Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riot avslöjar idén till TFT som skrotades

Foto: Riot Games
Alla nya traits i TFT.
Foto: Riot Games

Nu har set fem av Teamfight Tactics släppt.

Riot-chefen Thomas Bourus berättar för SportExpressen om arbetet med ”Reckoning”.

Han avslöjar också en idé som till slut skrotades.

– Tyvärr gjorde det henne för versatil.

Teamfight Tactics (TFT) är League of Legends variant av ett så kallat auto chess-spel. Spelet har blivit enormt populärt sedan det släpptes och samtliga karaktärer och ”traits” byts ut efter en tidsperiod.

Nu har set fem, ”Reckoning”, släppts och det kommer i vanlig ordning förändra spelet från grunden. 

SportExpressen E-sport fick förhandstesta förändringarna som utöver nya champions och traits också kommer med en ny typ av items: shadow items.

Vi fick också ställa några frågor till spelutvecklaren Riot Games, som berättar om hur svårt det är att balansera ett helt nytt set.

– Det är väldigt svårt, för balansen i en TFT-meta är inte samma för varje spelare så vi måste stödja flera olika spelstilar och metas för olika regioner. Det är lätt att se en enhet som är för kraftfull vid ett särskilt stadie eller en comp som är i topp fyra för mycket, men balansen handlar också om att ha kul, säger Thomas Bourus, produktchef på Riot Games.

Att ha en stel meta där stegen till en topp fyra-placering är uppenbara och återupprepbara blir, även om det är balanserat, inte roligt för spelare. 

Målet är att alltid ge spelarna ett pussel att lösa.

”Enorm potential”

Ett spel där spelaren får förlita sig till att hitta det den söker i ”butiken” medför en viss mängd tur. Men Thomas Bourus menar att det fortfarande är färdigheten som avgör.

– Färdigheten handlar om din förmåga att räkna ut oddsen för att göra det mesta av vad du får. Till och med våra bästa spelare ser tillbaka på sina Vods för att hitta kritiska beslut de tagit som hade lett till ett helt annorlunda resultat.

Hur ser du på TFT:s potential som e-sport?

– Vi ser potentialen som enorm. Vi vill att TFT som e-sport blir något som ännu fler spelare kan bli investerade och delta i. Från att titta till att faktiskt delta!

E-sporten är än så länge relativt liten, men Riot Games planer är stora. 

Nyligen hölls världsmästerskapet i spelet och spelutvecklaren tänker utgå från tittarnas feedback när det gäller att utveckla upplevelsen kring att se på TFT som e-sport.

Ett första steg blir bland annat turneringar i själva spelklienten likt ”Clash”-turneringar i League of Legends.

Avslutningsvis, kan du dela med dig av några roliga grejer eller idéer som till slut skrotades när ni tog fram ”Reckoning”-setet?

– Kindred brukade duplicera items som hon hade till sin varg. Det ledde till riktigt roliga, men väldigt kraftfullt, spelande. Tänk dig en spatula som räknas som två, eller att dubbla Zz'rots kraft. Tyvärr blev hon för versatil som enhet från endast items, säger Thomas Bourus.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Sveriges 7 bästa League of Legends-spelare någonsin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.