Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ingen blir mer dömd än en kvinna inom e-sport”

Foto: Red Bull TV
Foto: Red Bull TV
Foto: Red Bull TV
Foto: Red Bull TV

Michaela ”Mimi” Lintrup, 23, är en av världens bästa kvinnliga CS:GO-spelare.

I ett nytt avsnitt av ”Unfold” berättar hon om resan dit och utmaningarna med att vara en kvinnlig e-sportstjärna.

– Ingen blir dömd mer än en kvinna i e-sporten. De kommer alltid säga att du inte är bra nog, att du ser konstig ut, säger hon i minidokumentären.

Danska Mimi spelar till vardags CS:GO för stjärnlaget Xset, där hon bland annat spelar tillsammans med den svenska superduon Juliano och Zaaz.

De räknas som världens bästa kvinnliga CS:GO-lag. 

I Red Bulls TV:s dokumentärserie ”Unfold” berättar Mimi om hur resan inleddes och hur hon etablerade sig som en storstjärna.

Intresset för Counter-Strike började med att hon upptäckte att brodern spelade spelet som tolvåring. Därifrån fanns det ingen återvändo och det blev en enorm del av hennes liv.

Proffskarriären inleddes 2013 och två år senare deltog hon i världsmästerskapet där hennes Games4u kom tvåa. Året därpå vann hon sin första turnering i polska e-sportstaden Katowice.

– Ett och ett halvt år gick förbi och vi vann sju förstaplaceringar. Det var ingen som kunde slå oss, säger hon i avsnittet.

”Många vill ta ner dig”

Men på grund av oenighet lämnade hon både laget och proffsscenen för att börja streama på heltid. Ett år senare var hon däremot tillbaka och nu räknas hon som en av världens bästa.

Att vara en kvinnlig e-sportutövare kommer däremot med sina utmaningar, berättar hon.

– När du är i ett proffslag eller ett känt namn i e-sportscenen så finns det många som vill ta ner dig. Att vara en tjej i en mansdominerad värld kan suga.

Hon berättar att man blir ständigt dömd som kvinnlig gamer och får kommentarer om sitt utseende. I dag skrattar hon däremot bara när någon påstår att hon inte kan vara bra för att hon är en kvinna.

Spelet har utvecklat Mimi som person och gett henne ett självförtroende hon inte hade tidigare.

– Counter-Strike har förändrat mitt liv fullständigt. Jag var en väldigt blyg liten tjej som inte vill läsa högt i klassrummet eller uppträda något för någon.

Att streama inför en stor publik har gett henne en vana att tala inför människor och självförtroendet att uttrycka sina åsikter. 

– Jag har många tjejer som ser upp till mig och säger att ”jag började med Counter-Strike på grund av dig”. Den kommentaren är den bästa du kan få av någon, säger Mimi.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

TV: Se CS:GO-stjärnornas galna blunders

Se CS:GO-stjärnornas mest pinsamma blunders – roligaste händelserna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.