Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olympiska kommittén varnar – undvik dem

Globala e-sportförbundets styrelse.Foto: Global Esports Federation
VM-finalen i League of Legends 2019 i Paris.Foto: JULIEN DE ROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ett ambitiöst försök att etablera ett global e-sportförbund har gjorts.

Men nu varnar Internationella IOK sina idrotter för att samarbeta med dem, enligt Inside The Games.

Det ses som ett hårt slag för e-sportförbundet.

Internationella olympiska kommittén, IOK, vill inte släppa in e-sportförbundet som knackar på dess dörr. IOK:s kontaktgrupp för e-sport och gaming, som leds av cykelförbundschefen David Lappartient, har kontaktat de olympiska idrotterna för att avråda dem att gå med i e-sportförbundet.

De avser inte att erkänna förbundet som det globala förbundet för e-sport, enligt Inside The Games.

Bakom försöket att etablera Global Esports Federation, GEF, ligger bland annat kinesiska teknologiföretaget Tencent, som är majoritetsägare i Riot Games. Speltillverkaren bakom världens största e-sport, League of Legends.

President är Chris Chan som även är högt uppsatt i Singapores olympiska råd, och därmed har nära kontakt med den olympiska rörelsen. Idén bakom förbundet är att skapa ”trovärdighet, legitimitet och prestige för e-sporten”.

Samarbetar med tennisen

Men bakslaget från IOK slår nu hårt mot det tänkta globala förbundet för den snabbt växande sporten och dess högsta ambition: att bli en olympisk idrott.

GEF befinner sig samtidigt i en kamp med det Sydkorea-baserade Esports Federation, IESF, om vilket av de två förbunden som kommer bli världsledande för e-sporten.

Trots avrådan så har däremot flera sporter sedan tidigare anslutit sig till GEF. Där finns bland annat bågskytte, kanot, karate, surfning och tennis. IESF har inga liknande avtal, utan har hittills fokuserat sig på att hålla i ett årligt VM för e-sporten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.