Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: Inreseförbudet ändras för e-sportare

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Nu står det klart att världsstjärnorna i CS:GO får resa till Sverige.

Det stora väghindret för jätteturneringen i Globen är därmed ur vägen.

– Vi vill att e-sportare behandlas på samma sätt som andra elitidrottare, säger inrikesminister Mikael Damberg till TT.

Beskedet väntades inte komma förrän om en vecka, men redan nu står det klart att inreseförbudet till Sverige får ett tillägg som gör det möjligt för e-sportstjärnor att resa in i landet.

Det innebär att den planerade jätteturneringen, PGL Major i CS:GO, som ska hållas i Stockholm i höst, är närmare att bli verklighet. Detta efter en lång tids oro för att bli av med turneringen, efter att Sverige redan förlorat Dota 2-turneringen The International.

– Det visade sig att andra europeiska länder hade en mer expansiv tolkning av elitidrott, säger Mikael Damberg, inrikesminister, till TT.

Inresande e-sportutövare måste däremot kunna uppvisa ett negativt covidtest vid inresa till Sverige.

Nu återstår bara ett hinder för turneringen. Arrangören PGL har ställt krav om att ha publik i Avicii Arena under turneringen. Ett beslut kring publikrestriktionerna förväntas komma den 15 september.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.