Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jätteturneringen är nu i fara: ”Tiden rinner ut”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Sverige gick miste om jätteturneringen i The International i Dota.

Nu ser även majorn i CS:GO ut att vara på väg att flyttas.

”Tiden rinner ut”, skriver Silviu Stroie, vd på PGL, i ett mejl till SportExpressen.

Det kan bli en enormt tung smäll för svenska CS:GO-fans och Sverige som e-sportland. 

I juni stod det klart att världens största e-sportturnering, The International i Dota 2, flyttades från Sverige till Rumänien.

Anledningen var att utövarna inte kan få visum för att komma in i landet på grund av den pågående pandemin. Samtidigt erkänns inte e-sporten av vare sig kulturen eller idrotten på politisk nivå.

Nu ser tidernas största CS:GO-turnering ut att vara på väg mot samma öde, som även den skulle hållas i Sverige och Globen med start den 23 oktober. 

Men nu bekräftar arrangören PGL för SportExpressen att den är i riskzonen.

”Det finns ingen ny utveckling, vi kan bestämma oss vilken dag som helst nu att flytta den från Sverige”, skriver Silviu Stroie, vd på PGL, i ett mejl.

”Vi är fortfarande hoppfulla över att få undantaget vi begärt för att få in spelarna, men det har inte funnits någon indikation alls på om huruvida det kommer hända eller inte.”

Ett avslag skulle innebära ett nattsvart år för svensk e-sport med två av årets största e-sportturneringar i världen skulle hållas i Globen. 

Förbundet: ”Kraftigt minskat anseende”

Svenska e-sportförbundet har släppt ett uttalande kring PGL:s CS-major, där de menar att ett betryggande besked krävs innan fredag.

”Det skulle bidra till ett kraftigt minskat anseende för att arrangera större internationella e-sportsturneringar i Sverige”, skriver de.

”Vi vill med detta brev uppmana ansvariga ministrar, departement och utskott att följa upp på de löften som givits och genomföra de förändringar som krävs för att e-sportens arrangemang ska kunna genomföras i Sverige.”

De menar att lösningen skulle vara ett tillägg i förordningen som ger polisen rätt att göra en bredare bedömning. Det vill säga att inte bara medlemmar i Riksidrottsförbundet ska få visum.

Förbundets brev har skrivits under av profiler som Jonathan ”Loda” Berg och Ninjas in Pyjamas vd Hicham Chahine.

Hela 17 miljoner kronor finns i prispotten för turneringen.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.