så pass nytt lag.

Loda kommer däremot inte att delta i deras bootcamp, utan ska inledningsvis ge laget utrymme för att själva hitta sitt eget spel och lämnar ansvaret till kaptenen Fata. Han öppnar däremot för att gå in som coach igen när säsongen har dragit i gång. 

Nygamla förvärvet Simon ”Handsken” Haag, 25, är nöjd med det nya laget, där han kommer att spela som position fyra.

– Det känns bra. Jag var inställd på att spela med Limmp, som jag har känt länge. De hade redan snackat med Niko också, och jag kände att det här är svinnajs. Sedan är Fata en naturlig ledare med hunger och entusiasm. Det blir så klart en utmaning att lära känna varandra, men det känns bra.

Hur stort hade det varit för dig att spela The International i Stockholm?

– Det är jättestort, jag spelade ju inte TI sist utan satt hemma och kollade på det och hörde rykten om att det kommer till Stockholm. Man kände ju att det inte kan vara sant, det är hur najs som helst.

Loda instämmer.

– Jag håller med, det är jättestort. Det kommer kännas större ju närmare det kommer. Det ska bli spännande att se vad Stockholms stad kommer göra, för Shanghai gjorde ett riktigt bra jobb, säger han.

Vad gjorde Shanghai så bra, vad har du för tips till Stockholms stad?

– De hade logotyper från lag på byggnader och mycket reklam runtom och viewing parties. De hyllade esporten, att alla grymma lag kommer dit och lyfter det som något riktigt bra. Det är det som är det viktiga. Vi måste utnyttja den här chansen.

Loda, som själv vann The International med Alliance 2013, berättar att anledningen till att det tidigare laget lämnade – och framöver spelar för Team Liquid – är att de hade olika idéer om hur laget skulle ta sig an nästa säsong. 

Lagförändringar och träning nämner han som två av anledningarna.

– Vi hade bestämt oss för att hålla ihop, men när vi kom tillbaka till Sverige så gick diskussionerna fram och tillbaka. Egentligen så ville vi behålla dem, och vi försökte komma överens. Men det kändes inte rätt för någon av parterna. Sen landade det i att vi vill göra nåt nytt.

Nya Alliance inleder sin väg till nästa års The International den 5 oktober i majorkvalet, och kommer även att spela sin första lan-turnering under de närmaste månaderna. 

Loda om nyförvärven

Nikobaby: ”Han är en carryspelare som jag gillar väldigt mycket. Det var på lite på G att han skulle joina Alliance för ett år sedan, men det passade inte jättebra med laget. Jag tror hans personlighet clashade lite med de vi hade då”

33: ”Han har en ganska annorlunda spelstil än Boxi som vi hade förra säsongen. Han är kanske mer defensiv, och en mer stabil spelare. Boxi är väldigt aggressiv, och lite mer hit or miss kanske. 33 är nästan tvärtom.”

Limmp: ”Limmp en av Sveriges bästa midspelare, han har spelat i USA ett tag. Han och Simon brukade spela tillsammans förr, och var lite av ett radarpar. Det känns gött för jag tror att de spelar väldigt bra ihop.”

Fata: ”Bra spelare med mycket erfarenhet. Det som gjorde mig taggad var att han var sugen på position 5. Det är ju inte så vanligt att man byter från en core position, men han gör det för att det är viktigt för hans lag. Sånt uppoffrande tycker jag är positivt.”

Handsken: ”Jag tycker Simon imponerat senaste två åren, han har blivit bättre spelare.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.