Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Namnet var mitt sätt att göra narr av dem”

HeatoN: "Förlåt, jag hade fel – du är bäst i världen"
Tommy ”Potti” Ingemarsson grundade Ninjas in Pyjamas.
Foto: Area Academy
Potti med HeatoN i ”Lilla aktuellt” efter VM-segern 2001.
Foto: SVT

Svenska e-sportjätten Ninjas in Pyjamas fyller 20 år i år.

Nu berättar grundaren Tommy ”Potti” Ingemarsson om hur det hela startade – och hur laget fick sitt ikoniska namn.

– Det var min idé för att göra narr av dem, berättar han för SportExpressen.

Svenske Tommy Ingemarsson, mer känd som Potti, var en av de allra första världsstjärnorna i Counter-Strike i början av 2000-talet. 39-åringen vann under sin karriär allt som går att vinna och bildade ett radarpar med Emil ”HeatoN” Christensen. 

Han var också den som grundade Sveriges största e-sportorganisation Ninjas in Pyjamas för 20 år sedan – och kom på det ikoniska namnet. 

För SportExpressen berättar han om hur det hela började.

– Jag blev introducerad till spelet av en kompis till mig som jobbade på en fritidsgård i Lidköping, där de var tidiga med att få okej bredband och datorer på sitt kontor. Så där satt han och lirade ”Half-Life Deathmatch” och sa åt mig att komma förbi efter stängningstid och lira. Jag blev helt hooked och tyckte det var coolt att man kunde tävla mot varandra, även om spelet i sig kanske inte var jättebra så här i efterhand, men det var kul.

– Efter någon vecka så sa han att han hade hittat en ny cool mod som hette Counter-Strike, och det fastnade vi för direkt. Sedan fanns ett internetkafé i Lidköping där vi började hänga konstant. 

På internetkaféet spelade även ett lag med namnet Omega Force, som Potti började spela med. De klättrade upp till toppen av den svenska ligan i Clanbase

– Vi joinade Clanbase och det gick ganska bra. Jag tror vi låg tvåa eller trea på den svenska laddern, säger han.

– Men våra personligheter clashade så mycket, han som var lagkapten och jag. Jag hade högre ambitioner än han så jag tänkte skit samma, jag startar mitt eget lag. Du får köra ditt race och så kör jag mitt.

Grundade laget med vännen

Tillsammans med Christoffer ”Tootzi” Olsson grundade han Ninjas in Pyjamas. Tootzi ansvarade för hemsidan och branding medan det var Potti som hade nyckelrollen i grundandet av själva laget och organisationen.

– På den tiden spelade man sex mot sex, det är många som glömmer av det. Det var standard fram till ungefär ett halvår innan man började med lan-tävlingar. Då var vi fyra från Lidköping och två som spelade online. Eller det var nog fler som var med online, jag har för mig att vi var typ åtta personer i NiP i början.

HeatoN och Potti firar en seger mot Begrip i CPL Winter 2005.
Foto: Fragbite/Youtube
Potti och NiP under CPL Winter 2005.
Foto: Fragbite/Youtube

Han fortsätter:

– Vi hade två bröder som hette Bullet och Spawnisen som var väldigt duktiga. Men de delade på en dator, så den ena spelade under det ena klockslaget och den andra under det andra, så beroende på när det var match så spelade en av dem, säger Potti och skrattar.

Förklaringen bakom namnet ”Ninjas in Pyjamas”

”Ninjas in Pyjamas” sticker ut bland de stora e-sportorganisationerna som Fnatic, Cloud9 och Astralis på grund av sitt namn, som vid anblick kan kännas aningen oseriöst. Det var också meningen när Potti hittade på namnet.

– Jag är född 1980 så då var det väldigt populärt med ninja- och karatefilmer. Det fanns till exempel en som hette ”The Ninja Mission” och det var till och med en från Lidköping som hade gjort den. 

Syftet var också att håna de mer seriösa organisationsnamnen inom e-sporten.

– Min idé var att vi skulle ha ninjatema på hemsidan och jag ville inte att vi skulle heta något jätteseriöst som ”Ninja warriors” eller nåt sånt där. Eftersom mitt tidigare lag hette Omega Force så var min idé att göra narr av den förra lagkaptenen som jag spelade med innan, eftersom han hade hittat på ett så överseriöst namn som ”Omega Force”. Då ville jag visa att man kan heta något oseriöst och ändå bli bäst. Så namnet var lite av en pik.

– Sen tänkte man ”vad är löjligt?”, och då tänkte man på ”Bananer i pyjamas” och så bytte man ut bananer mot ninjas. Så det kom ur det.

När Ninjas in Pyjamas bildades, i juni år 2000, så var det populärt bland lagen att ha en klantagg med tre bokstäver som såg bra ut, vilket också blev en faktor till att valet föll på ”NiP”.

Om du hade vetat då att Ninjas in Pyjamas skulle vara en jätteorganisation 20 år senare, hade du döpt det till något annat då?

– Haha, det är kul att det har blivit ett sånt namn ändå, jag tror det är det som ger det lite av charmen. Så nej, jag ångar inte det. 

Vad hade du för ambition med NiP från början?

– Det var att bli bäst i världen. Jag var ung och kaxig, så det var ambitionen. Jag sa det tidigt när jag började för jag kände att jag hade en kombination av talang och utvecklades väldigt snabbt. Det var inte många jag mötte tidigt som var bättre än mig, snarare tvärtom.

Blev uthängd som fuskare

Potti var en av de allra första spelarna att bemästra Counter-Strike och dess invecklade spelmekanik och strategi. Men det kom inte utan sitt pris. På internet fick han ta emot mängder av fuskanklagelser och bannades till och med på servrar. Det hela eskalerade till den grad att sajten counterstrike.nu publicerade en artikel med ”bevis” på att han använde fusk.

– I artikeln påstod de att ”här är beviset på att Potti fuskar, han har satt exakt 75 procent hs på fyra kartor”, vilket skulle vara omöjligt. Så det var deras ”bevis” på att jag fuskade. Jag satt liksom på ett internetkafé och hade ingen dator hemma, jag visste inte ens hur man installerade en config på en dator. Hur skulle jag fuska?

Men han skulle få upprättelse.

– Kort efter artikeln så vann jag någon lan-turnering i Skövde där jag fick 37–0 i finalen eller nåt sånt, och då mötte vi ändå bra spelare. Det var första gången jag visade att jag till och med är bättre på lan än online. Sen åkte vi till Tyskland för att spela första CPL där i Köln. 

Turneringen var ett stort haveri där en av lagets spelares dator slutade fungera under matchen, men motståndarna vägrade starta om. Inga regler fanns heller etablerade, så svensklaget tvingades spela fyra mot fem under nästan hela matchen. 

De vann nästan ändå – mot laget som till slut vann hela turneringen.

– Jag kommer ihåg att det var då många fick upp ögonen för mig där, för vi mötte SoA (Spirit of Amiga reds. anm.) och jag fick 40 kills eller nåt trots att vi torskade en jättejämn match. Då minns jag att XeqtR kom fram till mig och sa att ”du är ju helt sjuk i huvudet”, och vi började bli vänner där. 

Fick upprättelse efter VM-segern

Men den riktiga upprättelsen kom efter CPL Babbage samma år, som vanns av Potti och hans lagkamrater. Han utnämndes också till turneringens spelare.

Efter uppvisningen så valde en av utvecklarna bakom Counter-Strike, Jess Cliffe, att skriva ett hyllningsinlägg till Potti. Det var väldigt ovanligt för utvecklarna att uttala sig om spelare och lag.

– Det var lite coolt att det stod på developersidan om mig, för det var då counterstrike.nu blev tvungna att lägga ut en offentlig ursäkt för att de hade fuskanklagat mig någon månad innan, och sen vann jag ju VM och blev MVP.

– Så det var väldigt stort för mig att få den upprättelsen, efter att ha blivit fuskanklagad och man hela tiden visste själv att man inte ens hade en aning om vad en config var.

Pottis POV under CPL Winter 2001.

I december 2001 så vann Ninjas in Pyjamas jätteturneringen CPL Winter i Dallas, och tog hem förstapriset på 50 000 dollar, motsvarande en halv miljon kronor. Hur Potti spenderade sin del av summan?

– Jag minns att jag drog till något köpcenter när man fick pengarna något halvår efter så gjorde jag en shopping spree där man köpte lite märkeskläder och några risiga Ray-Bans som i dagsläget skulle varit så fula. Det var mode då, det var ju fortfarande lite 90-talsmode kvar i början av 2000-talet. Så jag kan tänka mig hur det såg ut.

Avskydde HeatoN

I laget fanns då också Emil ”HeatoN” Christensen som kom att bli Pottis radarpartner i många år framöver – och än i dag, 20 år senare, är de nära vänner. Det var däremot inte så det började.

– Det roliga med Emil var ju att vi var livsovänner i början, han var en av de som fuskanklagade mig och team killade mig. Så vi hatade varandra online. Han nickade ”kill4fun” på den tiden, och jag tyckte han var så jävla barnslig och avskydde honom för att han team killade mig jämt. Jag tyckte han bara var en liten skit och en snorunge.

Trots det så skapades alltså en livslång vänskap. Tillsammans gjorde de Ninjas in Pyjamas till en banbrytande organisation på flera vis. Bland annat var de först i e-sportvärlden med lagtröjor och bootcamps. 

Potti håller självklart koll på Ninjas in Pyjamas än i dag, som har genomgått stora förändringar den senaste tiden. I december så lämnade den sista kvarvarande majorvinnaren, Patrik ”f0rest” Lindberg, laget.

Hittills har det ”nya” NiP imponerat stort i år.

– Det är kul. Ingen diss mot de andra, jag älskar dem och de har min respekt och många av dem är bäst någonsin-material inom CS och garanterat framtida hall of famers och så vidare. Men omställningar behöver man göra inom lag, jag spelade ju inte med samma lagkamrater hela tiden som jag gjorde från första början. 

– De var ganska sena med ändringar, och det blev till slut ganska desperata ändringar. Men nu känns det som att de äntligen börjat hitta rätt igen. Visst, de legendariska spelarna är inte kvar, men NiP startades långt innan det och vi var fem legendariska spelare då, om man får säga det. Men vi har försvunnit, och det har kommit nya. Det är så det är. Det är kul att se att det börjar gå riktigt för dem igen.

Du har ju inte varit involverade i Ninjas in Pyjamas på flera år, känner du fortfarande en koppling till laget?

– Det är klart att man gör, man vill att det ska gå bra. Oavsett vilka det är som spelar eller äger det nu så går det inte att undgå att det var jag som startade det och kom på namnet, och gav en bra språngbräda för namnet. Så det är klart att man har en personlig koppling till NiP och hoppas att det går bra för dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.