”Jag gjorde inget fel – men straffas ändå”

Förre NiP-tränaren Pita är bland de kritiska.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Dev1ce.
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

37 tränare stängdes av i den stora CS:GO-skandalen och nu har Valve beslutat att tränare inte tillåts i rummet under matcher.

Beslutet bemöts av hård kritik från flera stora profiler.

”De har bara letat efter en ursäkt”, skriver Nicolai ”Dev1ce” Reedtz på Twitter.

Svenska stortränarna Robert ”Robban” Dahlström och Faruk ”Pita” Pita var två av de 37 CS:GO-tränare som stängdes av i september efter att ha använt en bugg i spelet, som gav dem ett orättvist övertag.

Nu meddelar spelutvecklaren Valve hårda restriktioner mot tränare inom e-sporten.

Från och med nu tillåts inte tränare ens befinna sig i rummet under matcher som tillhör poängsystemet Regional Major Rankings (RMR), det vill säga de turneringar som fungerar som kval till den stora majorn i Globen i Stockholm i höst. De får inte heller kommunicera med spelarna utöver under uppvärmningen och i time-outs.

Beskedet möts av hård kritik från flera profiler, däribland avstängde Pita som kritiserar Valve.

”Vad hände med er? 2014 var det enkelt att få tillgång till er. Nu måste vi hoppas på att våra mejl kommer fram, och om inte så får vi jaga er på Twitter-DM”, skriver han.

Han visar också upp en skärmdump på ett meddelande där han informerade Valve om den omtalade buggen i spelet redan i november 2018. Ett meddelande som han berättar förblev obesvarat.

”Straffar alla i stället för de som fuskade”

En annan som är kritisk är danske storstjärnan Nicolai ”Dev1ce” Reedtz från Astralis.

”Väldigt glad över att Valve straffar alla tränare i stället för de som fuskade, det känns rimligt! Jag älskar Valve och Valve älskar tränare”, skriver han sarkastiskt på Twitter.

Evil Geniuses tränaren Wilton ”Zews” Prado stämmer in.

”Jag gjorde inget fel men straffas ändå. Det är helt ärligt hjärtkrossande och upprörande på samma gång”, skriver han.

Spelutvecklaren meddelar samtidigt att de tränare som stängdes av i skandalen straffas ytterligare genom avstängningar i kommande majors. I de lindrigaste fallen missar tränare nästa major, men de som använt buggen mest frekvent kommer aldrig få träna under en major igen.

Bland dessa tränare finns bland annat finländske Slaava ”Twista” Räsänen och Aleksandr ”Zoner” Bogatyrev, som tidigare tränade under smeknamnet ”Mechanogun”. 

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

https://twitter.com/zews/status/1354583754279432193

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.