Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir kommande storspelet i mobilen

WIld Rift är mobilversionen av populära spelet League of Legends.
Foto: Riot Games
Foto: Riot Games
Foto: Riot Games
Foto: Riot Games

På torsdag släpps League of Legends: Wild Rift till slut.

SportExpressen E-sport har fått förhandstesta mobilspelet som många har väntat på.

Även om spelet i stort liknar pc-spelet så finns det flera stora skillnader – så blir spelet. 

Efter en lång väntan så släpps till slut mobilversionen av League of Legends – ”Wild Rift” – under torsdagen. SportExpressen E-sport har förhandstestat det hajpade spelet som har stora ambitioner att ta över inom mobil gaming.

Under en exklusiv presskonferens med spelutvecklaren Riot Games berättar spelets huvuddesigner, Brian Feeney, att det däremot inte är de som spelar League of Legends på pc som är de enda tilltänkta spelarna. 

Förhoppnings är att mängder av helt nya spelare ska bli intresserade.

I grunden så är Wild Rift lättare att spela än pc-versionen, vilket är en säljpunkt för att få in nya spelare. En anledning till detta är bland annat att kameran som standard är låst på spelarens karaktär, så fokus hamnar mer på spelaren själv än vad som händer på övriga kartan.

Dessutom spelas hela spelet med hjälp av endast dina två tummar.

Förenklat så spelar två lag och fem spelare i varje mot varandra med målet att förstöra motståndarbasen. Detta görs med hjälp av var sin ”champion” som väljs inför matchen, där det finns mängder att välja bland. Dessa blir också starkare under spelets gång genom att öka i levels och köpa items för guld som man tjänar.

Skillnader mot pc-versionen

När betan släpps så kommer bara en liten del av de över 150 champions som finns i pc-versionen att vara tillgängliga, men fler planeras hela tiden. 

De olika abilities som alla champions har liknar alla de i pc-versionen, men i vissa fall skiljer de sig för att förenkla spelandet på en mobiltelefon eller i konsolversionen som planeras längre fram. Populära Lee Sin kan exempelvis använda sin ”safeguard” (W) för att hoppa vart han vill, i stället för att behöva exempelvis en medspelare att hoppa till.

Själva kontrollerna är förvånansvärt lätta att lära sig. Med vänster tumme styr man vart man går och den högra används för att attackera, använda abilities eller summoner spells. Även det välkända pingsystemet finns i mobilversionen.

Matcherna är kortare och kartan mindre än i pc-versionen. En stor skillnad är också att laget som spelar på ”röda sidan” ändå ser kartan nedifrån och upp, det vill säga att den roteras så båda lagen ser den från samma håll. Detta innebär att för den röda sidan så hamnar Baron Nashor på höger sida.

Rankade matcher 

Alla items i spelet har också gjorts om till Wild Rift och fått vissa skillnader, även om de i grunden liknar de i pc-spelet. En annan stor skillnad på kartan är att den saknar inhibitors och en fjärde nivå av torn. I stället agerar Nexus-basen själv som ett försvarstorn.

Spelutvecklare Riot Games kommer också med ett glädjebesked: Det kommer gå att spela rankade matcher direkt under betaversionen så fort en spelares konto når level 10. Dessutom lovar de att ”pay-to-win” inte kommer existera i spelet.

Under presskonferensen så meddelade Riot Games också att det finns planer på att göra avstamp i e-sporten, även om det är för tidigt för att delge några planer i dagsläget.

Bland de champions som finns redan under releasedagen på torsdag så finns stora favoriter som Yasuo, Lee Sin, Garen, Akali och Lux. Snart kommer ytterligare tre champions att finnas i Wild Rift: Draven, Darius och Wukong.

Två inställningar att ha i åtanke

Slutligen har vi två tips för att förbättra din upplevelse i Wild Rift. Som standard så är inställningen för 60 FPS i spelet avstängd. För att spela ska flyta på mycket bättre kan detta aktiveras och du hittar inställningen under ”graphics”. Spelet kommer däremot dränera ditt batteri mycket snabbare med inställningen på.

För den mer avancerade spelare finns också en inställning under ”controls” som heter semi-lock camera. Denna kan aktiveras för att lättare se andra delar av kartan tack vare ett hjul som aktiveras i spelet.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.