Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag kommer att ställa Amanda Lind till svars”

De sju största svenska namnen i världens största e-sport
Rickard Nordin (C) är kritisk efter beslutet att inte ge Dreamhack stöd.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / CENTERPARTIET
Amanda Lind, kultur- och idrottsminister.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helene Öberg, statssekreterare hos Amanda Lind.
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Dreamhack Masters 2019.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

E-sporten befinner sig i ett politiskt utanförskap i Sverige och tillhör varken idrotten eller kulturen.

Nu nekas Dreamhack det stöd som finns för inställda evenemang på grund covid-19.

– Jag kommer agera i riksdagen och ställa Amanda Lind till svars. Menar hon inte vad hon säger om e-sportens ställning?, säger Rickard Nordin (C).

Samtidigt ligger tre motioner i riksdagen från C, S och SD angående e-sporten.

Sverige har sedan fenomenets början varit ett av de mest framgångsrika länderna inom e-sporten. Men det är en sport som fortfarande söker ett politiskt hem då det i dag varken har accepterats av Riksidrottsförbundet eller kulturen.

På grund av coronapandemin har Kulturrådet delat ut ett krisstöd till evenemang som drabbats genom inställda evenemang och uteblivna publikintäkter. Nu har svenska e-sportarrangören Dreamhack fått beskedet att man nekas stödet på grund av att de inte räknas till kulturen.

”Återigen drabbas gamingkulturen och e-sporten av att varken ha status som idrott eller kultur. Känns som normalläge de senaste 20 åren”, skriver Dreamhacks strategichef Tomas Lyckedal på Twitter.

I riksdagen ligger det just nu tre motioner till kulturutskottet som berör e-sporten från Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. 

Kritik mot Amanda Lind

De yrkar på att e-sporten ska få samma möjligheter som andra sporter vad gäller ekonomiska bidrag och att utländska spelare som kommer till Sverige kan arbeta i landet med samma villkor som fotbollsspelare och andra idrottare.

I en skriftlig fråga till kultur- och idrottsminister Amanda Lind undrar Michael Rubbestad (SD) om hon anser att e-sporten borde bli en del av kulturbegreppet och idrotten.

”För mig är det självklart att e-sporten inte ska missgynnas av att man inte alltid passar in i gamla strukturer”, skriver Amanda Lind i ett svar.

Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen för Centerpartiet, har ett stort engagemang för e-sporten. Han ställer sig kritisk till beslutet att inte ge Dreamhack stöd efter Amanda Linds ord om e-sporten.

– Jag kommer agera i riksdagen och ställa Amanda Lind till svars. Menar hon inte vad hon säger om e-sportens ställning? Står hon bakom sina ord, eller sin myndighet? För de går inte ihop med varandra. För mig är det självklart att gaming är kultur och Dreamhack har till och med papper från Skatteverket på att de till största delen är ett kulturarrangemang, säger Nordin.

Regeringens svar

SportExpressen E-sport har sökt Amanda Lind vars statssekreterare Helene Öberg svarar via mejl.

”Frågor om hur Kulturrådet har fördelat krisstöd ställs bäst till myndigheten. Men e-sporten, spelbranschen och spelkulturen är viktiga och utvecklande för vårt samhälle och det finns i dag flera möjligheter för dem att söka olika typer av stöd beroende på vilken typ av verksamhet det är frågan om, till exempel regeringens företagsstöd i krisen”, skriver hon och fortsätter:

”I ett bredare sammanhang ger staten stöd till såväl organisationer som organiserar unga utifrån ett spelintresse som till spelutvecklingen som kreativ näring. E-sport och spelkultur är ett stort och växande intresse hos många, inte minst bland många unga. Det är också en stark del av Sveriges varumärke. Dataspelsbranschen är en del av Sveriges kreativa sektor och vi har en stark spelutvecklingsbransch med många framgångsrika spelare. Det ska vi vara stolta över.”

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.