Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Min dotter frågade: Varför bara killar?”

Bästa lagen att välja i ”Franchise Mode” i NHL 22
Sean Ramjagsingh, EA Sports.
Foto: Rosalee Roy Photography
Nu kommer damlandslagen till ”NHL 22”.
Foto: EA Sports

Nu är det äntligen dags för damerna att ta plats i NHL-spelen.

Sean Ramjagsingh berättar om det stora steget för EA Sports.

– Det är otroligt spännande! Jag har en 13-årig dotter som frågat mig om när hon kan spela med damlagen, berättar han för SportExpressen.

– Varje konsolbyte är väldigt spännande. Bara vad kraften låser upp för oss ur ett tekniskt perspektiv gör allt mycket bättre och mer autentiskt, och ger en bättre upplevelse för våra spelare.

Så säger Sean Ramjagsingh, som är känd som ”Rammer”, om det senaste spelet ”NHL 22” som släpptes förra året. Han är vice president för NHL-spelserien på EA Sports.

I dag har det för första gången blivit möjligt att spela som damlandslaget. Ett stort steg för spelstudion som lovar att det bara är första steget in i damhockeyns värld.

– Vi kommer fortsätta att försöka representera en mer inkluderande hockeyvärld även i framtiden.

Mycket arbete ligger bakom att scouta alla de damspelare som nu tar plats i spelet. Ramjagsingh har sett hur damstjärnorna redan har börjat debattera sina betyg i spelet. 

”Borde inte jag vara snabbare och ha ett bättre skott?”.

”Har tagit lång tid”

Förhoppningen nu är att allt fler kvinnor ska plocka upp spelet och kunna känna sig inkluderade.

– Jag hoppas det, det finns många kvinnliga spelare som får mycket uppmärksamhet just nu och vi vill visa upp damernas spel. Förändringen kommer nog ta tid, vi har massor av unga kvinnor som spelar nu och som inte kunnat spela med damlag. Så absolut.

Varför har det tagit så lång till att inkludera damerna i spelen?

– Det har tagit lång tid. Spelarna har frågat om att få spela med äkta internationella tröjor i många år och i år har vi arbetat nära med IIHF och sett till att vi får de äkta internationella uniformerna till spelen. Sen fortsatte det med juniorerna och världsmästerskapen. Det har tagit lång tid, men vi är väldigt spända på att äntligen få inkludera damlagen, säger Sean Ramjagsingh.

Han nämner sin 13-åriga dotter som han brukar spela tillsammans med och tror att det är ett stort steg för unga, hockeyintresserade, tjejer.

– Det är otroligt, otroligt viktigt. När vi spelar tillsammans frågar hon ”varför kan jag inte spela med tjejer som man spela med killar?”. Vi har haft kvinnor i spelet innan, men inte hela lag. Så det är ett steg i rätt riktning. 

Damlagen går att spela direkt

EA Sports meddelade att spelarna kommer kunna spela som herr- och damlandslagen – samt juniorlandslagen – i början av december. Det blev möjligt genom ett samarbete med det internationella ishockeyförbundet (IIHF).

I dag släpper ”NHL 22” patchen som gör det möjligt att spela som damlagen.

Det kommer med dystra nyheter för svenska spelare, däremot, då det svenska damlandslaget inte kvalificerade sig till huvudvärldsmästerskapet. De är därmed inte representerade i spelet den här gången.

Sean Ramjagsingh vittnar däremot om ett stort intresse inför släppet med damlagen.

– Responsen har varit otrolig, säger han.

Utöver damlandslaget så går det också nu att spela herr-VM i ”NHL 22” i och med den nya patchen. Totalt finns 16 herrlandslag och tio damlandslag som spelbara. Dessa går att spela med i flera olika spellägen.

Landslagen som går att spela

Damer:

Kanada

Tjeckien

Danmark

Finland

Tyskland

Ungern

Japan

Ryssland

Schweiz

USA.

Herrar:

Vitryssland

Kanada

Tjeckien

Danmark

Finland

Tyskland

Storbritannien

Italien

Kazakstan

Lettland

Norge

ROC

Slovakien

Sverige

Schweiz

USA.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Så mycket tjänar de svenska e-sportstjärnorna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.