Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter Zhang sparkas av TSM – efter pengabluff

Historien bakom Riot Games
Peter Zhang.
Foto: Colin Young-Wolff / Riot Games

Tränaren Peter Zhang har sparkats av amerikanska e-sportlaget TSM.

Enligt uppgifter till Dexerto beror det på hemliga ekonomiska uppgörelser.

Laget kallar det ”seriösa anklagelser kring en intressekonflikt”.

Förra veckan stod det klart att tränaren för e-sportjätten TSM:s lag i League of Legends har sparkats. Peter Zhang har varit en del av organisationen sen 2018.

Anledningen till att han sparkats har däremot varit oklar, då TSM endast hänvisade till ”seriösa anklagelser kring en intressekonflikt”.

Nu skriver Richard Lewis på Dexerto att det handlar om en hemlig ekonomisk uppgörelse som tränaren har gjort med spelare som han värvat. Han uppges ha säkrat platser för kinesiska och taiwanesiska spelare i laget – i utbyte mot en del av summan.

Trots att han är lagets tränare ska han därmed i princip också ha försökt agera ”agent” åt spelarna, vilket strider mot regelverket och lagets policy kring spelarvärvningar. 

Summorna han tog var betydligt högre än vad en agent i regel tar.

”Har bevisen”

Enligt uppgifterna ska han också ha lånat stora summor från personer i organisationen, inklusive spelare. Han har uppgett att han behöver pengarna till medicinsk vård för sina far- eller morföräldrar.

Tränaren själv nekar till anklagelserna och menar att han bara varit en mellanhand för transaktioner. Att när spelarna har växlat valuta till dollar så har pengarna gått igenom honom då han hjälpt dem, vilket kan göra att det ser ut som att han är skyldig.

– Jag kommer stödja Riot om det blir en utredning och har bevisen som behövs för att visa att jag är oskyldig, säger han enligt Dexerto.

TSM överväger att stämma tränaren.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.