Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joseph, 8, värvad för en jättesumma

Joseph Deen.
Foto: Hand-out / Team 33 Gaming

Han är bara åtta år, men redan en jättetalang i Fortnite.

Nu har Joseph Deen värvats av e-sportlaget Team 33 – och får 300 000 kronor direkt som bonus.

Värvningen av en så ung spelare får däremot kritik.

Många av de största stjärnorna inom e-sporten är väldigt unga. Men Joseph Deen, 8, är yngst av alla proffsen. Amerikanen har skrivit på för det nya laget Team 33, enligt Dot Esports och har arbetat med dem ända sedan han var sex år gammal.

– Vi är väldigt exalterade över att ha Joseph i vårt exklusiva Team 33-lag, säger lagets medgrundare Tyler Gallagher enligt Dot Esports.

Åttaåringen fick en dator värd 42 000 kronor samt en bonus på ungefär 300 000 kronor när han skrev på kontraktet. 

– Vi har gjort en poäng av att träna honom under de senaste åren eftersom unga gamers är framtiden, och vill vill börja träna dem tidigt.

Föga förvånande har nyheten blivit en het potatis i e-sportvärlden med tanke på Joseph Deens unga ålder. Många på sociala medier har visat sin ilska mot värvningen och samtalet har riktats mot de lager som finns i USA kring barnarbete.

”Skeptisk till det”

E-sportadvokaten Ryan Fairchild menar att Team 33 kan ha hittat ett kryphål i lagen för att kunna värva åttaåringen, genom att utnyttja regelverket inom nöjesbranschen där barn får arbeta under särskilda villkor.

”Jag är skeptisk till att de har ägnat mycket tanke åt att utreda lagarna det vid det här laget”, skriver han på Twitter.

Fortnitetillverkaren Epic Games tillåter inte att barn under 13 års ålder tävlar i turneringar, så Deen kommer få vänta på att tävla på några av de största scenerna. 

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.