Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya skandaluppgifter: Spionkameror på toan

Skandalen på Activision Blizzard – det har hänt
Foto: ALLEN J SCHABEN/LOS ANGELES TIMES/SHU / ALLEN J SCHABEN/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK SHU
Activision Blizzard-anställda lämnade kontoret i protest.
Foto: ALLEN J SCHABEN/LOS ANGELES TIMES/SHU / ALLEN J SCHABEN/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK SHU

Nu kommer nya uppgifter i skandalen kring speljätten Activision Blizzard.

En anställd erkänner att han installerat kameror på toaletterna, skriver Vice.

Den anställde fick en villkorlig dom. 

Företaget bakom enorma spel som ”World of Warcraft” och ”Call of Duty” anklagas av mängder av anställda för att ha skapat en kultur av sexuella trakasserier. Kvinnor har berättat flera skräckhistorier i en stämningsansökan mot företaget.

Nu kommer nya uppgifter i den växande skandalen.

2018 installerade en Activision Blizzard-anställd person spionkameror på toaletterna på företagets kontor i amerikanska delstaten Minnesota, skriver Vice.

Mannen erkände brottet och fick en villkorlig fängelsedom. Han bröt sedermera mot reglerna för den villkorliga domen och tvingades genomgå behandling för sexualförbrytare. 

Efter att toalettkamerorna polisanmälts så hittades två kameror i badrummet, där samtliga kön fick vistas. Kamerorna var riktade mot toalettstolarna, och satt uppe i tre veckor innan de upptäcktes.

”När incidenten rapporterades till oss så inledde företaget en undersökning, och tog snabbt bort alla otillåtna kameror och meddelade myndigheterna”, skrev Activision Blizzard i ett uttalande enligt Vice.

Anställda protesterade

Sedan stämningsansökan mot Activision Blizzard har över 3 000 anställda skrivit under ett brev till ledningen med krav på förändringar, samt protesterat utanför företagets lokaler i Kalifornien.

Skandalen har slagit ned som en bomb i spelvärlden och initialt nekade Activision Blizzard till alla anklagelser. Efter hård kritik pudlade däremot företagets vd Bobby Kotick.

– Vår initiala respons till problemen vi möter var, ärligt talat, tondöv, sa han tidigare.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.