Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag har motivation på ett helt nytt sätt”

Backstage: Dev1ce första dag i Ninjas in Pyjamas
Nicolai ”Dev1ce” Reedtz.
Foto: Ninjas in Pyjamas
Foto: Ninjas in Pyjamas
Dev1ce med Astralis under Dreamhack i Stockholm 2018.
Foto: BILDBYRÅN

Han är en av världens bästa och numera bär han svenska Ninjas in Pyjamas färger.

Dev1ce berättar för SportExpressen om första tiden i laget, skillnaderna mot Astralis och kommande debuten i Flashpoint.

– Är man inte lite spänd när man spelar matcher så tror jag man har tappat det lite, säger han.

Det var en av tidernas mest uppmärksammade övergångar i CS:GO när danske Nicolai ”Dev1ce” Reedtz, 25, blev klar för svenska Ninjas in Pyjamas i en miljonaffär.

– Alla har en åsikt, och det betyder ju att man har gjort nåt bra, säger han själv.

När vi når den fyrfaldige majorvinnaren befinner han sig på lagets kontor i Stockholm, efter att ha ägnat en dag åt att spela in olika typer av videomaterial.

Han berättar, på perfekt svenska för den som undrar, om hur det har varit att komma in i laget – och tycks skina upp direkt när han får frågan.

– De är superbra och alla har varit väldigt trevliga. Vi har ju jobbat en del på kontoret och jag har inget att klaga på. Det är lite som det alltid är i början i ett nytt lag, som ny spelare, med en intro-period där man ska lära känna varandra och bli bekväm på ett sätt så att man kan ge och ta kritik också. Det är en viktig del i hur man växer sig som spelare, men allt har gått superbra.

Dev1ce imponeras hittills stort av sina nya, unga, lagkamrater dit han kommer med mängder av erfarenhet. 

– Jag ser processerna som de är i gång med som spelare och hur de utvecklas. Det är ju nåt jag sett själv och varit med om, så jag kan ge lite tips här och där med saker som funkade för mig. Men de är unga och väldigt motiverade, vilket smittar av sig på mig. Jag har motivation på ett helt nytt sätt.

Det viktigaste han kan bidra med genom sin erfarenhet, menar han, är hur man konsekvent håller en hög nivå prestationsmässigt. Ett område där det finns få bättre exempel än Dev1ce själv.

Tränat 100 timar på två veckor

Han berättar att han hittills har spenderat över 100 timmar på två veckor på att komma in i Ninjas in Pyjamas system och kommunikation. Laget ska snart inleda en bootcamp inför Flashpoint, där viktiga kvalpoäng till majorn i Stockholm i höst står på spel.

25-åringen menar att den svenska organisationen ligger långt före många andra på flera plan.

– Jag bor nära kontoret och det är en lättnad att slippa sitta på ett flygplan för att ta sig till sitt kontor. Vi har ett väldigt välfungerande kontor med ett bra system vad gäller hur vi tränar och hur vi får in rutinerna med kost och motion också. På det sättet ligger Nip väldigt långt fram i förhållande till många andra lag, säger han.

Det investeras tid i mer än bara själva spelet för att spelarna ska kunna prestera optimalt, på en nivå som han liknar vid traditionella atleter och jämför med exempelvis golf och motorsport.

– Det kanske inte krävs en superfysik för att göra de här grejerna, men är du vältränad, äter och sover bra, så blir du en bättre spelare.

Vad är största skillnaden hittills mot hur det var i Astralis?

– Största skillnaden skulle jag säga är hur träningsdagarna är strukturerade. Utan att avslöja för mycket så är det annorlunda mot hur vi gjorde det i Astralis. Det ger en bra inblick i hur bra laget ligger i tiden, för vi testar olika saker på olika sätt i vår träning. Så det är nog största skillnaden och där jag känner att Nip ligger ett steg före, man har tänkt utanför boxen.

Dev1ce ser också fram emot att testa den nya kartan Ancient som nyligen ersatte Train, men det får dröja till efter Flashpoint innan han tar en närmare titt på den.

Det just nu mest intressanta är att se hur Ninjas in Pyjamas, med sitt nya ansikte, kommer fungera och prestera i matchsammanhang. 

Och hur långt man har kommit med bara tre veckors förberedelse.

– Jag är väldigt exalterad över att se hur vi reagerar som lag och att få spela bara. Det var längesen jag spelade en turnering, det brukar inte vara så stora mellanrum, så det kommer vara lite nerver. Men det är en del av spelet, är man inte lite spänd när man spelar matcher så tror jag man har tappat det lite. 

AWP-rollen i Nip

Det är svårt att sätta några förväntningar på den nya femman i första turneringen, men Dev1ce siktar på som minst en topp fyra-placering. Han vill visa vad laget kan göra och ser dess potential som gränslös.

Att han har rollen som AWP-spelare underlättar också vad gäller att komma in i lagets system, säger han.

– Positionsmässigt som AWP-spelare så glider man ju ganska enkelt in i ett lag, det är mest taktikerna och hur man sätter upp sina lagkamrater som kanske skiljer sig lite. Men på macronivå är det samma egentligen, det viktiga för någon i min roll är mest att spela på hög nivå eftersom man har ”stjärnspelarpositionen”. 

Säsong tre av Flashpoint börjar den 10 maj och Dev1ce gör debut för sitt Ninjas in Pyjamas den 14 maj mot polska Anonymo Esports.

Det här är Nicolai ”Dev1ce” Reedtz

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.