Sedan Counter-Strikes begynnelse kring millennieskiftet så har Sverige funnits bland de världsledande nationerna med namn som ”Heaton” och ”Potti”. Även om länder som Danmark och Frankrike har passerat Sverige så är lag som Ninjas in Pyjamas och Fnatic med och slåss i världstoppen fortfarande i dag.
Men hur ser det ut bakom de allra största jättarna inom e-sporten i Sverige?
Max Lindkvist, 27, som spelar under nicket ”quix”, grundade det svenska laget Lilmix 2018 – som snabbt har blivit ett av de bästa lagen i landet. Att försöka driva en gräsrotsförening inom e-sporten har däremot stora utmaningar.
– Det är extra svårt i just Sverige om man jämför med exempelvis Danmark där e-sporten får stöd av regeringen, berättar han.
Lilmix startades av en grupp vänner för att försöka kvala till den då nystartade elitserien i CS:GO. Det blev enormt lyckat, då laget inte bara kvalade in, utan vann hela grundserien. I slutspelet så föll de däremot i semifinalen och slutade trea.
”De tror att vi tjänar mycket”
Det som hade startats som en rolig kompisgrej blev allt mer seriöst med framgångarna, samtidigt som sponsorer hjälpte till med olika produkter – och till slut startades ett aktiebolag. Men att få det att gå runt är tungt utan något ekonomiska stöd.
– Vi får anpassa oss och försöka leva på prispengar, säger Max Lindkvist och fortsätter:
– För att vi reser runt i Europa och visar upp våra framgångar på sociala medier så får folk intrycket att vi tjänar mycket pengar, men det vi har vunnit är typ 30 000 dollar på ett och ett halvt år.
De pengarna ska täcka alla kostnader för laget, där även Jonathan ”b0denmaster” Bodenmalm, Adam ”bq” Bergqvist och Leo ”Svedjehed” Svedjehed ingår. I dagsläget så har de inte råd att ge spelarna kontrakt med fasta månadslöner, utan livet går från turnering till turnering för laget.
Tunga smällen
Tidigare under året så lyckades Lilmix ta sig till plats 56 på världsrankingen, men sen kom en tung smäll.
– Då plockade Syman Gaming upp vår spelare Kreaz precis när vi blev 56:a i världen, så det var ju tråkigt. Men han hade ju inget kontrakt så han kunde bara lämna. Vi förstod ju att han tog det och var sjukt glada för hans skull, men vi får hela tiden börja om från grunden.
I andra europeiska länder finns ett stöd för e-sportföreningar på gräsrotsnivån, vilket har lett till att exempelvis Danmark har sju lag som tävlar på Lilmix nivå medan Polen har tolv. Samtidigt så bär Lilmix närmast ensamt den svenska fanan.
E-sporten i Sverige får inget stöd från Riksidrottsförbundet och för att utvecklas så tvingas lag som Lilmix att söka hjälp från bland annat sponsorer – samtidigt som privata besparingar används för omkostnader.
– Det är inte jättesummor vi är ute efter, vi behöver inte 30 000 kronor per skalle. Man vill bara kunna betala hyran, säger Lindkvist.
Vad behöver ni för att ta det till nästa steg, är det just pengarna?
– Det är nog tryggheten, att vi kan lägga ner minst ett år med varandra. Det är ju så klart ingen garanti att vi skulle lyckas tack vare pengar, men vi får i alla fall chansen.
Han avslutar:
– Jag hoppas att folk vill stötta oss på vår resa och se första laget som drivs av spelarna själva. Många har varit imponerade av det vi gör.