Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kändes väldigt mäktigt – en sjuk känsla faktiskt”

Enes ”Sahira” Apelqvist.
Foto: Granit Gaming
Foto: NLC/Twitch
Granit Gamings NLC-karikatyrer.
Foto: NLC

Han höll på att försöka studera upp sina gymnasiebetyg när hans liv plötsligt förändrades.

Nu spelar svenske talangen Enes ”Sahira” Apelqvist, 20, på den högsta nivån av League of Legends i Skandinavien för sitt Granit Gaming.

– Alla hade skrivit av oss – ”vilka är de ens?” – och så vann vi tre matcher direkt och det kändes väldigt mäktigt. En sjuk känsla faktiskt, berättar han.

Enes ”Sahira” Apelqvist var fokuserad på att studera upp sina gymnasiebetyg när han plötsligt blev kontaktad av svenska laget Granit Gaming för att bli en del av deras satsning på League of Legends. 

– Jag fick ett random meddelande på Twitter där Granit Gaming frågade om jag var intresserad av att spela för dem, så jag antar att jag blev scoutad på något sätt. Sen gick vi 18-0 i svenska ligan och fick en plats i NLC. Efter det har det bara gått uppåt för mig och min karriär, berättar han.

NLC är den högsta ligan i League of Legends i Skandinavien och ett steg ifrån den europeiska storligan LEC. Inför säsongsstarten var Granit Gaming helt borträknade från kampen om slutspelsplatser då laget är fyllt av, i många ögon, okända namn.

Men inför den här veckan hade laget vunnit tre matcher och endast förlorat en. 

– Alla hade skrivit av oss – ”vilka är de ens?” – och så vann vi tre matcher direkt och det kändes väldigt mäktigt. En sjuk känsla faktiskt.

”Allt kändes fel”

Den här veckans matcher har däremot gått betydligt tyngre då Granit förlorade båda sina möten. Bland anat mot svenskrivalen Godsent. Sahira berättar att han redan inför matcherna hade en dålig känsla efter försämrade prestationer under träningsmatcherna. 

– Allt kändes fel. Jag tror segrarna gick till våra huvuden och när det händer har man redan förlorat, säger han.

Sahira förklarar det som att alla i laget fick hybris efter den starka säsongsinledningen, att alla började tro att de var ”bäst i världen”. Trots att nästan samtliga spelare är rookies på den här nivån. Sedan dess har laget däremot haft positiva konversationer och kommit fram till att ta en paus på några dagar för att återhämta sig mentalt.

– Vi är ju inte vana med det här, vi blev ju liksom kastade in i en väldigt hög nivå av League. Ingen är van med pressen och tränandet, så det har varit väldigt mycket för oss. Därför tar vi ett litet break nu, det kommer nog göra stor nytta.

– Det kan ju bara bli bättre. Men vi alla vill fixa det, så den här veckan var ett wake-up call, så det är bra att det skedde nu i stället för senare.

Sahira själv har imponerat stort i mid lane under säsongen. Han inledde med en dominant uppvisning som Ryze mot svenska Godsent där han avslutade matchen med en kda (kills, deaths, assists) på 7–1–4. Sedan dess har alla lag som Granit ställts mot valt att neka honom att spela Ryze.

Det följdes av tre starka insatser som Viktor varpå även han bannades.

– Jag får väl inte ha något roligt helt enkelt, säger Sahira och skrattar.

Uppmärksammats av storlag

Redan som 16-åring var han en av Europas 30 bästa Starcraft 2-spelare och 20-åringens dröm är nu att en dag spela i LEC. Dessförinnan hoppas han också på att få chansen att spela i den turkiska ligan. 

– Adrenalinet man får under officiella matcher och känslan när man vinner är oslagbar. Hela kroppen liksom brinner på ett positivt sätt.

Tänk då att få uppleva den känslan på en scen inför en stor publik?

– Det är det jag menar, jag vill verkligen uppleva det, säger Sahira.

Vad är ditt mål under den här säsongen?

– Mitt mål är att inte få mycket ego. Jag har fått mycket uppmärksamhet från olika större lags coacher, så jag tror det är viktigt för mig att hålla huvudet kallt.

I dagsläget så håller han däremot sitt fokus helt och hållet på Granit Gaming och lagets matcher i NLC. Han är väldigt tacksam mot organisationen som gav honom chansen.

– Granit har verkligen gett mig en otrolig kick-start in i proffsscenen och jag är otroligt tacksam mot dem. De har verkligen lyft mig till spot lighten, ingen vet vilka vi är och vi står ändå på 3-3 i NLC nu.

Nu behöver laget bara en seger för att ta sig till slutspelet i vårspliten av ligan.

– Jag tror vi kommer lösa många av våra problem, så en till seger kommer nog inte vara några problem tror jag, säger Sahira.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.