Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir Fifa 22 – med otroliga nya tekniken

Bilder från Fifa 22 – med nya hypermotion-tekniken
Foto: EA Sports
Foto: EA Sports

Nu får spelarna äntligen en första titt på kommande Fifa 22 från EA Sports.

Här är det nya som kommer till den populära spelserien.

Bland annat en revolutionerande teknik – och över 4 000 nya spelaranimationer.

I höst är det dags för en ny version av EA Sports otroligt populära fotbollsspel, då Fifa 22 släpps den första oktober. Spelutvecklaren bjöd in SportExpressen till en förhandstitt på spelet.

Mängder av nyheter utlovas.

Den kanske största uppgraderingen är användandet av vad som kallas ”hypermotion”-teknologi. 

Sedan tidigare har man använt sig av riktiga professionella fotbollsspelare för att kopiera deras rörelser och animera det i spelet, med hjälp av sensorer. 

Detta har däremot skett individuellt för varje spelare, eller med upp till tre spelare samtidigt.

Nu har man för första gången kunnat ”spela in” riktiga matcher med elva spelare i varje lag, och hur spelarna rör sig och interagerar med varandra i faktiska matchsituationer.

Anledningen att man inte kunnat använda den avancerade tekniken tidigare har varit att spelkonsolerna inte varit kraftfulla nog. I och med släppet av nästa generation, med Playstation 5 och Xbox Series X, så är det till slut möjligt.

– När vi hörde att de kommer så tänkte vi att det är dags nu att göra det här. Spelarna gör upp till sex gånger så många beslut per sekund nu, på grund av kraften i de nya konsolerna, berättar Sam Rivera på EA Sports för SportExpressen.

4 000 nya spelaranimationer

Det är den största animationsutvecklingen för spelen någonsin och över 4 000 nya spelaranimationer har lagts till. Dessutom har spelets taktiska AI utvecklats, vilken enligt EA Sports bland annat kommer bädda för mer ytor i kantspelet.

SportExpressen fick en förhandstitt på förändringarna under en exklusiv presentation. Spelarnas rörelser och agerande blir mer realistiska än någonsin i spelserien.

Målvakterna är en del av laget som fått extra mycket uppmärksamhet till nya spelet. Mer pålitliga räddningar, större personligheter och en stor animationsuppdatering utlovas – med mängder av nya räddningar.

En annan funktion som efterfrågats av spelarna är att man i Fifa 22 kommer kunna ha olika taktiker i offensiv och defensiv planhalva.

Bland spelets nya dribblingar kommer spelare bland annat kunna använda ”scoop turn fake”, ”four touch skill”, ”skilled bridge” och ”first time spin”.

Men alla får inte ta del av den nya tekniken, då den inte kommer användas i pc-versionen av spelet. Bara de med en Playstation 5 eller Xbox Series X får använda hypermotion-teknologin.

I presentationen som SportExpressen deltagit i så berättar EA Sports också att ett stort fokus lagts på ”rättvisa” i spelet. Många spelare har klagat på slumpmässiga resultat av tacklingar och skott, med mera, i Fifa 21.

– Vi vet att spelarna klagar på flera saker, säger Sam Rivera.

De ska nu ha uppdaterats för att fungera bättre och vara mer pålitliga.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Så blev Ollelito världens bästa i Fifa: ”Kommer aldrig glömma kramen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.