En ny studie kring dator-, konsol- och mobilspel har gjorts på Lunds universitet. Tre olika typer av spelare har identifierats: engagerade spelare, problemspelare samt spelare som blivit beroende.
Målet var delvis att beskriva de tre grupperna baserat på faktorer som kön, ålder, psykiskt välbefinnande och antal chattimmar på sociala medier. 2 075 personer i åldrarna 16 år och uppåt deltog i studien.
– Av deltagarna i studien uppfyllde 4,5 procent kriterierna för engagerat spelande, 5,3 procent visade sig vara problemspelare och 1,2 procent var spelberoende, säger Frida André, förstaförfattare till studien, i ett pressmeddelande.
Hanteras bättre av kvinnor
Något fler kvinnor än män deltog i studien som däremot visade på att män har större problem med sitt spelande. Hur många timmar personerna spenderade på internet har enligt studien också ett samband med problematiskt och beroendeframkallande spelande.
Internet Gaming Disorder (IGD) är termen som används för att identifiera spelberoende, även om diagnosen fortfarande kräver mer forskning för att accepteras.
– Det finns ingen gräns för hur många timmar som är skadligt spelande, men man ser på spelberoende som annat beroende och klassar det på samma sätt.
Studiens resultat liknar de i tidigare forskning kring ämnet, som också visar att kvinnor tycks hantera sitt spelande på ett mer kontrollerat sätt.