Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritikstormen: ”Det är total galenskap”

Ninjas in Pyjamas vd Hicham Chahine.
Foto: Ninjas in Pyjamas
Kontraktet spelare får skriva under med CSPPA.
Foto: Twitter/Morrison

Spelarförbundet i CS:GO stoppade slutspelsmatchen i Blast Premier.

Nu riktas hård kritik mot förbundet från mängder av branschprofiler.

”Det här är helt avskyvärt. Äntligen kommer det fram vad CSPPA är: en byrå förklädd till ett spelarförbund”, skriver Ninjas in Pyjamas vd Hicham Chahine på Twitter.

Det var under tisdagen som Team Vitality och Mousesports vägrade att börja spela sin slutspelsmatch i stora turneringen Blast Premier. Anledningen var att turneringsarrangören anklagades för att ha varit ansvariga för att lagens inspelade kommunikation under matcher hade läckt.

Dagen efter så gick 14 storlag samman i ett gemensamt uttalande, däribland Ninjas in Pyjamas, G2, Na'Vi, Astralis, Vitality och Team Liquid.

”Blast löste problemen kring användningen av röstkommunikationen redan den 23 november. Vi förstår inte hur eller varför CSPPA är involverade i att väcka oro kring ett redan löst problem”, skriver lagen i uttalandet.

CSPPA, det självutnämnda spelarförbundet i CS:GO, anklagas nu för att sätta sina egna intressen framför spelarnas. Videospelsadvokaten Ryan Morrison visade upp hur CSPPA:s spelarkontrakt ser ut och kallade det för ett ”ont marknadsföringsföretag”.

Ger upp rätten till sina namn och bilder

I kontraktet ger spelarna upp sin rätt till en mängd delar av sitt eget varumärke, däribland deras namn, data, signatur, autograf, röst, bilder och liknelse. Detta kritiseras hårt av många branschprofiler, däribland Nip-vd:n Hicham Chahine.

”Det är en byrå förklädd till ett spelarförbund för att tjäna pengar på spelare till grundarnas fickor genom att utnyttja spelarna. Vad i helvete är det jag läser, det här kontraktet är total galenskap”, skriver han på Twitter efter att ha sett kontraktet.

CSPPA själva har gått ut och försvarat kontraktet.

”Det här är i linje med vad all stor licensiering inom professionell sport. Att antyda att det är något annat än vad något annat spelarförbund gör är en brist på förståelse om hur spelarförbund drivs”, skriver de i ett uttalande.

https://twitter.com/ChahineHicham/status/1336775994825379843https://twitter.com/NiPGaming/status/1336729058558795782

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.