Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Playstation 5 – pris, datum och alla spel

Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Sony
Foto: Sony
Foto: Sony
Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Snart finns den äntligen tillgänglig i Sverige!

Här får du all information om nya Playstation 5.

När släpps den i Sverige? Vad är priset och var köper jag den? Vad är nytt? Kan jag få en till julafton?

När släpps Playstation 5 och till vilket pris?

Den 19 november är releasedatum för Playstation 5 i Sverige. Priset kommer ligga på ungefär samma för Xbox X Series. Konsolen kommer att kosta 5 990 kronor vid de flesta återförsäljarna. Den går att förhandsboka nu, men räkna med att den blir svår att få tag i under lanseringsdagen.

Kan jag köpa Playstation 5 i butik?

Sony har meddelat att all försäljning kommer att ske över internet. Inga butiker i världen får sälja Playstation 5 fysiskt, men det går bra att hämta ut konsolen i butik om den har förbeställts på nätet.

Kan jag få tag i PS5 till release eller jul?

Trycket är enormt hårt på Playstation 5 inför släppet och i de flesta butiker är den helt fullbokad. Det innebär, tyvärr, för många att de inte kommer få tag på en till releasedagen – eller ens till julafton. 

Jenny Pedersén, som är pressinformatör på Media Markt, uppger för M3 att ”först till kvarn”-principen gäller. De som förbokar först nu kommer får ett ospecificerat datum för leverans, då många har förbokat redan i januari.

– Den kommer inte att finnas i varuhusen den 19 november, utan det är förhandsbokning via nätet som gäller och så kommer det att se ut en tid framöver, säger hon till sajten.

För många kommer det alltså även innebära att den inte ens anländer till julen.

Playstation 5 i två varianter

Playstation 5 kommer vid release att finnas tillgänglig i två olika varianter. Den ena är standardvarianten medan det även går att köpa en särskild ”Digital Edition”. Den stora skillnaden mellan editionerna är att standardvarianten har en Bluray-spelare med 4K UHD. Den digitala editionen saknar denna och är därför ungefär tusen kronor billigare. 

”Digital Edition” är också något mindre rent fysiskt. Nackdelen är att endast nedladdade spel och program kan användas på den, och inga fysiska kopior.

Är PS5 regionslåst?

Nej. Playstation har bekräftat att nya PS5:an inte kommer vara regionslåst. Det innebär att alla spel kan spelas oavsett var i världen du befinner dig med din Playstation 5, eller var du köpar hem den ifrån.

Vilka spel kommer finnas till Playstation 5?

De spel som Sony själva har utvecklat, och som kommer finnas tillgängliga när Playstation 5 släpps, är följande:

Astro’s Playroom (förinstallerat på alla PS5)

Demon’s Souls (remake)

Destruction All Stars

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales 

Marvel’s Spider-Man: Mile Morales Ultimate Edition (specialutgåva)

Sackboy A Big Adventure 

Utöver de titlarna kommer självklart mängder av spel från andra utvecklare att finnas tillgängliga.

Är PS5 bakåtkompatibelt?

Ja, en stor del av spelen från Playstation 4 kommer gå att spela även på Playstation 5. Sony har lovat att alla de främsta titlarna kommer gå att spela på nya konsolen. 

Fakta om hårdvaran i Playstation 5

Playstation 5 kommer så klart vara betydligt mer kraftfullt än sin föregångare. Bland annat kommer det gå att spela i 4K med en FPS på omkring 120. 

Här är några av de mest betydande hårdvarukomponenterna i PS5:

Processor:

AMD Ryzen ”Zen 2” med 8 kärnor och 16 threads. Klockfrekvens: 3,5 GHz

Grafikkort:

AMD Radeon RDNA 2-baserat grafikkort på 2,23 GHz och 10,28 TFLOPS beräkningsprestanda. Den kommer också ha stöd för Ray Tracing.

Hårddisk:

PS5 får en specialbyggd SSD på 825 GB som uppges kunna ladda ner två gig data på en fjärdedels sekund. Sony menar också att spel kommer kunna startas upp helt utan laddningstid.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.