Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Männen vägrar spela med svenska stjärnan

Olofmeisters 5 tips – så blir du bättre på CS:GO
Julia ”Juliano” Kiran, 26.Foto: Instagram
Med sitt CS:GO-lag Besiktas.Foto: Intel Challenge/Twitch
Foto: Instagram

Hon vann chansen att tävla mot män. 

Men misslyckandet under DreamHack Rotterdam ledde till hat och hån. 

Nu svarar Counter-Strike-stjärnan Julia ”Juliano” Kiran, 26, på kritiken. 

Svenskan pekar på att män har biologiska fördelar – och avslöjar att vissa proffs vägrar spela med henne för att hon är kvinna. 

– Man kallar mig nazifeminist och säger att jag alltid klagar, säger Kiran. 

Segern i DreamHack Showdown i Valencia innebar att Julia ”Juliano” Kiran och Besiktas damlag fick tävla mot männen under DreamHack Open i Rotterdam. 

Där gick det betydligt sämre och laget fick ta emot mycket kritik på på sociala medier. 

Nu har det världskända damlagets svenska lagkapten tröttnat på alla sågningar efter förlusterna i Nederländerna. På Twitter pekar hon på vetenskapliga studier som visar att män har snabbare reaktionsförmåga än kvinnor. Och på telefon är hon stridslysten.

– Många har väldigt lite kunskap om ämnet, säger hon. Just reaktionsförmågan mellan vad du ser och hur du reagerar med händerna är en av de viktigaste egenskaperna i CS, och som man har du en fördel där. 

https://twitter.com/juliakiran/status/1186791630793297921?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1186791630793297921&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dexerto.com%2Fcsgo%2Fcsgo-juliano-why-womens-cs-is-behind-mens-1175292

Hon menar att kritikerna glömmer något annat viktigt.

– Det är så många som påstår att vi borde vara bättre nu, så länge som vi spelat, men jag tycker det är coolt att vi har så många tjejer som är så pass duktiga trots att vi är så få som spelar seriöst.  Man borde stötta oss i stället. 

”Heter att jag är överskattad”

Många har använt Besiktas nederlag för att håna kvinnliga e-sportare. Svenskan försöker som regel undvika allt som skrivs om henne och kollegerna, men den här gången har det varit svårt. 

– Jag blir irriterad över hur lite folk tänker innan de öppnar munnen, säger ”Juliano”.

– Själv går jag väldigt mycket på logik och tänker mycket innan jag pratar, speciellt när det kommer till känsliga ämnen som kvinnor, män och jämställdhet. Och jag har varit i den här branschen i 15 år och vet innantill hur det går till och hur det är att vara tjej där så Ingen kan säga till mig att jag har fel. 

 Hon beskriver kritiken. 

– Man kallar mig nazifeminist och säger att jag alltid klagar. Det heter att jag är överskattad. Det kan vara allt möjligt, men nästan alltid ”jävla feminist”. Bara för att jag står upp för kvinnor är jag en extremist i deras ögon. Det är så jävla trist. Jag klassar inte mig som något, jag har bara mina åsikter.

”Kan aldrig vara sämre än en tjej på datorspel”

En annan vanlig kritik handlar om de stora pengarna för populära kvinnor som ”Juliano” inom CSGO. 

– Jag kan förstå de som säger ”Ni får betalt fast att ni inte är lika bra som de här killarna”, men så är det överallt i världen, vad man gör. Folk fattar inte att när det kommer till kvinnor i datorspel så får vi betalt för en viss grej och det kan vara PR, att vi är bäst inom kvinnoscenen eller för att vi har många följare och tittare. Det handlar inte enbart om att man måste vara bättre en annan kille för att få betalt. 

Hon berättar att män vägrar spela med henne. 

– Ibland undrar jag vad som hade hänt om jag fått spela med ett killag när jag hade som mest potential att bli riktigt bra, säger hon. 

– När jag var yngre, när jag var mellan 20 år och 24 år, då hade jag lätt kunnat tävla med och mot killar. Jag var i min ”prime” runt 22 år, både kunskapsmässigt och när det gäller rå ”skill”. Hade jag fått chansen då hade jag kunnat utvecklas.  Men då var det jättemånga, både proffs och semiproffs, som sa till mig: ”Jag hade lätt kunnat spela med dig, men ingen av killarna i mitt lag vill spela med en tjej”.  Det är så mentaliteten har varit, och folk förnekar detta och säger att jag hade fått chansen om jag varit lika bra som en kille, men jag vet jättemånga i proffsscenen som säger att de aldrig skulle spela med en tjej, framför en kille. 

Kan de förklara varför?

– Som jag fattat det är det bara en sådan grej att tjejer ses ned på. Uppfattningen är att man som kille aldrig kan vara sämre än en tjej på datorspel . 

– Men det är också jättemånga som har sagt att det är så ballt att jag är tjej och duktig, men det är mer åt andra hållet. 

Fansen kastar telefoner

Om en vecka väntar DreamHack Jönköping. 

Var hon än reser i världen möter hon Besiktassupportrar. 

Under en tävling i Turkiet förra året kastade fans sina telefoner ned från läktaren till matchgolvet i förhoppning om att hon skulle ta en selfie. 

– Jag har aldrig varit med om något liknande säger hon och skrattar. 

– Vi får sådant otroligt stöd. 

Vad gör du för pengarna du tjänar. Har du unnat dig något? 

– Nej, jag är ganska snål. Det enda jag unnat mig är min bil. 

Hemma i Karlshamn står en Porsche Panamera. 

– Jag har alltid tyckt att Porsche är en gubbil, men jag blev kär, säger hon. 

Hur länge kan du fortsätta tävla på den här toppnivån?

– Jag tror att jag kan göra det här i några år till. Jag är fortfarande en av de bästa. Och jag presterar fortfarande. Men förut utklassade jag ju andra. Jag och ”zAAz” (svenskan Zainab ”zAAz” Turkie) tillsammans var ju radarparet. 

”Juliano” är stolt över vad hon åstadkommit under karriären. Hon hoppas att nästa generation kvinnor i e-sporten får den chans hon inte gavs av männen. 

– Jag känner att jag ändå gjort mycket för kvinnor inom esport. Jag har slagit killar som varit proffs, jag har gjort snygga ”highlights” och jag har dominerat och vunnit så mycket. Och jag har alltid stått för vad jag tycker och tänker så jag känner att jag åtminstone gjort vad jag kan, säger hon.

– Vill folk hata på det får de gör det. Det rör mig inte på samma sätt som det gjorde för några år sedan, även om det är trist.  

TV: 30 minuter intervju med CS:GO-stjärnan Olofmeister

Olofmeister - se hela intervjun med svenska världsstjärnan