Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ingen komplimang att du onanerade...”

Här är de största stjärnorna på Twitch
Indiana ”Froskurinn” Black.
Foto: G4TV

Sexismen inom gaming är ett jätteproblem.

Nu hyllas stora profilen Indiana ”Froskurinn” Black för sitt brandtal.

– Kvinnor finns inte till för att vara ögongodis för er, säger hon i G4.

Den kultförklarade tv-kanalen för gamers, G4, är tillbaka efter att ha varit nedstängt i ett decennium. I programmet ”Xplay” är det den stora och populära e-sportprofilen Indiana ”Froskurinn” Black som är värd.

Hon är framför allt känd som en expert inom League of Legends och var länge en del av de europeiska sändningarna i LEC.

– Att bli en del av G4 gjorde mig överlycklig över att bli en del av något som jag växte upp med att titta på som barn, säger hon i den virala videon.

Men det nya jobbet har en mörk sida, har hon blivit varse om. 

Många av tittarna kommenterar hennes utseende, och hur de inte upplever henne som ”lika attraktiv” som föregående värdar. Tidigare leddes det av bland andra skådespelaren Olivia Munn. 

”Avhumaniserande och konstigt”

Indiana Black kommenterade det hela i ett brandtal som spridits och hyllats stort.

– På något sätt har det blivit förväntat att du kan prata om hur mycket du onanerade till kvinnor som en komplimang. Det är inte en komplimang, det är avhumaniserande och konstigt. Kvinnor finns inte till för att vara ögongodis för er. Morgan Webb och Olivia Munn finns inte för att vara ögongodis för er, säger Black.

Sexismen är ett stort problem inom gamingvärlden och som fick mer utrymme än någonsin under fjolåret. Då uppdagades bland annat skandalen på speljätten Activision Blizzard, som anklagas ha skapat en kultur av kvinnoförakt där männen ses som mer värda.

Nyligen blev det också klart att Riot Games får betala 900 miljoner kronor i en uppgörelse efter anklagelser om diskriminering mot kvinnor.

https://twitter.com/G4TV/status/1481047023948337158

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Så mycket tjänar de svenska e-sportstjärnorna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.