Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny undersökning om dator- och tv-spelande i Sverige

Så mycket tjänar de svenska e-sportstjärnorna
Spelandet har blivit allt mer populärt under pandemin.
Foto: ALEX HANEY / UNSPLASH
Dreamhack Masters i Malmö 2019.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Dator- och tv-spelandet har fått ett rejält uppsving under pandemin.

20 procent uppger att de började med – eller återvände till – till gaming under perioden.

Hela 97 procent spelar delvis för att främja sin psykiska hälsa, framgår i en ny undersökning.

Datorjätten HP har med hjälp av undersökningsföretaget Toluna Start tittat närmare på datorspelsvanor både i Sverige och EMEA-regionen.

Studien visar bland annat att 63 procent av svenskarna uppger att de spelat med sin familj under pandemin, medan ungefär en femtedel kommer försöka spela ihop oftare än tidigare. 

Svenskarna som deltog i undersökningen menar att det är ett bra sätt att minska tristess och få tiden att gå, vilket 57 procent uppger. En tredjedel hävdar att det är ett bra sätt att minska stress och får dem att må bättre.

I EMEA-regionen – där Europa, Mellanöstern och Afrika ingår – uppger hela 97 procent att de delvis spelar för att främja sitt mentala välbefinnande.

Enligt en stor del av de som deltog är det också ett bra sätt att hitta vänner eller umgås mer med sin familj.

– Det som är nytt är att det nu blivit en av våra huvudsysslor och att vi gör det för att det är något som får oss att koppla av och framför allt visar det att vi mår bättre mentalt av att spela, vilket går emot den föråldrade uppfattningen att spelare är isolerade, säger Stefan Bergdahl, vd på HP Sverige, i ett pressmeddelande.

Strävar efter att bli bättre

Undersökningen visar också att många gamers strävar efter att bli bättre. 

På önskelistan finns för en fjärdedel av dem ny, bättre, utrustning för att kunna ta spelandet till nästa nivå. 17 procent av svenskarna hoppas på att kunna göra gaming till en karriär.

Sett över EMEA-regionen så spelar hela 62 procent med målet att bli bättre på det. 

Professionellt spelande har nått en ny nivå under de senaste åren, då såväl e-sporten som streaming har ökat markant i popularitet.

78 procent av de svarande uppgav att de nu känner sig mer positiva till spelande som ett eftersträvansvärt karriärval jämfört med innan pandemin. Totalt strävar nästan tre av tio personer efter att göra karriär inom spelbranschen, enligt undersökningen.

Därför spelar svenskarna

1. 66% spelar för att slappna av

2. 58% spelar för att slå ihjäl tid

3. 46% för att skingra tankarna

4. 38% spelar för att de mår bättre

5. 27% för att bli bättre


Källa: HP/Toluna Start

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Toluna Start på uppdrag av HP. Undersökningen genomfördes i december månad år 2021 med svarande i Sverige, Frankrike, Tyskland, Spanien, Storbritannien, Ryssland, USA, Japan, Sydkorea, Australien, Nya Zeeland, Singapore och Indonesien. Totalt svarade 13 666 personer över 16 år. Samtliga länder är representerade med minst 1 000 personer - 1 324 svenskar -som svarat via webb-intervjuer på gemensamma frågor om vanor kopplat till tv-och datorspelande. Varje lands respektive panel är representativt slumpmässigt rekryterad med personer i åldrarna 18-64.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Se ukrainske CS-stjärnans hyllade tal

Se ukrainske storstjärnan S1mple hålla tal om kriget

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.