Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

N0tail: ”Vi vet inte vad vi ska göra med pengarna”

Foto: IMAGINECHINA / DING ZHENJIE - IMAGINECHINA/SIPA SIPA USA
Foto: IMAGINECHINA / DING ZHENJIE - IMAGINECHINA/SIPA SIPA USA

Johan ”n0tail” Sundstein är den spelare som vunnit mest prispengar på e-sport.

Men han och de andra spelarna i The International-vinnande laget OG vet inte vad de ska göra med pengarna, det berättar OG-kaptenen i en intervju med ESPN E-sport.

– Det är riktigt mycket pengar och ingen av oss vet egentligen vad vi ska göra med dem, säger han. 

I augusti varje år avgörs den största turneringen i spelet Dota 2, The International. Turneringen har en megastor prispott på runt 15 miljoner dollar, och har de två senaste åren vunnits av laget OG. 

25-årige dansken Johan ”N0tail” Sundstein är kapten och en av grundarna i laget och den e-sportstjärna som dragit in mest prispengar av alla.

Dragit in 71 miljoner kr

Enligt sajten e-sport earnings har han dragit in strax under sju miljoner dollar i prispengar – alltså drygt 71 miljoner svenska kronor. 

I en intervju med ESPN E-sports berättar han om känslorna efter den senaste segern.

– Det har inte sjunkit in än, och det kommer nog inte göra det på ett tag heller. Det är galet, varje gång jag tänker på det så känns det som en dröm. 

E-sport-svenskarna som vunnit mest pengar

1) Gustav ”s4” Magnusson (Dota 2)

2) Ludwig ”Zai” Wåhlberg (Dota 2)

3) Johan ”pieliedie” Åström (Dota 2)

4) Olof ”olofmeister” Kajbjer (CS:GO)

5) Freddy ”KRiMZ” Johansson (CS:GO)

6) Jonathan ”Loda” Berg (Dota 2)

7) Patrik ”f0rest” Lindberg (CS:GO)

8) Theo ”Crue” Ferrer (Fortnite)

9) Joakim ”Akke” Akterhall (Dota 2)

10) Henrik ”AdmiralBulldog” Ahnberg (Dota 2)

OG slog Team Liquid i finalen, och blev första lag att vinna två TI:s. Dessutom gjorde de det två år i rad. Men det var en tuff resa dit, och e-sportsjärnan betonar vilken bergodalbana det varit fram till triumfen. 

– Det var väldigt tufft inför TI, med träningen inför, och själva turneringen, för mig. Jag hade problem med självförtroendet, och min hund gick bort, så jag försökte hantera sorg också. Sånt kan skicka gruppen in i en negativ spiral, men vi tog oss tillbaka från det.

”Min hund gick bort”

Dota 2 har gjort Johan Sundstein till multimiljonär, men han menar själv att det aldrig varit målet.

– Det är coolt att vara etta på något när man är en tävlingsmänniska. Det är ett bevis på att TI är en stor och grym turnering, och att vi lyckats vinna den två gånger. Men det är riktigt mycket pengar och ingen av oss vet egentligen vad vi ska göra med dem. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.