Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magnus Carlsen bryter tystnaden om misstänkta fusket med analkulor

Schackvärlden skakas av fuskanklagelserna mot doldisen Hans Niemann.
Foto: Joe Wright / Youtube
Världens bästa schackspelare Magnus Carlsen.
Foto: Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Hans Niemann.

Schackvärlden skakas av fuskanklagelserna mot doldisen Hans Niemann.

Nu bryter Magnus Carlsen tystnaden.

”Jag tror att han har fuskat fler gånger – och mer nyligen – än vad han erkänt”, skriver norrmannen i ett långt uttalande.

Efter 53 raka partier utan förlust stötte Magnus Carlsen på oväntad patrull mot den 19-årige doldisen Hans Niemann.

Amerikanen besegrade nyligen sensationellt nog världens bäste schackspelare i Sinquefield Cup och norrmannen valde därefter att lämna turneringen i protest.

Norrmannen insinuerade där och då att Niemann skulle ha fuskat till sig skrällsegern och konspirationsteorierna inom schackvärlden skenade.

Bland annat lanserades en teori om att Hans Niemann skulle ha använt sig av en sexleksak för att besegra norrmannen. Via strömförsedda analkulor skulle Niemann ha fått ”signaler” om vilka drag han skulle göra.

En teori som fått stor spridning tack vare Elon Musk, som twittrat om skandalen.

Niemann har dock hela tiden hävdat sin oskuld.

– Vill de att jag klär av mig naken så gör jag det. Jag bryr mig inte för jag vet att jag är oskyldig. De kan stänga in mig i en låda med noll elektronisk överföring, jag bryr mig inte. Jag spelar för att vinna men jag har aldrig någonsin fuskat i ett parti över brädet, säger han enligt Daily Mail.

Magnus Carlsen bryter tystnaden

Han erkänner dock att han vid ett par tillfällen fuskat då han spelat på sin dator.

Händelsen har skakat om schackvärlden rejält och bråket har till och med fått en egen Wikipediasida – ”Carlsen–Niemann cheating controversy”.

Det norska schackunderbarnet Magnus Carlsen har i sin tur inte uttalat sig. Inte förrän nu.

I ett långt pressmeddelande, publicerat på Twitter, skriver han om schackvärldens överlägset största snackis.

”Fusk är ett stort problem inom schack och det är ett existentiellt hot mot vår sport. Arrangörer och alla som värnar om sportens integritet på allvar överväga att utöka säkerhetsåtgärderna för att upptäcka fusk inom schack över brädet”, skriver han.

Ville inte spela mot Niemann

Meddelandet fortsätter:

”När Niemann blev inbjuden till 2022 års Sinquefield Cup i sista minuten övervägde jag starkt att dra mig ur redan innan turneringen började. Men jag valde till slut att spela”.

Magnus Carlsen går inte in på vilken typ av fusk Niemann ska ha gjort sig skyldig till.

”Jag tror att Niemann har fuskat fler gånger – och mer nyligen – än vad han erkänt. Hans utveckling i schack över brädet har varit ovanlig och under hela vårt parti i Sinquefield Cup fick jag intrycket av att han vare sig var spänd eller ens koncentrerad på spelet vid de kritiska dragen. Trots det spelade han ut mig med svarta pjäser på ett sätt som jag tror att bara en handfull spelare i världen har kapacitet att göra”.

Magnus Carlsen avslutar med att han hoppas att sanningen, ”vilken den nu är”, kommer fram.

”Vi måste göra något åt fusket och personligen vill jag inte spela mot människor som har en historia av att ha fuskat vid upprepade tillfällen. Det finns mer saker jag vill säga, men tyvärr är jag begränsad i vad jag kan säga här och nu”.


https://twitter.com/MagnusCarlsen/status/1574482694406565888

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.