Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ikeamöbler för gamers kommer nu till Sverige

Nu kommer de nya gamingprodukterna från Ikea till svenska varuhus.
Foto: Ikea
Foto: Ikea
Foto: Ikea
Foto: Ikea
Foto: Ikea
Foto: Ikea
Foto: Ikea
Foto: Ikea
1 / 9

Snart finns produkterna för gamers på de svenska varuhusen.

Ikea berättar för SportExpressen om arbetet med att ta fram det nya sortimentet.

– Det var som en helt ny värld som öppnade upp sig för oss, säger Sofia Wiktorsson, produktdesigner.

– Vi hoppas att det kommer uppskattas av våra kvinnliga kunder, berättar globala affärschefen Ewa Rychert.

Nu inriktar sig Ikea på att tillgodose alla tv- och datorspelares behov i sina varuhus. 

Tillsammans med datortillbehörsvarumärket Republic of Gamers, ROG, har en mängd nya produkter tagits fram – och tar plats i hyllorna i Sverige och övriga världen från och med oktober.

– Jag sitter här i Shanghai där vi släppte sortimentet redan i februari, så vi har haft chansen att se över det i sex månader nu. Det var väldigt stor entusiasm här i Kina runt släppet, så nu är jag väldigt spänd på den globala lanseringen, berättar Sofia Wiktorsson, produktdesigner på Ikea, för SportExpressen.

I januari gick de ut med nyheten om det nya gamingsortimentet och trycket uppges ha varit stort från kunderna. Sedan innan har behovet av fler prylar för tv- och datorspelare blivit uppenbart för Ikea i och med tidigare relaterade produkter som arbetsstolar.

Men det är först nu som de runt 2,5 miljarder gamers som finns världen över får en helt egen kollektion.

– Vårt mål var att erbjuda en komplett lösning, så det är ett sortiment som består av både möbler och tillbehör. Sen har vi försökt tillgodose de olika behoven och de olika prisnivåerna. För möblerna har vi fokuserat mycket på ergonomi och bekvämlighet. Vi har en stor erfarenhet av arbetsstolar, så vi har en stor expertis i det området. 

Nya ”Udda” Ikea-prylar

Två efterfrågade faktorer som man försökt tillgodose har varit produkter som ”smälter in i hemmet” och som är prisvärda. Det är ett 30-tal nya möbler och annat som tagits fram, exempelvis skrivbord och nackkuddar.

– Sen har vi några roliga prylar som man kan kalla lite ”udda”, men som är väldigt uppskattade bland gamers och har glimten i ögat, säger Sofia Wiktorsson.

En personlig favorit är en byrålåda som går att flytta runt och vars bak- samt framsida kan utnyttjas. I lådorna kan man gömma saker man inte vill visa upp samtidigt som plats för mat och dryck medan man spelar finns.

Ewa Rychert, som är global affärsledare för arbetsytor på Ikea, berättar om hur samarbetet med Republic och Gamers började.

– Vi ville komma nära kunderna och samarbeta med professionella aktörer och Republic of Gamers är det företaget i gamingvärlden. Man kan säga att vi kommer från helt olika världar, men efter de två första mötena märkte vi att vi ser kundernas behov på ett liknande sätt. Så det var den viktigaste delen, säger hon.

Man vill att de ska vara ”klassiska Ikea-produkter”, men att de samtidigt ska vara relevanta för riktiga gamers. Därför har man samarbetat med ROG och dessutom träffat professionella datorspelare som bidragit med sina tankar.

Inriktar sig på kvinnliga gamers

Ikea vill också göra fler produkter som riktar in sig på kvinnliga spelare.

– Många produkter inom gaming är maskulina och man tänker ofta på en ”man cave”, som man brukar säga. Så vi tänkte, vad kan vi göra för att ta marknaden närmare kvinnorna? För det är många tjejer som spelar och enligt viss statistik är 46 procent av alla gamers kvinnor, säger Ewa Rychert.

Bland annat har man arbetat med produkter i ljusare färger, vilka enligt Rychert varit få till antalet på marknaden.

– Och vi vet att det finns många streamers på marknaden också, så vi har tagit fram produkter som fokuserar på deras behov. Vi hoppas att det kommer uppskattas av våra kvinnliga kunder. Men det är bara början, så håll utkik efter fler nyheter framöver. 

När sortimentet släpps i oktober kommer de finnas i sex olika produktfamiljer: Uppspel, Lånespelare, Matchspel, Gruppspel, Utespelare och Huvudspelare.

Uppspel är produkterna som har tagits fram i nära samarbete med ROG.

Bland det som kommer gå att hitta i varuhusen finns skrivbord, stolar, lådenheter, mugghållare, muskabelhållare och nackkuddar. 

Produkterna i nya sortimentet.
Foto: Ikea
Foto: Ikea

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.