Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joseph, 8: ”Ingen tog mig på allvar”

Foto: Hand-out / Team 33 Gaming

Joseph Deen, 8, gick från att spela piano till att bli ett Fortnite-proffs.

När han skrev på sitt kontrakt fick han dessutom 280 000 kronor som en bonus av sitt lag.

– Ingen tog mig på allvar innan Team 33 kom in i bilden, säger han själv till BBC.

I december blev åttaårige Joseph Deen från Kalifornien i USA det yngsta Fortnite-proffset någonsin när han skrev på för laget Team 33. För att skriva på kontraktet fick han såväl 280 000 kronor som en helt ny speldator av högsta kvalitet.

Deen rekryterades efter att ha scoutats av laget som tog chansen att värva honom innan ett rivaliserande lag gjorde det. I en ny intervju med BBC om att få chansen att leva som professionell e-sportutövare.

– Det kändes fantastiskt efter att jag blev erbjuden kontraktet. Jag har tänkt på att bli en professionell spelare en hel del, men ingen tog mig på allvar till Team 33 kom in i bilden.

Inspireras av VM-vinnaren

Han berättar att han inspirerats av Fortnitestjärnan Kyle ”Bugha” Giersdorf som vann VM 2019 – och inkasserade 28 miljoner kronor – och menar att ingen tog honom på allvar heller innan segern.

Josephs mamma Gigi berättar för sajten att spelandet inte oroar henne och låter honom spela två till tre timmar per dag efter skolan, och längre på helgerna. 

– Jag har tittat på spelet och känner inte att vi gör något fel. Han är ett balanserat barn som kommer från en bra familj och han påverkas inte av det, säger hon.

Den stora summan från kontraktet har hon satt in på ett sparkonto till det att Joseph blir äldre.

”Han frågar varje dag”

Åttaåringen hade redan innan han började spela Fortnite vid fyra års ålder börjat spela piano, och menar att fingerfärdigheten från instrumentet hjälpt honom att bli bra på datorspelandet. 

Men han kommer få vänta innan han får visa upp sig på turneringar då åldersgränsen ligger på 13 år, vilket innebär att han bara kan spela i turneringar utan prissummor. Joseph själv vill sända sitt spelande inför tittare på Twitch, men där har mamma Gigi satt stopp hittills.

– Han frågar varje dag, men han är bara ett barn.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.