Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: Svenska e-sportförbundet och SESF slås ihop

Så mycket tjänar de svenska e-sportstjärnorna
Sammi Kaidi, ordförande Svenska e-sportförbundet.
Foto: Privat
Svenska e-sportlandslaget, som årligen arrangerats av SESF.
Foto: SESF

Åren av bråk är officiellt över.

Nu slås Svenska e-sportförbundet och SESF ihop – och gör gemensam sak av att ta sig in i Riksidrottsförbundet.

Detta efter att förslaget röstats igenom på de respektive förbundsstämmorna på lördagen.

De två rivaliserande förbunden har under en lång tid splittrat svensk e-sport. 

De båda har under de senaste åren gjort separata ansökningar till Riksidrottsförbundet (RF), vilket har använts som ett skäl till att avslå de bådas medlemsansökningar. Förbunden har också befunnit sig i ordbråk med varandra vid flertalet tillfällen.

Nästa år ska de däremot göra ansökan tillsammans – som ett förbund.

– Vi insåg att vi måste släppa det som hänt och titta framåt, säger Magnus Jonsson, ordförande SESF, under en presskonferens.

På lördagen höll de båda sina förbundsstämmor och röstade igenom förslaget om en sammanslagning. Det blev ett rungande ja, vilket innebär att sammanslagningen nu kan genomföras.

Det nya Svenska e-sportförbundets styrelse kommer bestå av fyra personer vardera från de två tidigare förbunden. Sedan kommer en interimsordförande att utses.

”Inget uttalat motstånd”

Sammi Kaidi, ordförande för det tidigare Svenska e-sportförbundet, berättar att det inte funnits något större motstånd mot sammanslagningen.

– Inget uttalat motstånd, sen vi kom fram till att måste titta framåt så har medlemmar varit för det. Det har varit hinder att ha två organisationer och alla har känt en stor vilja att lösa det.

Magnus Jonsson instämmer och tror inte att de tidigare bråken kommer blöda över till den nya organisationen.

– Under sommaren, hösten och vintern har det varit väldigt konstruktivt på alla håll. Det har inte varit några sådana motsättningar. Sen, eftersom vi kommer från lite olika fokus, så kommer nya styrelsen få ett par frågor kring hur man ser på olika saker. Men det kommer ni nog lösa elegant ändå, säger han och vänder sig till motsvarighet.

Målsättningen nu är att bli Sveriges största specialförbund med aktiva föreningar runtom i hela landet. Den långsiktiga förhoppningen är att göra e-sporten till en nationalsport i Sverige.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

TV: Se ukrainske CS-stjärnans tal

Se ukrainske storstjärnan S1mple hålla tal om kriget

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.