Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan pekas ut som toppen av ett isberg

Zlatan bjuder på två mål i matchen mot Napoli - se klippet här.
Zlatan Ibrahimovic.
Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA
Tottenhams Gareth Bale.
Foto: ADAM DAVY / STELLA PICTURES / PA
Zlatan röt ifrån mot Fifa 21 på twitter.
Foto: ZUMA PRESS/IBL

Zlatan Ibrahimovic rasade mot EA och spelarfacket Fifpro för att hans ansikte används i Fifa-spelen. 

”Jag har aldrig tillåtit dem att använda mitt namn för att tjäna pengar”, skriver Zlatan på Twitter. 

Enligt The Athletic är Zlatan bara en av många spelare som är upprörda och fler kommer att göra sina röster hörda den kommande tiden. 

– Han förstår vad hans varumärke är värt, att han skulle kunna få en helt annan ersättning, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Fifpros svenska gren Spelarföreningen.  

Sedan Zlatan Ibrahimovic fick sitt genombrott på den stora europeiska scenen har han, likt så gott som alla andra framstående fotbollsspelare, funnits med i Electronic Arts fotbollsspel Fifa, som i höstas släppte sitt senaste spel Fifa 21. 

Zlatan prydde det svenska omslaget för Fifa 2002 och var med och gjorde reklam för spelläget Ultimate Team så sent som 2017. 

Men nu rasar den svenske superstjärnan mot såväl Electronic Arts som spelarfacket Fifpro. 

Zlatan Ibrahimovic rasar mot Fifa

På måndagen skrev Zlatan på Twitter: 

”Vem gav Fifa EA Sport tillåtelse att använda mitt namn och ansikte? Fifpro? Jag är inte medveten om att jag är medlem i Fifpro och om jag är det så blev jag det utan att riktigt veta om det, som genom någon konstig manöver. Jag har i alla fall inte gett Fifa eller Fifpro tillåtelse att tjäna pengar på mig. Någon profiterar på mitt namn och ansikte utan överenskommelse. Det är dags att undersöka”

https://twitter.com/Ibra_official/status/1330926882158735361

Bland alla som svarat på Zlatans tweet återfinns hans agent Mino Raiola som skriver att han hoppas att Zlatan och han ”får svar på sina brev” snart och den walesiska stjärnan Gareth Bale. 

”Intressant. Vad är Fifpro? Dags att undersöka”, skriver Bale på Twitter.  

Så funkar avtalen mellan EA och Fifpro

För att svara kort på Bales fråga är Fifpro ett spelarfack, grundat 1965, för att ta till vara på spelarnas intressen i fotbollsvärlden. Totalt finns 63 medlemsländer och över 65 000 spelare är registrerade hos Fifpro. 

Deras koppling till EA Sports och Fifaspelen då? Jo, de har mandat att sälja spelarnas namn och ansikten om spelarna spelar i ett land som är medlem hos dem. 

Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Fifpros svenska gren Spelarföreningen, förklarar hur det funkar i Sverige: 

– Vi samlar in alla namn från de ligor som kan vara aktuella. I Sverige är det främst allsvenskan, men vi kollar även med superettan och damallsvenskan. Sen kollar vi med våra spelare om de vill vara med, för de kan avstå, innan vi säljer rättigheterna. I 99,9 procent av fallen så vill de självklart finnas med i spelen, för det är ju en marknadsföringsgrej, säger han. 

Detta gäller, såvida det inte finns ett specialavtal. 

Till exempel så ansvarar den engelska högstaligan Premier League själv över det här, medan italienska Serie A inte har något kollektivavtal alls. Där får specifika lag eller spelare i stället ingå avtal med EA Sports, något som märks på att Juventus inte gått med på att deras klubbnamn används. I spelet kallas klubben i stället för Piemonte Calcio. 

Vägrar kommentera Zlatans utspel

I fallet AC Milan, där Zlatan spelar, så ingick de specialavtal med EA Sports så sent som i somras. I ett mejl till SportExpressen skriver EA att de år efter år ”samarbetar med flera ligor, lag och individer för att säkra rättigheterna till namn och ansikten för att spelet ska bli så verklighetstroget som möjligt”

De skriver vidare att de även har en bra relation med Fifpro och förhandlar fram avtal med dem som gynnar såväl spelare som deras fackliga organisation. 

Fifpros presschef Raymond Beaard skriver till SportExpressen att han tagit del av såväl Zlatans som Gareth Bales kritik – men att föreningen inte vill kommentera saken i nuläget. 

”Det är ingenting vi vill säga om saken i nuläget. Jag återkommer om situationen skulle förändras”, skriver han. 

För de spelare som förhandlar fram enskilda avtal med EA så är avtalen inte sällan väldigt lukrativa. Enligt Daily Mirror tjänar till exempel David Beckham hisnande 460 miljoner kronor för att hans ansikte och namn används i spelet de kommande tre åren. 

Uppgifter: Tusentals spelare rasande på Fifa

Zlatan och Bale är de som uttalat sig hittills, men de är inte ensamma om att vara kritiska mot EA och Fifpro. Enligt The Athletic så är deras utspel mest troligt bara början på en kritikstorm från spelarhåll. 

Sajten skriver att tusentals spelare menar att deras namn och ansikte används utan ”ordentlig tillåtelse” och att fler framstående spelare kommer att uttrycka kritik i dagarna som kommer. 

Redan i somras skrev The Athletics David Ornstein att detta var på gång. Enligt honom planerade hundratals spelare i allt från Premier League och EFL till skotska Premier League att få till en rättsprövning över att deras personliga data använts utan tillåtelse eller ersättning. 

Enligt Ornstein skulle det kunna sluta med en stämning där de som använt spelarnas data skulle behöva betala motsvarande miljardbelopp. 

SportExpressen har sökt Mino Raiola för kommentar, dock utan framgång. 

Succé med två mål – men oroande bilder på Zlatan Ibrahimovic. Mot Napoli la han sig ner på planen med drygt tio minuter kvar av matchen och tog sig för låret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.