Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot bilden: ”Finns ingen ursäkt”

Så kan WoW bli den största e-sporten
Så här såg det ut när nya Europeiska E-sportförbundet sammanträdde.Foto: European Esports Federation
Publik följer semifinalen i Counter-Strike Global Offensive mellan G2 Esports och Ninjas in Pyjamas vid DreamHack Masters i Malmö Arena 2017.Foto: BILDBYRÅN

En utmaning: hitta kvinnan på bilden.

Ett historiskt möte hölls för e-sporten när det nybildade europeiska förbundet bildades. Men nu kritiseras mötet i Bryssel för brist på jämställdhet.

”Det finns ingen ursäkt”, skriver profilen Frankie Ward på Twitter.

Hon får nu svar av förbundets ordförande.

Det är nästa stora steg för e-sporten när The European Esports Federation, EEF, nu har bildats. Esportförbundet har som syfte att arbeta politiskt för att främja e-sporten och få den erkänd som en idrott av allt fler länder. 

23 länders egna förbund ingår hittills, bland andra Sveriges, Danmarks, Finlands och Norges. De samlades i Bryssel under helgen för att välja ut vilka som ska sitta i styrelsen för organisationen, och tyske e-sportförbundsordföranden Hans Jagnow, 31, blev EEF:s allra första president på lördagen.

Förbundet firade med att lägga ut en bild på Twitter med nyckelpersonerna, där 50 personer ingår – och bara en av dem är en kvinna. Det nybildade e-sportförbundet får nu kritik.

Svarar på kritiken

”Det finns synliga kvinnor i e-sporten, även om de inte driver organisationerna så finns det ingen ursäkta att inte ha med några. Ingen verkar veta vilka männen i den här panelen är heller”, skriver välkända e-sportprofilen Frankie Ward till förbundet ordförande på Twitter.

EEF-ordföranden Hans Jagnow svarar själv på kritiken.

”Jag är väldigt medveten om budskapet som bilden sänder ut gällande jämställdhet mellan könen och att representera kvinnor inom gaming. Men det är en verklighet inom e-sportförbund och organisationer som vi måste ta itu med. Vårt mål måste vara att äntligen förändra det”, skriver han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.