Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kan han vinna matcher själv? Ja, och det är bra”

Här är League of Legends nya champion Akshan – alla abilities
Foto: Riot Games

Akshan heter den senaste, omtalade, karaktären i League of Legends.

Utvecklarna berättar om hur han skapades, och bemöter kritiken mot hans återupplivningsförmåga.

– Finns det matcher där han vinner på egen hand? Ja, och det är bra, säger Glenn Anderson, speldesigner på Riot Games.

Akshan heter den 156:e champion som släppts till storspelet League of Legends.

SportExpressen fick en pratstund med två av Riot Games utvecklare, som var med och tog fram den nya karaktären. 

Konceptutvecklaren Justin Albers berättar om hur en ny champion tas fram, och anpassas för olika titlar som League of Legends och Wild Rift.

– Det finns vissa utmaningar för varje spel som påverkar karaktären. I Lol på pc till exempel så prioriteras bekymmer kring trekvartsvinkeln på karaktären, så konceptet måste vara så ikoniskt som möjligt från den vinkeln, berättar han.

Det mest kontroversiella med den nya karaktären är att han kan återuppliva sina medspelare. Något som blir av extra stor vikt desto senare en match pågår, då dödstimers kan nå en hel minut.

Glenn Anderson, speldesigner på Riot Games, bemöter kritiken och berättar om tankarna bakom förmågan.

– Vi visste att Akshan skulle vara en hämndlysten person och ville att det skulle reflekteras i hans gameplay, säger han och fortsätter:

– Därför ville vi ge honom anledning att söka upp motståndare som förnedrade hans lag, och då krävdes ett särskilt pris. Vi funderade på flera olika saker, men ville göra så att Akshans medspelare hejade på honom, så han hämnas deras död. 

”Var rädda”

Det var då man kom på idén kring återupplivning. 

Först var tanken att han bara skulle ta bort en del av sina medspelares dödstimers – och utvecklarna tvekade på idén om att ge honom full återupplivning.

– Ett tag var vi rädda för att ändra det från ofullständig till hel återupplivning, men när vi gjorde det så var det den mest märkbara och bästa känslan i hela utvecklingen. Det ändrade helt hur han som champion kändes och hur han sågs i spelet.

När det hela testades märkte Riot att förmågan ibland inte påverkade matcherna alls, och ibland vann han matcher helt på egen hand. 

Anderson jämför det däremot med karaktärer som Orianna, vars R helt kan förändra en match om den används rätt. Detsamma med en Blitzcrank-”hook” mot en carryspelare.

– För att balansera en sån förmåga så var huvudfilosofin att ändra dens tillförlitlighet omvänt jämfört med hans kraft. Vad det betyder är att i late game, när Akshans återupplivning är som starkast, så är han som svagast, säger Glenn Anderson.

Ser du Akshan som ett bra val i proffsmatcher?

– Vi tror att Akshan är över medelnivå i hur svår han är att spela och bemästra, hans svårigheter har att göra med strategi. Strategisk komplexitet har att göra med att en champion har ovanliga strategier för att vinna. 

Han tror förvisso att strategisk komplexitet kan vara tilltalande för stjärnorna, men i betydligt mindre skala.

– Till exempel så är proffsen mer konsekventa när det gäller att kontra kamouflageförmågor. Proffsmatcher brukar också ha mycket färre kills, vilket gör ”scoundrels” mycket mindre frekventa. Som ett resultat tror vi Akshans högsta segermarginaler kommer vara i eliten snarare än i normalt spel. Men också att han kommer ha en liten närvaro bland proffsen.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Se höjdpunkterna från ”Super Week” i LEC

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.