Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilernas hårda kritik – mot den egna ligan

Foto: LEC/Twitch
Foto: LEC/Twitch

LEC, den europeiska storligan i League of Legends, får hård kritik av sina egna anställda.

Bakgrunden är ett samarbete med saudiarabiska Neom.

”Det känns förödande för jag vet vilka som har gjort de här valen, och jag känner mig tystad”, skriver Indiana ”Froskurinn” Black på Twitter.

Neom är ett projekt som den saudiarabiska staten står bakom, och som ingen mindre än kronprinsen Mohammad bin Salman är upphovsman till. Syftet är att bygga en ny, enorm, stad. En stad som är 137 gånger större än Stockholm och som sträcker sig över tre länders gränser.

Nu har Neom tecknat avtal med både Counter-Strike-ligan Blast Premier och den högsta europeiska League of Legends-ligan, LEC. 

Avtalet får nu hård kritik av många av ligans egna profiler.

”Jag är extremt besviken”, skriver bland annat LEC-profilen Eefje ”Sjokz” Depoortere på Twitter.

”Det är en besvikelse eftersom det är LEC. Det är mitt team, min produkt, mina chefer och mitt kontor”, skriver kollegan Indiana ”Froskurinn” Black.

Kostar 4 biljoner

Anledningen är Saudiarabiens hållning vad gäller hbtq-frågor. Bland annat anses homosexuella i landet vara mer utsatta än någon annanstans i världen då homosexualitet är olagligt samtidigt som hbtq-personer ofta förföljs.

Neom-staden – som väntas kosta 4 biljoner (4 000 000 000 000) kronor – har också kritiserats för att stammar tvingas lämna sina hem för projektet, enligt The Guardian.

– Neom byggs på vårt blod, på våra ben, har aktivisten Alia Hayel Aboutiyah al-Huwaiti tidigare sagt till tidningen.

Samtidigt har LEC just nu regnbågsfärger i sin logotyp på sociala medier. Ligan i världens största e-sport, League of Legends, fortsätter på fredag och de flesta av dess experter och kommentatorer har reagerat hårt på beskedet. 

Det är däremot ännu oklart huruvida de kommer agera mot sin arbetsgivare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.