Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Özil fördöms i Kina – plockas bort i landet

Höstens hetaste i PL: "Utan tvekan årets mål"
Arsenalstjärnan Mesut Özil.Foto: BPI/SHUTTERSTOCK / BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Han plockas nu bort från spelet PES 2020 i Kina.Foto: Youtube
Mesut Özil. Foto: HANNAH MCKAY / REUTERS BILDBYRÅN

Det stormar kring fotbollsstjärnan Mesut Özil. 

I helgen fördömde han Kinas behandling av folkgruppen uigurer i ett Twitter-inlägg.

Detta har lett till sanktioner från Kina mot Özil, den senaste är att 31-åringen nu plockas bort från spelet PES 2020 i landet. 

I november i år kom New York Times över 400 sidor läckta dokument inifrån den kinesiska regimen. Med hjälp av dem kunde tidningen avslöja detaljer om kraftåtgärderna mot de muslimska folken i landet.

Bland annat ska den kinesiska regimen sedan 2014 hållit hundratusentals uigurer, kazaker, och andra etniska grupper tillfångatagna i interneringsläger i Xinjiang-regionen i nordvästra Kina. USA:s försvarsdepartement har tidigare kallat dem för koncentrationsläger, och nu uppskattas de innehålla ”närmare tre miljoner medborgare”.

Kina slår tillbaka mot Özils uttalande om uigurer

Arsenals tyska mittfältsstjärna Mesut Özil, som har sina rötter i Turkiet, gick i helgen ut och fördömde Kina för deras förföljelse av folkgrupper uigurer. 

”Koraner bränns upp, moskéer låses, muslimska skolor stängs av. Religiösa utövare dödades en för en. Bröder tvingas till att sitta läger”, skrev Özil på turkiska på Twitter

Detta är uigurer

Uigurer är en muslimsk minoritetsgrupp, till största delen bosatt i den autonoma regionen Xinjiang i nordvästra Kina, som har fått stort utrymme i internationell nyhetsrapportering under hösten och vintern. Enligt flera människorättsorganisationer sitter över en miljon människor, främst uigurer, i så kallade omskolningsläger. Flera uiguriska flyktingar i Sverige har vittnat om förföljelse.
Källa: TT

Kinas svar var direkt och stenhårt. 

Arsenals match mot Manchester City i Premier League i helgen, där Özil spelade, ströks direkt ur tablån hos statstelevisionen CCTV och i stället visades en repris av en match med Tottenham, Arsenals rivaler. 

Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang fördömde Özils kommentarer och menade att han blivit lurad. 

– Jag vet inte om herr Özil själv har varit i Xinjiang. Men det verkar som att han har blivit vilseledd av fake news och att hans omdöme har påverkats av felaktiga iakttagelser, säger Shuang, enligt nyhetsbyrån AFP. 

Shuang bjöd dessutom in Özil till Xinjiang. 

– Så länge han har vanligt hyfs, kan göra en tydlig distinktion mellan rätt och fel och upprätthåller principer av objektivitet och rättvisa kommer han att se ett annorlunda Xinjiang, säger Shuang.

Özil censureras på PES 2020 i Kina

På mikrobloggen Weibo, en av de största sociala medierna i Kina, gick mängder av fotbollsfans till rasande attack mot Özil. Enligt den engelska tidningen The Guardian delades det mängder av videor där fans bränner Özils matchtröja och han kallades bland annat för ”en smutsig myra”

Den statliga kinesiska tidningen Global Times citerar dessutom anonyma internetanvändare som uppmanar Arsenal att sälja Özil så fort som möjligt för att ”få tillbaka sina kinesiska fans”

Det senaste tilltaget från Kina mot Özil är att han enligt Bleacher Report nu kommer att plockas bort helt och hållet från det populära fotbollsspelet PES 2020. 

USA:s utrikesminister stöttar Özil

Arsenal har i ett pressmeddelande tagit tydligt avstånd från Özils kommentarer, något som i sin tur lett till kritik mot Arsenal från flera håll. I idrottsvärlden i övrigt är det få som stöttat Özil. Den förre Premier Leaguespelaren Yaya Touré, som liksom Özil är troende muslim, gick ut och menade att Özil gjorde fel som talade illa om Kina. Touré har nyligen spelat för den kinesiska klubben Qingdao Huanghai. 

En av få framstående personer som stöttat Özil offentligt är USA:s utrikesminister Mike Pompeo. 

”Kinas kommunistpartis propagandakanaler kan censurera Mesut Özil och Arsenals matcher hela säsongen, men sanningen kommer att segra. De kan inte gömma sina vidriga brott mot mänskliga rättigheter som begås mot uigurer och andra religiösa grupper från olika delar av världen”, skriver han på Twitter

Dokumenten avslöjar Kinas interneringsläger

Läckta dokument avslöjar Kinas interneringsläger

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.